Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πολιτικές κινήσεις που αποφάσισε να κάνει τις τελευταίες ημέρες αντιδρώντας στη συμφωνία για το Μακεδονικό ασφαλώς πέτυχε να γίνει ο εκφραστής των σύγχρονων «μακεδονομάχων». Αν καταφέρει δε να συσπειρώσει κι άλλους πατριώτες στο κόμμα του, τότε ναι θα έχει επιτύχει τον στόχο του.
Αυτό όμως δεν μπορεί να διώξει από τη σκέψη πολλών, κυρίως των επιχειρηματιών που δρούν όχι μόνο στα Σκόπια αλλά σε όλα τα Βαλκάνια και ζητούσαν για δεκαετίες από το πολιτικό σύστημα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ότι ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν μέρος της λύσης και ότι, όπως έλεγε κάποιος χαρακτηριστικά, «θα έκανε ακριβώς το ίδιο αν ήταν αυτός στη θέση του Πρωθυπουργού».
Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ναι μεν είχε ξεκάθαρη θέση την οποία και ανέπτυξε στις διεθνείς επαφές του προκειμένου να αποδεχθεί μια συμφωνία για το όνομα, αλλά η στάση του και οι κυρίως οι οξείς τόνοι που επέλεξε στην εσωτερική αντιπαράθεση αλλοιώνουν την εικόνα που ο ίδιος μετέδιδε τόσα χρόνια στους οικονομικούς και διπλωματικούς κύκλους που καίγονταν για μια λύση.
Ας είναι όμως…
Αυτό που πέτυχε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να δώσει το στίγμα της πατριωτικής Δεξιάς στους ψηφοφόρους της.
Κατά τα άλλα, παραχώρησε στον κ. Τσίπρα έναν καθαρό πολιτικό διάδρομο για τους επόμενους έξι μήνες. Γιατί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δεν μπoρεί να τεθεί εκ νέου θέμα εμπιστοσύνης προτού περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ ακύρωσε τον δικό της σχεδιασμό που προέβλεπε εκλογές το φθινόπωρο, «κρέμασε» την κυρία Γεννηματά που ήθελε «εκλογές εδώ και τώρα» και άφησε την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Και όλα αυτά την ώρα που η αγανάκτηση του εκλογικού σώματος για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ, για τις επερχόμενες μειώσεις των συντάξεων και την προαναγγελθείσα νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου μεγάλωνε και εξαπλωνόταν στους πολίτες.
Τι μπορεί να πεί κανείς…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ