Τούτο έχω να σας πω: Ξεχασμένο παρέμενε το περίφημο Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) επιχείρησε να το υπενθυμίσει στους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Eurogroup. Η προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία.
nnn
Και αυτό καθώς υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος τού αντέτεινε ότι πάντα οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να ωραιοποιούν τα πράγματα, προσθέτοντας πως το ελληνικό κείμενο, παρότι πολυσέλιδο, δεν είναι ακριβές.
nnn
Μάλιστα, για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, έκανε χιούμορ λέγοντας στην ομήγυρη πως το Σχέδιο «δεν είναι και Rolls-Royce». Στη συνέχεια, πάντως, τους επανέφερε όλους στη σκληρή πραγματικότητα: «Ενα μικρό μνημόνιο (little memorandum) είναι, πέντε-έξι σελίδων, που θα κληθείτε να υπογράψετε, τίποτα παραπάνω» χαρακτήρισε το ελληνικό Ολιστικό Σχέδιο. Εδώ που τα λέμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει την τεχνογνωσία υπερψηφίζοντας με άνεση και μεγάλα μνημόνια.

Cup of tea in London

Πολύ… large είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπου μεταβαίνει για να συναντήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, αφού την Κυριακή θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό. Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ενημέρωση, το πρώτο ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο θα γίνει τη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντήσει νέους επιστήμονες στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου.
nnn
Αφού θα ξεκουραστεί μία ολόκληρη ημέρα, η συνάντηση με την Τερέζα Μέι θα γίνει την Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στην Downing Street και αργότερα θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Ούτε επίσημα γεύματα, ούτε δείπνα, με το ταξίδι να τελειώνει την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι με ομιλία του Πρωθυπουργού στη London Business School, μια ομιλία που μαθαίνω ότι την έκλεισε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

nnn
Αξιοπερίεργο είναι πάντως το γεγονός ότι στο επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει μια άλλη συνάντηση του κ. Τσίπρα, την οποία όμως σας αποκαλύπτω: Πρωί-πρωί, στις 8.30, την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε θεσμικούς επενδυτές, όπως λέγονται τα funds στην… αριστερή διάλεκτο. Η διοργάνωση από το City of London θα γίνει μάλιστα στο Gilford House κι απ’ ό,τι μου λένε οι λονδρέζοι φίλοι μου, ο Τσίπρας θα κάνει… φιγούρα με την έξοδο από τα μνημόνια και θα τους καλέσει για επενδύσεις.
nnn
Πάντως, αυτά τα κενά στο πρόγραμμα απασχόλησαν πολλούς και δεν ήταν λίγοι όσοι σχολίασαν ότι ο Πρωθυπουργός, μετά την εξοντωτική προσπάθεια για το Μακεδονικό και για το χρέος, πιθανόν δικαιούται ένα χαλαρό τριήμερο στο Λονδίνο, ει δυνατόν και οικογενειακώς.
Οι 300 του Κυριάκου

Ηταν ο μοναδικός αρχηγός κόμματος που παρέστη στις εκδηλώσεις στο Κιλκίς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτόν απέδωσαν στρατιωτικές τιμές και ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην παρέλαση. Γνωρίζοντας τη φήμη ότι όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τιμώμενο πρόσωπο στις εκδηλώσεις του Κιλκίς γίνεται πρωθυπουργός, συμπεριφέρθηκε όντως σαν πρωθυπουργός. Δεν είναι μόνο οι χαιρετούρες προς τους στρατιωτικούς (α λα Τραμπ), ούτε οι σέλφι με πιτσιρικάδες και κυριούλες (α λα Τσίπρα), ούτε οι συναντήσεις που είχε στο καφενείο «The Gate». Ηταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργικές. Στην προτροπή του πλήθους «δώσ’ τα όλα Μητσοτάκη» απάντησε «αυτό είναι παλαιό σύνθημα, δεν ισχύει» και εν συνεχεία στη δεύτερη προτροπή να καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια απάντησε: «Και 300 βουλευτές να ζητήσουν να την ψηφίσουν, εγώ δεν πρόκειται να την ψηφίσω».


Ενας εξωγήινος στην ταράτσα του κ. Τόσκα

Ηταν η κοινοβουλευτική ημέρα του Νίκου Τόσκα η Πέμπτη, αφού απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πάντα. Ο κ. Τόσκας, αν και στρατιωτικός, μίλησε ως πολιτικός, περίπου με τον ίδιο τρόπο που ομιλούν οι συριζαίοι πολιτικοί, με επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα αστυνόμευσης και ασφαλείας.
nnn
Οι προπηλακισμοί βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της κόντρας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Διαβάζω ότι η κυβέρνηση ενοχλείται από τους προπηλακισμούς κατά βουλευτών, καλώς τα παιδιά» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος για να προσθέσει με νόημα: «Εκθρέψατε το τέρας του λαϊκισμού και τώρα σας δαγκώνει».
nnn
Ο κ. Τόσκας, ωστόσο, συνέχιζε να επιτίθεται στη ΝΔ. Επέμεινε ότι μείωσε την εγκληματικότητα, ότι συνέλαβε τους «Ρουβίκωνες», ότι έκανε τις περισσότερες συλλήψεις στα Εξάρχεια. Καμάρωνε επειδή αφαίρεσε από την προστασία υψηλών προσώπων περί τους 800 αστυνομικούς που πήγαν για περιπολίες ή για να πλαισιώσουν τα αστυνομικά τμήματα. Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, που τον ρώτησε πόσοι αστυνομικοί φυλάνε την πολυκατοικία όπου μένει στο Χαλάνδρι και γιατί έχει βάλει και έναν αστυνομικό φρουρό στην… ταράτσα της πολυκατοικίας. «Τι φοβάστε, μήπως έρθει από το Διάστημα κανένας εξωγήινος και θα τον συλλάβει ο αστυνομικός ταράτσας;» του είπε, αλλά ο κ. Τόσκας δεν απάντησε.


Κουίζ (ολίγον μακάβριο)

Ποιο πολιτικό στέλεχος μπέρδεψε τις νεκρώσιμες ακουλουθίες, ετοίμασε μάλιστα για τη μία και επικήδειο, και από λάθος βρέθηκε σε άλλη κηδεία και αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα και να εκφωνήσει τον επικήδειο ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα;
Οταν η Μαρέβα συνάντησε τον Μανούσο

Μια τυχαία συνάντηση, ιδιαίτερα ευχάριστη, αν και ολιγόλεπτη, είχε την Πέμπτη το απόγευμα στο Κολωνάκι η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μαρέβα, επέλεξε να πιει διακριτικά τον καφέ της με μια φίλη σε γνωστό καφέ του Κολωνακίου στη οδό Πλουτάρχου όταν σε διπλανό τραπέζι την περίμενε μια έκπληξη. Καθόταν εκεί ο πιο πιστός φίλος και συνεργάτης του… πεθερού της, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο λόγος για τον Μανούσο Γρυλλάκη, που ονομαζόταν και «σκιά» του πρώην πρωθυπουργού για σχεδόν 40 χρόνια. Οπως ήταν αναμενόμενο η Μαρέβα Μητσοτάκη έσπευσε να τον χαιρετήσει με εγκαρδιότητα, αλλά και συγκίνηση

HeliosPlus