Ορισμένοι στην κυβέρνηση ονειρεύονται ότι τη συμφωνία των Πρεσπών –ακόμα και αν δεν την ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος (το κόμμα του οποίου εξαερώνεται) –θα τη στηρίξει ο Σταύρος Θεοδωράκης (φωτογραφία) και έτσι την πλειοψηφία την έχει εξασφαλισμένη ο κ. Τσίπρας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
nnn
Διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Εάν αποχωρήσουν τελικά και άλλοι βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και έρθει ο Σταύρος να ψηφίσει τη συμφωνία, τότε αυτή θα ψηφιστεί (όπως υπολογίζουν μερικοί) με 151 βουλευτές. Αλλά από τους έξι βουλευτές που διαθέτει σήμερα το Ποτάμι, ο ένας, ο Γιώργος Αμυράς, δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία. Αρα απομένουν στον κ. Τσίπρα 150. Ο Γρ. Ψαριανός δεν είναι σίγουρο τι θα κάνει, ο κ. Μαυρωτάς θα ψηφίσει ό,τι ψηφίσει και ο κ. Θεοδωράκης, ο Σπ. Λυκούδης μάλλον προς το ΚΙΝΑΛ βλέπει και ο κ. Δανέλλης μάλλον θα την ψηφίσει. Ετσι την πλειοψηφία δεν την έχει εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο εάν ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία.

Βγάζουν φλύκταινες στο Ποτάμι

Πάντως για την ιστορία, θα πρέπει να ξέρετε ότι τόσο ο Αµυράς όσο και ο Ψαριανός βγάζουν… φλύκταινες ακούγοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να θέλει να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Και για να ξέρετε: πότε ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκε ο Αµυράς µε γνωστό στέλεχος του µητσοτακαίικου; Εστω κι αν επρόκειτο για κοινωνικού τύπου επαφή.

Ο κ. Κοτζιάς, τα πτυχία και οι φοιτητές του

Ακουγα το πρωί της Δευτέρας φιλικά προσκείμενο προς τον υπουργό Εξωτερικών ραδιοφωνικό σταθμό και με εντυπωσίασε το πάθος με το οποίο υπερασπίζεται ο Νίκος Κοτζιάς τα πανεπιστημιακά του πτυχία (είπε ότι διαθέτει επτά) και την προσήλωσή του στις επιδόσεις των φοιτητών και φοιτητριών του. Εντυπωσιάστηκα κυρίως από το γεγονός ότι βρίσκει (ή τον… ανακαλύπτουν) φοιτήτριες και φοιτητές του σε όλον τον κόσμο (αλλά ανέφερε μόνο την Αλβανία και το Βιετνάμ) που προσέρχονται στο ξενοδοχείο του για να του εκφράσουν την ευαρέσκειά τους προς τον πανεπιστημιακό δάσκαλό τους. Ακόμα εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς όταν διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς γίνεται, όπως είπε, ένας χαμός από προσέλευση φοιτητών και φοιτητριών που τρέχουν (αν και δεν έχουν μάθημα) να τον ακούσουν και ορισμένοι απ’ αυτούς (επειδή η αίθουσα είναι γεμάτη) «κρέμονται από τα παράθυρα και τα καλοριφέρ», για να μη χάσουν ούτε λεπτό τον δάσκαλό τους να τους διδάσκει.
Οντως ήταν εντυπωσιακά αυτά που είπε ο κ. Κοτζιάς για την ακαδημαϊκή του καριέρα την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας με τα Σκόπια. Δεν είπε όμως πού θα πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές. Γιατί, όποτε αυτές κι αν γίνουν, ο κ. Κοτζιάς δεν θα είναι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (όσο κι αν κ. Τσίπρας τον στηρίζει μετά την επίτευξη της συμφωνίας), αλλά σε ψηφοδέλτιο, όπου αυτός θελήσει. Και στα ψηφοδέλτια θα έχει σταυρό και εκεί θα καταλάβει πόσο δημοφιλής είναι. Αλλωστε στο Επικρατείας ο κ. Τσίπρας κατά πάσα πιθανότητα θα βάλει δικούς τους ανθρώπους (αφού θα έχει να διαχειριστεί ήττα), ήτοι Ν. Βούτση, Δ. Τζανακόπουλο, έναν εκ των Ν. Παππά και Αλ. Φλαμπουράρη και μία γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα την Εφη Αχτσιόγλου.

Η (περίπου) δίαιτα του Πρωθυπουργού

Δεν ξέρω πόσο προσέχει πλέον τη δίαιτά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά τελευταίως όλο και κάτι… τσιμπάει. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας επί σκοπιανού (παραλίμνιου) εδάφους έφαγε μετά του κ. Ζάεφ φιλέτο χοιρινού κρέατος και ψητό μοσχάρι σε σάλτσα «Verdot» με μανιτάρια. Για γλυκό, σύμφωνα με το μενού που έδωσαν οι Σκοπιανοί (και αφήνω τη σκοπιανή μετάφραση ως έχει) ήταν «μπακλαβάς και κρέπες με κρέμα βανίλιας και φρούτα. Στα ποτά Αντίκα Ρακή, κίτρινη ρακή, άσπρη ρακή, Σαβινιόν Βλανκ, Γκρενάτσε Βλανκ, Βαρόβο κρασί, Αλεκσάνδρια Κυβέ»! Ο Πρωθυπουργός τόσο πολύ ενθουσιάστηκε που παρομοίασε το τραπέζι που του πρόσφεραν οι Σκοπιανοί με… τραπέζι γάμου. Και όχι του… Κουτρούλη ο γάμος.
nnn
Την Παρασκευή, στο πολυτελές resort στο Λαγονήσι, στο συνέδριο του Εconomist, το δείπνο που προσφέρθηκε στον Πρωθυπουργό δεν το λες και τυπικό. Ούτε μπορείς να το συναντήσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Μου λένε λοιπόν πως έφαγε με όρεξη βασιλικό καβούρι, αβγά χελιδονόψαρου, νεαρή ρόκα, πρώιμα λαχανικά, φιλέτο σφυρίδας αρωματισμένο με δροσερό ντρέσινγκ και λευκή τρούφα, ήπιε λίγο λευκό κρασάκι και τίμησε δεόντως το γλυκό, δηλαδή τάρτα πραλίνας και κρέμα λεμόνι.

Η Μακεδονία της Κουντουρά

Η υπουργός Τουρισμού (και μέλος των ΑΝΕΛ) Ελενα Κουντουρά θέλησε να πάει στην Κρήτη. Ζήτησε λοιπόν από τη στενή της συνεργάτιδα… Μακεδονία Κουτσουμπέλη (ή διαφορετικά «η Μακεδονία της Κουντουρά») να της κλείσει ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στα Χανιά. Αλλά δεν μπόρεσε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή όλα τα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα (Ιούνιο μήνα) 100% και έτσι δεν θέλησαν να βγάλουν έξω έναν τουρίστα για χάρη της υπουργού. Μάλιστα η ίδια αναφέρει ότι το τουριστικό ρεύμα αυτή την περίοδο είναι 18% πάνω απ’ ό,τι ήταν πέρυσι και ότι η προσφορά του τουρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι τέτοια που «δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας». Προσθέτει δε, ότι παραμένει πιστή στους ΑΝΕΛ.

10.000 ευρώ δωρεάν από την Ινδία

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησαν σήμερα η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βλασία Παυλοπούλου και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας, Sawita Kovind. H κυρία Kovind, αφού ευχαρίστησε όλους του ανθρώπους του οργανισμού για τη θερμή υποδοχή, προσέφερε χρηματική επιταγή στο «Χαμόγελο του Παιδιού» 10.000 ευρώ για ενίσχυση των δράσεων και του έργου του. Πάντως το βράδυ της δευτέρας στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Ινδού Προέδρου και της συζύγου του, έμαθα, ότι τον Πρόεδρο της ΝΔ εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, άνευ συζύγου αφού ο Ισίδωρος απουσίαζε στην Ολυμπία.

Φωνή λαού, οργή Θεού της πατρίδος

Ο Κώστας Κιλτίδης (πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΝΔ) έχει αναλάβει για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας να ανακόψει την διαρροή εθνικιστικών ψηφοφόρων από τη ΝΔ. Να σημειώσω ότι τελευταίως έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε ακριβώς αυτό το θέμα. Ειδικά τώρα μετά την υπογραφή των Πρεσπών ο κ. Κιλτίδης (που θα είναι υποψήφιος στο Κιλκίς) σε κάλεσμά του ανέφερε τα εξής:

***

«Να αγωνισθούμε και να νικήσουμε δημοκρατικά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι άμεσοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιστημονικών , Πολιτιστικών και Επαγγελματικών Ενώσεων. Να ηγηθούν και να καθοδηγήσουν τον αγώνα για την συνταγματική αντίσταση των πολιτών εναντίον μειοδοτών και ανιστόρητων. Η συνείδηση δεν βιάζεται και δεν εκχωρείται το «είναι» μας. Όχι όμως άλλα λάθη και ματαιότητες Είπα ξεκάθαρα , ότι είναι λάθος οι αποσπασματικές κινητοποιήσεις και δεν εισακούσθηκα . Χτύπημα που δεν σκοτώνει , δυναμώνει. Με θεσμοθετημένους μπροστάρηδες , ασφυκτικός κλοιός στο κέντρο εξουσίας. Φωνή λαού , οργή θεού της Πατρίδος. Παύση κάθε διαδικασίας ή παραίτηση και εκλογές . Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία και η εθνική συνείδηση. Όσοι ζωντανοί»..

HeliosPlus