από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Οι παγίδες του χρέους

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μπορεί το «Μακεδονικό» να συγκλονίζει τη χώρα, αλλά το μεγάλο παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται στη ζώνη της Οικονομίας, και ιδιαιτέρως σε εκείνη της διευθέτησης του χρέους.

Ολες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, παρά τα εκπεμπόμενα αισιόδοξα μηνύματα από την Αθήνα, παραπέμπουν σε δυσκολίες και «μίζερη» αντιμετώπιση των χρεών μας.

Ορισμένοι εκ των εταίρων θα προτιμούσαν μια τυπική ρύθμιση που θα τους έβγαζε απλώς από την υποχρέωση και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προκρίνουν ένα γαλαντόμο σχήμα που θα καθιστούσε ευκρινή και αδιαμφισβήτητη τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κατά τα φαινόμενα, το προκρινόμενο σχήμα ρύθμισης θα ορίζεται από επαναγορές των ακριβών δανείων του IMF και της ECB, από σχετικά υψηλό αποθεματικό, και η επιμήκυνση των χρεών του EFSF θα εξαρτηθεί από τη χρήση των αδιάθετων ποσών του μεγάλου δανείου της διάσωσης. Οσο μεγαλύτερες θα είναι οι επαναγορές ακριβότερων δανείων τόσο μικρότερη θα είναι η επιμήκυνση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει ότι ο συνδυασμός των επιμέρους πράξεων θα οδηγεί σε βιώσιμο χρέος, θα δίνει ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές και στους ξένους επενδυτές και θα εξασφαλίζει ομαλή πορεία τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ωστόσο διατηρεί τις ανησυχίες του, καθώς η Μέρκελ πιέζεται από τους βαυαρούς χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι κατευθύνονται σε ολοένα και συντηρητικότερες θέσεις, με κίνδυνο να θέσουν εμπόδια στην επιδιωκόμενη από εμάς ασφαλή διευθέτηση του χρέους.

Γι' αυτό και η Αθήνα διεκδικεί πέραν της ρύθμισης και δέσμευση ότι το 2030 θα επανεκτιμηθεί η πορεία χρέους με πρόβλεψη και νέας ρύθμισης αν χρειαστεί.  

Αν τώρα δεν επιβεβαιωθεί ο κυβερνητικός στόχος και επικρατήσουν ενδεχόμενες γερμανικές επιφυλάξεις ως προς το ιδανικό σχήμα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, τα πράγματα κινδυνεύουν να πάρουν άλλη τροπή.

Αν δηλαδή αντί μιας ρύθμισης που θα οδηγεί σε βιώσιμο χρέος προσφερθεί διευκόλυνση μικρής διάρκειας, η οποία δεν εκκαθαρίζει την εκκρεμότητα παρά διατηρεί την αμφιβολία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τότε ο κίνδυνος για την ελληνική προσπάθεια θα είναι μεγάλος.

Στην περίπτωση αυτή το απαιτούμενο ισχυρό σήμα επανεκκίνησης προς τους διεθνείς επενδυτές δεν θα δοθεί και, αντιθέτως, θα μεταδοθούν σήματα αμφισβήτησης και καχυποψίας.

Υποτίθεται ότι οι εταίροι είχαν δεσμευθεί για μια γενναία ρύθμιση, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, θα επανέντασσε την Ελλάδα κατά τρόπο σαφή και αυτόνομο στο διεθνές οικονομικό σύστημα και θα της προσέφερε την ευκαιρία ή, καλύτερα, τον «αέρα» να ανοίξει τα πανιά της και να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς.
Αυτό ήταν άλλωστε και το μεγάλο κίνητρο για την ολοκλήρωση του σκληρού προγράμματος διάσωσης.

Αν λοιπόν δεν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, αν η ρύθμιση είναι «κολοβή», η ελληνική οικονομία θα κινδυνεύσει να εγκλωβιστεί σε αυτό που ονομάζεται «παγίδα χρέους», δηλαδή σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης επιτήρησης και αμφισβήτησης, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς μεγάλες δημοσιονομικές δυνατότητες κάλυψης των πάμπολλων κοινωνικών αναγκών και, βεβαίως, χωρίς το ξεχωριστό κύμα διεθνών επενδύσεων, που θα της προσέφερε δυναμική και θα την καθιστούσε τόπο προόδου και ευημερίας.

Στην περίπτωση αυτή η χώρα μας θα μείνει εξαρτημένη από τη βοήθεια των άλλων, θα εκλιπαρεί για αυτήν και θα την αναμένει, όπως τώρα, στο τέλος κάθε μικρής περιόδου χάριτος.

Μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πόσο προβληματική θα είναι για την πορεία της χώρας μια τέτοια εξέλιξη. Γι' αυτό και έχουν όλοι, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, σοβαρούς λόγους να συντονίσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια αξιόπιστη ρύθμιση του χρέους, ικανή να απαλλάξει την ελληνική οικονομία από την αμφιβολία, την καχυποψία και τη διαρκή αμφισβήτηση.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Προδοσία της Μακεδονίας | 20/06/2018 14:51
  :βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας τα Σκόπια έπρεπε να απαλείψουν τον αλυτρωτισμό από το Σύνταγμά τους. Έκαναν κάποιες αλλαγές, όντως. Αλλά τώρα τους ζητάνε και ΠΑΛΙ να απαλείψουν το αλυτρωτισμό από το Σύνταγμά τους. Πράγμα που σημαίνει ότι πριν - κι όσο διαρκούσε η Ενδιάμεση Συμφωνία - ΔΕΝ τον είχαν απαλείψει! Κι αυτό σημαίνει ότι είχαν ανέκαθεν αθετήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία... Για να μην αναφερθώ ότι το τραγούδι που χόρευαν στις Πρέσπες την περασμένη Κυριακή οι επίσημοί τους, μίλαγε στη γλώσσα τους για... "απελευθέρωση" της "Μακεδονίας του Αιγαίου" (από τους Έλληνες). Ήταν ευθεία παραβίαση και της νέας Συμφωνίας που μόλις είχε υπογραφεί (άρθρο 7)!!! Άρα, αν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη της αχ
  ΜΦΧ
  απάντηση11
   
   
  Για να βγεις στις αγορές | 18/06/2018 13:25
  πρέπει να έχεις αξιοπιστία, ασχέτως μεγέθους χρέους. Αξιοπιστία έχεις όταν διαθέτεις μοντέρνο, ευέλικτο και μικρό κράτος και όχι σοβιετικές αγκυλώσεις. Και να μας κουρέψουν το χρέος, εάν βασιζόμαστε σε μαξιλαράκια και φιλιά από την Μέρκελ, εσαεί θα είμαστε φτωχοί ζητιάνοι.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση412
   
   
   
  Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε | 18/06/2018 09:03
  Καλά, δεν βρήκατε σήμερα το χρόνο να μας πείτε δυο λόγια για το Σκοπιανό του Τσίπρα;
  α.κ.
  απάντηση349
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων