Μέχρι τώρα και για οκτώ ολόκληρα χρόνια η οικονομική πολιτική υπαγορευόταν από τους ξένους. Στην αρχή ήταν η τρόικα, μετά το κουαρτέτο, στη συνέχεια οι θεσμοί, όπως κατά καιρούς αποκαλούσαν τους δανειστές οι κυβερνήσεις, αλλά τώρα πλέον έφτασε η ώρα η χώρα να αποκτήσει τη δική της πολιτική.
Σε αυτό το πρώτο δείγμα ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Ναι μεν η αναπτυξιακή στρατηγική την οποία παρουσίασε αγγίζει σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, οι δράσεις που περιλαμβάνονται δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε «οικονομικά χρήσιμο χρόνο», αφού η εφαρμογή τους τοποθετείται χρόνια μετά, χάνοντας έτσι το θετικό σοκ που θα μπορούσαν να επιφέρουν στην οικονομία.
Αυτό γίνεται αισθητό στις προτάσεις που αφορούν το φορολογικό καθεστώς. Εκεί το σχέδιο θέτει ως στόχους τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εργασία, καθώς και την καθιέρωση σταθερού φορολογικού καθεστώτος για την ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα και πότε θα γίνουν όλα αυτά;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μέτρου που θα προκαλούσε θετικό σοκ στην οικονομία είναι οι «επιταχυνόμενες αποσβέσεις» και οι φορολογικές διευκολύνσεις για την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της βιομηχανίας.
Κι όμως, η κυβέρνηση, παρ’ ότι φαίνεται να υιοθετεί τα μέτρα που της υποδείχθηκαν, δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί και, το κυριότερο, να δεσμευθεί πότε μπορεί να τα υλοποιήσει χωρίς τη γραφειοκρατία που συνοδεύει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας.
Το δεύτερο γκρίζο σημείο του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ότι ενώ υπόσχεται συνδυαστική μείωση κατά 30% σε βάθος τριετίας της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων (κερδών, εισφορών και του συντελεστή φόρου μερισμάτων) κανένας δεν γνωρίζει το μείγμα, δηλαδή τα ποσοστά μείωσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ελαφρύνσεων, προκειμένου να σχεδιάσει τις κινήσεις του για την επόμενη ημέρα.
Εν τέλει το πιο δύσκολο πράγμα είναι όχι να ακολουθείς κάποιους αλλά να πορεύεσαι και να δημιουργείς μόνος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ