Ο Αλέξης Τσίπρας ζει τούτες τις ημέρες το μεγαλείο της διεθνούς αναγνώρισης και των θετικών σχολίων διεθνών ΜΜΕ, ιδιαίτερα αμερικανικών και γερμανικών. Σε σημείο που να δηλώνει (όπως έπραξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ασφαλές τηλεοπτικό περιβάλλον της ΕΡΤ) ότι… αναμετριέται με την Ιστορία…
nnn
Δεν ξέρω πώς ο ιστορικός του μέλλοντος θα αντιμετωπίσει τον κ. Τσίπρα, αλλά αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι τούτο: Εψαξα, ρώτησα και έμαθα ότι πάνω από τα Τέμπη δεν περνά το μήνυμά του…
nnn
Η αίσθηση που υπάρχει σε αξιολογητές της κοινής γνώμης είναι ότι η κατάσταση για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι πολύ… ζόρικη στον ελληνικό Βορρά. Με δυο λόγια, οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφονται τραγικές στη Βόρεια Ελλάδα. Και να ‘ταν μονάχα αυτό;
nnn
Και οι ΑΝΕΛ (του Πάνου Καμμένου), όπως μου μεταφέρουν, με την επαμφοτερίζουσα στάση και συμπεριφορά εξαερώνονται στην κυριολεξία.
nnn
Από το ΚΙΝΑΛ διασώζεται η «συνιστώσα» του ΠαΣοΚ. Η ΝΔ έχει «μαζέψει» την όποια πίεση κι αν δεχόταν και χωρίς αμφιβολία ενισχύεται ο χώρος της Ακροδεξιάς…
nnn
Οπως μου λένε παρατηρητές των βορειοελλαδίτικων πραγμάτων, ευτυχώς που η Ακροδεξιά εκπροσωπείται από αυτούς τους ακατέργαστους και απωθητικούς της Χρυσής Αυγής, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κατέγραφαν μεγάλα ποσοστά…
nnn
Υπάρχει ωστόσο και ένας κύκλος των Κεντρώων οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν θετικά την υπόθεση του Μακεδονικού. Αυτοί κινούνται σε αντι-συριζαϊκές κατευθύνσεις. Οπως σημείωσε κάποιος φίλος της στήλης, το σύνθημα στον Τσίπρα είναι: «Ψήφισε και φύγε». Αυτά έχω να σας πω. Οσο για την ιστορία, αυτή είναι μια άλλη υπόθεση.

Η Ντόρα και η απορία της Μισέλ
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο καφενείο της Βουλής σε ένα τραπέζι μακριά από περίεργα ώτα, λίγη ώρα μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ. Ηταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη και οι «γαλάζιοι» βουλευτές Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γεράσιμος Γιακουμάτος. Οι δύο τελευταίοι φαίνονταν να ανησυχούν για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και ρώτησαν την Ντόρα κατά πόσο αυτή (η κατάτμηση) είναι εφικτή…
nnn

«Είναι πολύ πιθανό να γίνει» απάντησε η Ντόρα, γιατί, όπως είπε, το ήθελε πάντοτε ο Μητσοτάκης. Τους είπε μάλιστα ότι αυτό είναι καλό και για τους νέους υποψηφίους, διότι διαφορετικά με ενιαία Β’ Αθηνών θα τους «έτρωγε η μαρμάγκα». Αφού τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να φοβούνται διότι ό,τι και να γίνει θα εκλεγούν, βρήκε την ευκαιρία η κυρία Ασημακοπούλου να τη ρωτήσει:
nnn

«Αληθεύει ότι θα πολιτευθείς στα Χανιά;». Η Ντόρα δεν έδειξε καμία έκπληξη με την ερώτηση, απλώς είπε ότι το εξετάζει και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, με την Αννα-Μισέλ να την κολακεύει: «Εσύ, Ντόρα, σε όποια εκλογική περιφέρεια κι αν πας, βγαίνεις πρώτη με τα μπούνια».
nnn
Για την ιστορία σάς λέω πως οι «γαλάζιοι» έκαναν ήδη τις δημοσκοπήσεις τους για τα Χανιά με την προϋπόθεση ότι εκεί θα κατέβει η Ντόρα. Κερδίζουν τρεις έδρες και μία το Κίνημα Αλλαγής, αν βεβαίως δεν διασπαστεί.

Τα γενέθλια της Ενωσης Τραπεζών
Η συγκυρία το έφερε έτσι ώστε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών να γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της με εμφανή πλέον τα σημάδια ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και στη γιορτή που διοργανώθηκε, με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης ιστορικών ενθυμημάτων που φιλοξενείται στα γραφεία της στην οδό Αμερικής, δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια αναδρομή στο τραπεζικό σύστημα.
nnn
Στο Ζάππειο την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ήταν όλοι εκεί και η φράση που κυριάρχησε στα πηγαδάκια ήταν αυτή που είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, επικαλούμενος ένα περσικό ρητό: «Είναι καλό να οραματίζεσαι, πιο καλό είναι να προγραμματίζεσαι, αλλά ακόμα καλύτερο να υλοποιείται».
nnn
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο επίτιμος καλεσμένος της Ενωσης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας Βιμ Μιτζ, τραπεζικά στελέχη, πρέσβεις κ.λπ. εξήραν τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ανάκαμψη της οικονομίας.
nnn
Στο γεύμα και στην ανοιχτή –για πρώτη φορά –γενική συνέλευση της ΕΕΤ, απ’ ό,τι μου λένε οι πηγές μου, επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις. Ωστόσο η βραδιά έκλεισε με μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Πέρα από το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Καραμούζης και στο οποίο παρακάθισε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (όπου συζητήθηκαν το διεθνές και ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά και η επόμενη ημέρα μετά την έξοδο στις αγορές), υπήρξε και βράβευση.
nnn
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών βράβευσε τον επίτιμο πρόεδρο της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλο για τη μακρά προσφορά του στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος. Ολοι συμφώνησαν ότι άφησε το αποτύπωμά του στις οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις και εξήραν το ήθος του. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης, μαζί με τα παιδιά του κ. Κωστόπουλου.
nnn
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το ΔΣ της Eurobank αποφάσισε την επέκταση της θητείας του κ. Καραμούζη ως τον Μάρτιο του 2019, οπότε και θα αποχωρήσει. Τέλος εποχής για τους παλαιότερους του τραπεζικού συστήματος.

Τι συζητούν στο ΚΙΝΑΛ
Μπορεί στη Βουλή να περίμεναν τη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή το Σκοπιανό, όμως το… μισό ΚΙΝΑΛ ήταν την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έφυγε για λίγο από την ένταση της Βουλής, και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πήγαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και κάθισαν και μαζί. Ηταν εκεί ο Σπύρος Λυκούδης, που έφυγε νωρίς, και ο Νίκος Σαλαγιάννης. Μάλιστα κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο του Θεοδωράκη και βγήκε τρέχοντας από την αίθουσα, με όσους τον είδαν να αναρωτιούνται: «Να τον πήρε η Φώφη για να του ανακοινώσει το διαζύγιο;».

Ο Αλ. Τσίπρας «ψηφίζει» Μέσι
Και λόγω Μουντιάλ σάς πληροφορώ ότι ο μεν Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, όπως μου είπαν, πρώτα Αργεντινή λόγω Μέσι και εν συνεχεία Ισπανία, λόγω του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πέδρο Σάντσεθ, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει Γαλλία.
Μια «επεισοδιακή» επίσκεψη
Γεμάτη ευτράπελα ήταν η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγα λεπτά πριν από την άφιξή του, συνεργάτριες του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατέβασαν βιαστικά στον χώρο της συνέντευξης Τύπου δύο σημαίες, μία της Ελλάδας και μία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
nnn
Μόλις δε έφθασε ο λετονός αξιωματούχος στον έκτο όροφο, περίμενε καρτερικά να τον υποδεχθεί ο υπουργός, ο οποίος όμως τον περίμενε στον προθάλαμο του γραφείου του. Και επειδή δεν υπήρχε οπτική επαφή των δύο ανδρών, ακολούθησε ένα διάστημα πλήρους αμηχανίας.
nnn
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χάλασε το ηλεκτρονικό σύστημα μετάφρασης, με αποτέλεσμα να μιλάει ο κ. Ντομπρόβσκις – με την περίεργη, είναι αλήθεια, προφορά του – χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε και η συνέντευξη συνεχίστηκε με τον… πατροπαράδοτο τρόπο, με μεταφραστή δίπλα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.
***

Κατά την ενόραση το πνεύμα φωτίζεται μυστηριωδώς και συλλαμβάνει μιαν αλήθεια. Σε αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι είχαν περιέλθει ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς όταν διαπραγματεύονταν με την πΓΔΜ. Οπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ, πήραν τις αποφάσεις τους με βάση… «μια στρατηγική ενόραση». Δεν είναι σαφές εάν ήθελε να υπογραμμίσει το ιδιαίτερο χάρισμα που διαθέτουν, δηλαδή να συναισθάνονται πράγματα που δεν είναι αντιληπτά με τις φυσικές αισθήσεις. Ισως να ήθελε να υπογραμμίσει ότι είχαν σχέδιο, στρατηγική, και δεν βρήκε τις λέξεις.

***

Εχει άποψη ο Κώστας Σημίτης για το «Σκοπιανό». Την είπε εγκαίρως – στις 30 Ιανουαρίου – και δεν θεωρεί σκόπιμο να την επαναλάβει. Οσοι ψάχνουν για εκλεκτικές συγγένειές του και φημολογούν ότι τον είδαν να παρακολουθεί στη Βουλή την ομιλία Μητσοτάκη και να αποχωρεί στην ομιλία Γεννηματά, το φάντασμά του είδαν. Η σχέση του με τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη παραμένει αρραγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ