Πλήρωσε ακριβά την αλαζονεία του προς την αντιπολίτευση αλλά και το πάθος για το… Χόλιγουντ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία). Βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα αντί του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το πολυνομοσχέδιο και για όλους αυτούς που θα πληγούν οικονομικά από το τέταρτο Μνημόνιο, όπως το ονόμασε. Και το λάθος που έκανε ο Ευκλείδης ήταν ότι επιχείρησε να διακόψει με μια ατάκα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιος είδε τότε τον Μητσοτάκη και δεν τον φοβήθηκε…
nnn
«Εχετε το θράσος να με διακόψετε εσείς που δηλώσατε πως θα παραιτηθείτε εάν μειωθεί το αφορολόγητο; Εσείς που αυξήσατε τον ΕΝΦΙΑ στις φτωχότερες συνοικίες; Εχετε το θράσος να με διακόπτετε όταν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ;» του είπε, με τον Τσακαλώτο να κρατά σημειώσεις… στα αγγλικά, προετοιμάζοντας προφανώς την απάντησή του.


Ενας τσάρος, χολιγουντιανός σταρ

Εως εκείνη τη στιγμή ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Ο,τι ήθελε έκανε. Ο,τι ήθελε να πει το έλεγε, χωρίς αναστολές, και αν εξαιρέσει κανείς την ατάκα που του πέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος («δυστυχώς σηκώνετε και τα πόδια και όχι μόνον τα χέρια» για την οποία έγινε ένας μικρός χαμός στο Διαδίκτυο), ο κ. Τσακαλώτος μεταμορφωνόταν στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο σε χολιγουντιανό σταρ. Θέλετε παραδείγματα;


Ο… Κουασιμόδος και ο Μπρατ Πιτ

Ακόμη και την Τζούλια Ρόμπερτς θυμήθηκε για να απαντήσει στο σχόλιο των Αδωνη Γεωργιάδη και Κώστα Τασούλα ότι μετέχει στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς που δέχεται συγχαρητήρια από τον Γενικό Γραμματέα του… ΝΑΤΟ: «Την Τζούλια Ρόμπερτς μπορεί να την ερωτευτεί και ο Μπραντ Πιτ και ο Κουασιμόδος» ήταν το λογοπαίγνιο του υπουργού. Η δε προφορά του στα ονόματα «Τζούλια Ρόμπερτς» και «Μπραντ Πιτ» ήταν άψογη. Ούτε η Αντζελίνα Τζολί ή η Σκάρλετ Τζοχάνσον δεν θα μπορούσε να τα προφέρει έτσι.
nnn
Παρά το χαλαρό ύφος με αρκετή δόση ποίησης που έχει προς την αντιπολίτευση (έως και «καλή τύχη» τους ευχήθηκε όταν και όποτε συναντήσουν τη Μέρκελ), ο Ευκλείδης φαίνεται πως αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγορούν πλέον ανοικτά ότι συναινεί (μαζί βεβαίως με τον κ. Τσίπρα) σε όλες τις απαιτήσεις των πιστωτών και ότι… πανηγυρίζει από πάνω επειδή νομίζουν αυτός και ο κ. Τσίπρας ότι θα έχουν μια καθαρή έξοδο.


The capitalist

Στα υπουργικά έδρανα μετά το ξέσπασμα Μητσοτάκη εναντίον του ο υπουργός Οικονομικών (καθισμένος δίπλα στην Εφη Αχτσιόχλου), έγραφε κάτι ακαταλαβίστικες σημειώσεις σε ένα μπλοκάκι που είχε μπροστά του, όπως τις λέξεις «capitalist» (μάλλον για τον κ. Μητσοτάκη προοριζόταν αυτή η λέξη) ή ένα μισοτελειωμένο «to be or not to be». Λέω μισοτελειωμένο, γιατί αυτό που έγραψε ήταν μόνον το «or not».


Ο «αόρατος» Τσίπρας

«Αόρατο πρωθυπουργό» χαρακτήριζε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή απουσίαζε από την αίθουσα. Εως ότου εμφανίστηκε και επιτέθηκε με δριμύτατους χαρακτηρισμούς τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον Αντώνη Σαμαρά.


Ψήφος εμπιστοσύνης στην καρέκλα του

Οσοι λανθασμένα πίστευαν πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα στήριζε την κυβέρνηση (και την καρέκλα του) στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ έκαναν λάθος. Εμφανίστηκε και (εδώ είναι το περίεργο) τον χειροκρότησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο άλλος Καμμένος, ο Δημήτρης, ήταν πιο συνεπής. Ελεγε ότι θα ψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ για να γλιτώσει τη διαγραφή από τον Πάνο Καμμένο, που έλεγε ότι όποιος θέλει να ψηφίσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ.


20 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν όλο το πολυνομοσχέδιο

Μπάχαλο δημιουργήθηκε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου καθώς τουλάχιστον 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τέσσερα άρθρα λόγω τεχνικού λάθους, με αποτέλεσμα αρχικά να μην εγκριθούν. Τελικά το επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπηρεσίες του κοινοβουλίου αναζήτησαν τους συγκεκριμένους βουλευτές, η διαδικασία της ψηφοφορίας επαναλήφθηκε και τα άρθρα εγκρίθηκαν.


Οταν ο Σημίτης συνάντησε τον Σταύρο

Στα πηγαδάκια της Βουλής συνέβαιναν ορισμένα αξιοπερίεργα πράγματα, που βεβαίως δεν έδειξαν οι κάμερες και σας τα μεταφέρω ευθύς αμέσως. Πρώτα απ’ όλα μια σύντομη συνάντηση στους διαδρόμους της Βουλής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ορισμένοι βλέποντάς τους έλεγαν ότι ο κ. Σημίτης έδινε κάποιες συμβουλές στον Σταύρο. Ενα άλλο πηγαδάκι, πάλι στο διαδρόμους της Βουλής, υπήρξε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ηθελε, μου έλεγε ο κ. Βενιζέλος, να τον συγχαρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τις θέσεις του στο πολυνομοσχέδιο. Ενα άλλο μεγάλο πηγαδάκι ανάμεσα σε γαλάζιους βουλευτές είχε μόνον ένα θέμα συζήτησης: πότε θα καταθέσει το κόμμα του πρόταση δυσπιστίας.

Ο χρήσιμος ηλίθιος και τα ψηλοτάκουνα

Την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλούσε για το Σκοπιανό τασσόμενος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, η Κατερίνα Μάρκου, πρώην βουλευτής του Ποταμιού (νυν βουλευτής της ΝΔ), παρενέβη λέγοντάς του: «Ουστ! Αυτά να πας να τα πεις στη Θεσσαλονίκη!». «Τα ψηλοτάκουνά σας δεν φθάνουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, πάρτε τις γόβες σας και πηγαίνετε να ακούσετε τον κόσμο» αντέδρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού, δείχνοντας και τη δυσφορία του για την προσχώρησή της στη ΝΔ. Έκανε και ένα προσωπικό ερώτημα στην πρώην βουλευτή του κόμματός του: «Δάνειο ζητήσατε από τη ΝΔ»; Να την χαίρεστε, είπε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυρία Μάρκου. Με μια ανάρτησή της στο τουίτερ, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου υποστήριξε πως είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «ξεπουλάει την ιστορία της πατρίδας μας και είναι ο χρήσιμος ηλίθιος»…


Δείτε τώρα μερικές συμπτώσεις

* Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διαφώνησε από βήματος Βουλής με το όχι της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία για το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι παρά τις αδυναμίες είναι είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα.

* Την ώρα που άρχιζε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτούμενος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εως εκείνη την ώρα ο κ. Τσίπρας απουσίαζε από την αίθουσα με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον αποκαλεί «αόρατο πρωθυπουργό».

Με λίγα λεπτά διαφορά ανέβηκαν στο βήμα της βουλής, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης και επισημοποίησαν αυτό που είναι γνωστό στους διαδρόμους του Κινήματος Αλλαγής: ότι η συμβίωσή τους στο εξής δείχνει αδύνατη.

HeliosPlus