από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μέχρι τώρα και για οκτώ ολόκληρα χρόνια η οικονομική πολιτική υπαγορευόταν από τους ξένους. Στην αρχή ήταν η τρόικα, μετά το κουαρτέτο, στη συνέχεια οι θεσμοί, όπως κατά καιρούς αποκαλούσαν τους δανειστές οι κυβερνήσεις, αλλά τώρα πλέον έφτασε η ώρα η χώρα να αποκτήσει τη δική της πολιτική.  

Σε αυτό το πρώτο δείγμα ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Ναι μεν η αναπτυξιακή στρατηγική την οποία παρουσίασε αγγίζει σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, οι δράσεις που περιλαμβάνονται δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε «οικονομικά χρήσιμο χρόνο», αφού η εφαρμογή τους τοποθετείται χρόνια μετά, χάνοντας έτσι το θετικό σοκ που θα μπορούσαν να επιφέρουν στην οικονομία.

Αυτό γίνεται αισθητό στις προτάσεις που αφορούν το φορολογικό καθεστώς. Εκεί το σχέδιο θέτει ως στόχους τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εργασία, καθώς και την καθιέρωση σταθερού φορολογικού καθεστώτος για την ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα και πότε θα γίνουν όλα αυτά;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μέτρου που θα προκαλούσε θετικό σοκ στην οικονομία είναι οι «επιταχυνόμενες αποσβέσεις» και οι φορολογικές διευκολύνσεις για την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της βιομηχανίας.

Κι όμως, η κυβέρνηση, παρ' ότι φαίνεται να υιοθετεί τα μέτρα που της υποδείχθηκαν, δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί και, το κυριότερο, να δεσμευθεί πότε μπορεί να τα υλοποιήσει χωρίς τη γραφειοκρατία που συνοδεύει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Το δεύτερο γκρίζο σημείο του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ότι ενώ υπόσχεται συνδυαστική μείωση κατά 30% σε βάθος τριετίας της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων (κερδών, εισφορών και του συντελεστή φόρου μερισμάτων) κανένας δεν γνωρίζει το μείγμα, δηλαδή τα ποσοστά μείωσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ελαφρύνσεων, προκειμένου να σχεδιάσει τις κινήσεις του για την επόμενη ημέρα.

Εν τέλει το πιο δύσκολο πράγμα είναι όχι να ακολουθείς κάποιους αλλά να πορεύεσαι και να δημιουργείς μόνος.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εκκρεμότητες. | 26/06/2018 10:38
  Απαιτείται συνέχιση διεθνούς εποπτείας χώρας για απλήρωτες εισφορές εργοδοτών, ανεξόφλητα δάνεια επιχειρηματιών, ακατάβλητες οφειλές ΦΠΑ-φόρων-τελών-προστίμων-λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών, αδήλωτα κέρδη-εισπράξεις αγοράς, οικονομικές-φορολογικές-εργασιακές-ασφαλιστικές-τραπεζικές-υγειονομικές-πολεοδομικές παραβάσεις πραγματικής οικονομίας, μαύρη εργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων φαρμακοποιών, ταξιτζήδων, λαϊκών αγορών κλπ, απαγόρευση εργασίας συνταξιούχων, κατάργηση διπλοθεσίας απασχολουμένων, υποχρεωτική συνταξιοδότηση σε ηλικία 67 ετών επαγγελματιών, νομοθέτηση ανώτατων επιτρεπομένων μηνιαίων αποδοχών 2.000 ευρώ, ένταξη όλων στο ενιαίο μισθολόγιο.
  Πέτρος
  απάντηση30
   
   
  Τι ζητάς τώρα από τους Συριζαίους! | 25/06/2018 12:39
  Τον αράπη κι αν τον πλένεις.... όποιος δε θέλει να ζημώσει...τον γύφτο πήγαιναν να τον κάνουν βασιλια κι αυτός...... Είναι οι Συριζαίοι για ιδιωτικό τομέα, για επιχειτηματικότητα, για ιδιωτικές επενδύσεις, για ανάπτυξη; Αυτοί ειναι διακηρυγμένοι κομμουνιστές! Αχ κατακαϋμένε Έλληνα, πότε θα ξυπνήσεις, κι αν κάποτε ξυπνήσεις! Θα σε φάνε οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Αλβανοί, οι "Μακεδόνες"! Ξεφτίλα!
  α.κ.
  απάντηση133