Ας αρχίσω από τα εύκολα. Γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) να δένει γραβάτες; Γιατί αμέσως με την ανακοίνωση για το θέμα του ελληνικού χρέους και τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από μονταρισμένες φωτογραφίες του Πρωθυπουργού με… γραβάτα. Αλλος έγραφε πως δοκιμάζει γραβάτες, άλλος σημείωνε ότι τις προβάρει κιόλας, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για ένα ολόκληρο σόου που στήνεται, με γραβάτες, παπιγιόν, διαγγέλματα, πυροτεχνήματα κ.τ.λ.
Εμαθε την τέχνη της γραβάτας στο… Ναυτικό
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας διαθέτει στην ντουλάπα του πολλές γραβάτες. Δεν τις αγόρασε αλλά τις απέκτησε δωρεάν ως δώρο από διαφόρους που σώνει και καλά ήθελαν να τον… γραβατώσουν. Ξέρει και να τις δένει. Δεν παίρνω όρκο εάν όντως γνωρίζει την τέχνη του δεσίματος της γραβάτας, αλλά βασίζομαι στις δικές του διαβεβαιώσεις. Τον ρώτησε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρυσι, σε κάποια στιγμή αμηχανίας, όταν κάθισε δίπλα του στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: «Ξέρεις να δένεις γραβάτες;» του είπε. Ο κ. Τσίπρας που δεν καταλαβαίνει από τέτοιες δύσκολες ερωτήσεις απάντησε ότι γνωρίζει και έμαθε το μυστικό της γραβάτας όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο Ναυτικό: «Εμαθα να δένω γραβάτες στο Ναυτικό» είπε στον έκπληκτο Μητσοτάκη. Οντως, εάν είσαι κελευστής, φοράς γραβάτα.


Η επιμήκυνση είναι σκοινί

Με ή χωρίς γραβάτα ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τη συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους για μία δεκαετία. Αλλά ξέρετε τι θυμήθηκα; Κάποιες παλαιές δηλώσεις του με τις οποίες εμφανιζόταν σίγουρος ότι οι δανειστές θα δεχθούν την πρότασή του για «κούρεμα» 40%-50% του χρέους και ότι μόνο με «κούρεμα» το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Εψαξα όμως και σε παλαιότερες δηλώσεις του που έκανε το 2012 σχετικά με την επιμήκυνση του χρέους και ανακάλυψα ότι ουδόλως ήθελε επιμήκυνση του χρέους. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η επιμήκυνση είναι ένα μακρύτερο σκοινί για να… κρεμαστούμε».


Και γραβάτα από το παρελθόν
Αλλά ας επανέλθω στο θέμα της γραβάτας, γιατί πραγματικά τόσα που έχουν ειπωθεί για τον περίφημο πρωθυπουργικό λαιμοδέτη περιέπλεξαν την κατάσταση. Να υπενθυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια, την Πρωτοχρονιά, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος δεχόταν τις καθιερωμένες ευχές από τον Πρωθυπουργό, έσκυψε και του είπε «εφέτος θα αναγκαστείς να φορέσεις γραβάτα», σίγουρος ο ανώτατος άρχοντας ότι το χρέος θα ρυθμιστεί.
Ο Ρέντσι δεν ξοδεύτηκε

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η πρωθυπουργική δήλωση περί γραβάτας που έκανε στη Ρώμη, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τού δώρισε μια ιταλική γραβάτα και ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι αυτή θα φορέσει με τη ρύθμιση του χρέους. Δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός κοίταξε καλά τη γραβάτα που του δώρισε ο κ. Ρέντσι, γιατί εάν την πρόσεχε καλύτερα θα διαπίστωνε ότι ο κ. Ρέντσι ουδόλως ξοδεύτηκε, αφού του δώρισε μια σκούρα γραβάτα με το… σήμα της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ. Αποκλείεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας, όταν και όποτε αποφασίσει να φορέσει γραβάτα, να βάλει αυτήν που του δώρισε ο ιταλός τότε πρωθυπουργός.
nnn
Ακόμα και σήμερα θα δυσκολευθεί να φορέσει γραβάτα. Μου λένε λοιπόν ότι με την απόφαση του Εurogroup εξασφαλίζεται μόνο η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Νομίζω ότι το επιβεβαίωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ. Και μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε (και πάλι) να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και περίπου 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2060.
nnn
Για την Ιστορία, σας λέω ότι οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του χρέους στο European Convention Center του Λουξεμβούργου διήρκεσαν 10 ολόκληρες ώρες. Κάποιος μού υπενθύμισε μια άλλη «σκληρή» διαπραγμάτευση που διήρκεσε 17 ώρες και ποιες επιπτώσεις έφερε, αλλά δεν του έδωσα σημασία. Σημασία έχει ότι επί ώρες συζητούσαν για το ελληνικό θέμα, το οποίο παύει πλέον να είναι θέμα για την Ευρώπη. Εκαναν οι υπουργοί Οικονομικών και ένα ημίωρο διάλειμμα, όταν πληροφορήθηκαν πως εκείνη την στιγμή η Αργεντινή έχανε 2-0 από την Κροατία. Παρακολούθησαν το τελευταίο ημίωρο και απόλαυσαν και το τρίτο γκολ της Κροατίας.
Η γλώσσα του σώματος του Ευκλείδη

Κατά τα άλλα, στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) ο Ευ. Τσακαλώτος φαινόταν εξουθενωμένος. Ηταν η πρώτη φορά, όπως μου είπαν, που δεν έκανε κανένα αστειάκι στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Η γλώσσα του σώματός του εκείνη την ώρα έλεγε πολλά. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είχε υπογράψει μια βαριά συμφωνία, όπως χαρακτηρίστηκε από τους συναδέλφους του, ήταν όμως ικανοποιημένος γιατί είχε τελειώσει το πρόγραμμα. Τόνισε επίσης (πάλι για πρώτη φορά) τις θυσίες του ελληνικού λαού και αργότερα έλεγε πως ήταν μια καλή συμφωνία.
nnn
Στο Λουξεμβούργο πάντως όλα ήταν πιο ακριβά από την Ελλάδα. Ο καφές στο European Convention Center στοίχισε 3,5 ευρώ (και μάλιστα σε χάρτινο κυπελλάκι), το εμφιαλωμένο νερό επίσης 3 ευρώ και το φαγητό σχεδόν απλησίαστο. Να σημειώσω πάντως ότι το Λουξεμβούργο έχει κατώτατο μισθό 1.780 ευρώ, ενώ η Ελλάδα 586 ευρώ. Και ο καφές κοστίζει φθηνότερα από πολλές καφετέριες στο Κολωνάκι.
Εξελίξεις στη ΔΕΠΑ

Ενδιαφέρον θα έχουν οι εξελίξεις στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού 49% που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Το deal αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Αγνωστο ωστόσο παραμένει πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολυσέλιδη επιστολή τους κάνουν λόγο για έλλειμμα διαφάνειας, χρυσοπληρωμένους συμβούλους και υψηλό τίμημα. Ηδη, σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων, ένα τουλάχιστον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ και διορισμένο από τον προκάτοχο του Γιώργου Σταθάκη, τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, προανήγγειλε την παραίτησή του… Επεται άραγε συνέχεια;

HeliosPlus