Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ζούμε σε ένα όλο πιο ασταθή και αβέβαιο κόσμο. Η αναβίωση των εθνικισμών ,με καταλύτη το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την όλο και διευρυνόμενη απογοήτευση των πολιτών, αποσαθρώνει τους κοινωνικούς ιστούς και ναρκοθετεί τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.
Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αδιανόητη μια κυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Κι όμως η πιο σταθερή – και η πιο αναπτυγμένη χώρα – της Ευρώπης αντιμετωπίζει σήμερα το ενδεχόμενο να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το τελεσίγραφο του ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών και μέχρι χθες βασικού συμμάχου της Μέρκελ, για πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για τους μετανάστες, είναι ενδεικτικό των αντιθέσεων που έχουν διαμορφωθεί.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια κρίση στη Γερμανία, δεν θα περιοριστεί μόνο στα σύνορα της. Θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη – και φυσικά την Ελλάδα – καθώς το κύμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού εξαπλώνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Από την Ουγγαρία και την Αυστρία περάσαμε στην Ιταλία και τώρα στη χώρα ,που αντικειμενικά, σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και την τακτική που ακολουθεί ο απρόβλεπτος – και επικίνδυνος πλέον – ηγέτης της υπερδύναμης, το σκηνικό αρχίζει να γίνεται εφιαλτικό. Η πάλαι ποτέ συμμαχία Ευρώπης και ΗΠΑ τρίζει επικίνδυνα,αν αναλογιστεί κανείς την εκτός λογικής ευθεία επίθεση Τράμπ στη Μέρκελ.
Η μόνη διέξοδος της γερμανίδας καγκελάριου είναι να καταφέρει να πετύχει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό, πράγμα καθόλου εύκολο με τόσους λαϊκιστές ηγέτες στην εξουσία. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία,καθώς οι περισσότερες χώρες δεν εμφανίζονται πρόθυμες,να μοιραστούν τα προβλήματα.
Οι δυσκολίες όμως δεν σταματούν μόνο στο μεταναστευτικό,καθώς η αβεβαιότητα που δημιουργείται είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει γενικότερα το οικονομικό κλίμα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιμένει στην καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Με βαρύ ήδη το εσωτερικό κλίμα λόγω «Μακεδονικού», με την αστάθεια να παραμονεύει στην Ευρώπη ,η επόμενη μέρα, μόνο περίπατος δεν θα είναι.
Μόνο που την κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να την παίρνει υπόψη του κανείς. Με πρώτη την κυβέρνηση που συνεχίζει το διχαστικό εσωτερικό παιγνίδι, μήπως καταφέρει να περιορίσει τη φθορά από τη συμφωνία με τα Σκόπια. Δυστυχώς όμως για τον πρωθυπουργό, οι όψιμοι ύμνοι του στην κυρία Μέρκελ, δεν θα βοηθήσουν ούτε τον ίδιο, ούτε τη χώρα, αν ξεσπάσει η καταιγίδα…
ΤΟ ΒΗΜΑ