Είχαμε δει στο παρελθόν τόση φασαρία και αναστάτωση για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας; Είχαμε δει κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, να υπάρχουν τόσες πολλές αιχμές στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα; Είχαμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, τα πολιτικά κόμματα να έχουν βάλει τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος, κατά το Σύνταγμα, στη μέση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης;

Η απάντηση είναι όχι. Και τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες για το ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν είναι καλό σημάδι για το μέλλον. Και κυρίως δεν βοηθούν στην παρούσα, δύσκολη, χρονική στιγμή οι άγονες πολιτικές συγκρούσεις που έχουν στη μέση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου ορισμένοι ζητάνε ακόμα και την παραίτηση για να μην προχωρήσει η συμφωνία με την πΓΔΜ.

Άρα, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πρέπει να αφήσουν τα κόμματα εκτός της σύγκρουσής τους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προφανώς και υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Εξάλλου, ήταν και είναι ενεργός πολιτικός παράγοντας, στοιχείο που δημιουργεί συμπάθειες και αντιπάθειες.

Δεν θα κρίνουμε όμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάσει το παρελθόν και τι έκανε ή δεν έκανε ως στέλεχος, βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ. Αυτή τη στιγμή ο ρόλος του είναι διαφορετικός και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να τον κρίνουμε. Το τι έγινε σε προηγούμενα χρόνια έχει καταγραφεί στην σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Στην Ελλάδα, έχουμε μια τάση, εάν κάποιος είναι στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, να μην του ασκούμε κριτική. Λάθος. Όλοι πρέπει να ελέγχονται όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, αρκεί να υπάρχει όμως λόγος και ουσία και κυρίως περιεχόμενο στην κριτική.

Βεβαίως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να δίνει δικαιώματα και να είναι προσεκτικός στις όποιες κινήσεις του. Και στο παρελθόν υπήρξαν πολλές αρνητικές γνώμες για διάφορα πρόσωπα που διετέλεσαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο τους «προστάτευσε», ως όφειλε, διότι δεν ήταν προσωπικό θέμα, αλλά ζήτημα περιφρούρησης του θεσμού. Φρόντισαν όμως και εκείνοι να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις και δηλώσεις τους και δεν είχαμε σύγχυση ρόλων.

Ο κ. Παυλόπουλος εξ αρχής, φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα έχει ενεργή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα, στα πλαίσια που του ορίζει το Σύνταγμα.

Θεμιτό και ίσως και ωφέλιμο σε πολλά σημεία. Αρκεί να μην αποτελέσουν εκ νέου πεδίο αντιπαράθεσης των κομμάτων. Γιατί δεν ήταν ευχάριστο να ακούγεται τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να είναι στη μέση της αντιπαράθεσης.

Το σημαντικό όμως στοιχείο σε τούτη την κρίσιμη στιγμή, είναι να μείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια! Και καλό είναι να σεβαστούν και σεβαστούμε όλοι τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό. Είναι στοιχειώδες και ζήτημα Δημοκρατίας.