Η έστω και αναιμική ανάπτυξη για μια χώρα που κουβαλάει στις πλάτες της οκτώ χρόνια ύφεση, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το θετικό σενάριο ιδίως αν αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. To ερώτημα είναι: Εργατικά χέρια για την επικείμενη αύξηση της ζήτησης υπάρχουν; Η προφανής απάντηση είναι ναι, καθώς στα χρόνια των μνημονίων 1.000.000 συμπολίτες μας υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το ενεργό εργατικό δυναμικό και να περάσουν στα γκισέ του ΟΑΕΔ.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Περίπου 600.000 εξ αυτών είναι απόφοιτοι βασικής εκπαίδευσης. Ζήτημα αν έχουν απολυτήριο λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα απορροφηθούν. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε γνωστός βιομήχανος από τη Βόρεια Ελλάδα: «Κλητήρες, καθαριστές, φύλακες έχουμε. Μας λείπουν προσοντούχοι εργαζόμενοι που με μια στοιχειώδη εκπαίδευση θα μπορέσουν άμεσα να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Η τεχνολογία κυριαρχεί πλέον στις επιχειρήσεις και είναι δύσκολο άνεργοι χωρίς απολυτήριο και καμία γνώση ξένης γλώσσας ακόμη και να εκπαιδευτούν».
Είναι ένα θέμα που αργά ή γρήγορα θα το αντιμετωπίσουν όλες οι επιχειρήσεις, αφού 400.000 ελληνες επιστήμονες έχουν μετοικήσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Αυτό το φαινόμενο όμως αναδεικνύει και άλλη μία πτυχή της ελληνικής κοινωνίας.
Από τους ανέργους ελάχιστοι λαμβάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ και η πλειονότητα στο πλαίσιο επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης λαμβάνει 200-400 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την περίσταση.
Λίγα χρήματα αλλά απαραίτητα για την επιβίωση. Αυτά όμως τα χρήματα, σε συνδυασμό με δουλειές του ποδαριού που κάνουν οι κάτοχοί τους και αμείβονται με μαύρα λεφτά, διαμορφώνουν ένα μηνιαίο εισόδημα που αποτρέπει τους επιδοματίες από τη διαδικασία εξεύρεσης δουλειάς. Και αυτό γιατί οι δουλειές που προσφέρονται τις περισσότερες φορές είναι υποαμοιβόμενες και οι συνθήκες εργασίας κάκιστες.
Εχεις λοιπόν ως χώρα έναν τεράστιο πληθυσμό «αφημένο» σε μια αντιπαραγωγική κατάσταση. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια τομή ώστε αντί να χορηγούνται επιδόματα ανεργίας να δίνονται επιδόματα εργασίας. Να επιδοτούνται δηλαδή θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, να γίνονται προσλήψεις και να προκύψει υγιής ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ