Είναι ντροπή για μια χώρα, που θέλει να ανήκει στον πολιτισμένο κόσμο, το συνεχιζόμενο χάος με τα σκουπίδια στους δρόμους και τις πλατείες. Αρκεί ένα ατύχημα στο μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής, για να βουλιάζουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας στα σκουπίδια. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Από την Κέρκυρα, μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά τα βουνά των σκουπιδιών είναι η συνηθισμένη εικόνα.
Εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια, οι πάντες γνωρίζουν ότι ο χώρος εναπόθεσης στα Λιόσια, είναι στα όρια του, αλλά κανείς δεν συγκινείται. Ζήσαμε πριν μερικά χρόνια τις ομηρικές μάχες στην Κερατέα, με την πλήρη υποστήριξη των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά ακόμα περιμένουμε μια λύση. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη χώρα σχεδόν με τους κατοίκους να αντιδρούν σε οποιαδήποτε χωροθέτηση, προσπαθώντας να φορτώσουν τα σκουπίδια τους σε κάποιους άλλους…
Τρώμε συνεχώς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί διατηρούμε απαράδεκτους χώρους ταφής, χωρίς στοιχειώδη μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Με τεράστια ευθύνη της κεντρικής αλλά και της περιφερειακής εξουσίας, σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, περιμένοντας κάποιο… μάγο να μας το λύσει.
Από τη μια έχουμε τοπικές κοινωνίες που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα κι από την άλλη μια εξουσία που δεν τολμά να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους. Γιατί δεν θα εφεύρουμε τον τροχό. Όλες οι πολιτισμένες χώρες, όχι μόνο έχουν λύσει το πρόβλημα,αλλά αξιοποιούν τα απορρίμματα με ποικίλους τρόπους, έχοντας βέβαια εκπαιδεύσει και τους πολίτες τους.
Εμείς ούτε ΧΥΤΑ θέλουμε, ούτε καύση, την ώρα που σε άλλες χώρες,οι σχετικές μονάδες βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων, χωρίς να ενοχλείται και να αντιδρά κανείς. Υποδεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες, μέσα σε σωρούς σκουπιδιών, για να εκτιμήσουν προφανώς το…φυσικό μας περιβάλλον.
Η κατάσταση όμως πλέον είναι απολύτως οριακή. Η Αθήνα, η Αττική, για να μη μιλήσουμε για άλλες περιοχές, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε αδιέξοδο. Επιτέλους ας τολμήσουν οι διάφοροι ανεύθυνο -υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν βρεθούν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους…
ΤΟ ΒΗΜΑ