«Τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει, πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και φυσικά θα αναζητηθούν οι ευθύνες στο ακέραιο» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που εφέτος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην καταστροφή των αξιών στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι οι Ελληνες συμμετείχαν στις τράπεζες με 30 δισ. ευρώ, ποσό που σήμερα έχει εξαϋλωθεί στα 1,7 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημιές των μικρομετόχων, κόστισε στους έλληνες φορολογουμένους 40 δισ. ευρώ. Το θέμα είναι να ζητηθεί και η προανακριτική επιτροπή, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και όχι απλώς να μένουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε δηλώσεις, όπως έγινε και στο τεράστιο ζήτημα για το πώς φθάσαμε στα capital controls και πόσο στοίχισε στους Ελληνες η περίοδος Τσίπρα – Βαρουφάκη.


Και όμως δεν στηρίζει την κυβέρνηση
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το σκέφτεται ο Πάνος Καμμένος. Λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια (αφήστε που δεν πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία), αλλά ταυτόχρονα δηλώνει πως δεν θα… ρίξει την κυβέρνηση. Πώς αλήθεια θα το καταφέρει αυτό; Τη στιγμή που θέτει ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας λέγοντας ότι όποιος ή όποια από τους βουλευτές του ψηφίσει τη συμφωνία θα διαγραφεί πάραυτα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ετσι γεννάται το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να στηρίζει την κυβέρνηση καταψηφίζοντας μια συμφωνία μείζονος πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση; Μήπως εκεί στο Μαξίμου δεν τον ερμήνευσαν σωστά; Ή μήπως περιμένει να κάνει κάποια κωλοτούμπα (όπως τους έχει συνηθίσει); Για καλό ή για κακό, μην αποκλείετε εκλογές το φθινόπωρο.


Ο Τσίπρας κλείνει το Επικρατείας

Ορισμένοι από τους ΑΝΕΛ που φλερτάρουν με την ιδέα να εγκαταλείψουν το κόμμα τους και να συνεργαστούν στις επερχόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μη γνωρίζουν ότι η λίστα επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κλείσει, προτού ακόμα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας εάν θα προκηρύξει ή όχι εκλογές. Γιατί εάν, για παράδειγμα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που φάνηκε να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή στο Σκοπιανό, επιθυμεί να αλλάξει κόμμα και να πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα δοκιμαστεί με τον σταυρό. Το ίδιο και η Ελενα Κουντουρά ως επιτυχημένη υπουργός Τουρισμού. Και τούτο γιατί σε περίπτωση ήττας (που από πολλούς θεωρείται βέβαιη) ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να περισώσει μερικούς δικούς του βάζοντάς τους σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Ποιοι είναι αυτοί; Ας πούμε ο Νίκος Βούτσης, ο Δ. Τζανακόπουλος και εις εκ των Νίκου Παππά, Αλέκου Φλαμπουράρη και Εφης Αχτσιόγλου (για να υπάρχει και γυναικεία εκπροσώπηση στο Επικρατείας).


Ο… άγιος υποστράτηγος

Μετά την απονομή του βαθμού του υποναυάρχου στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και του βαθμού του αντιστρατήγου στον Γρηγόρη Αυξεντίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κάνει υποστράτηγο τώρα και τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο! Η νέα απονομή ορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα της 30ής Μαΐου 2018, που εκδόθηκε ύστερα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Ιουνίου. Τώρα, θα πείτε, πώς ξαφνικά ένας μητροπολίτης (ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις και με βουλευτές της ΝΔ) έγινε από τη μια μέρα στην άλλη… υποστράτηγος;
nnn
Τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Νικόλαος βρέθηκε στη Διεύθυνση Διαβιβάσεων του ΓΕΣ προκειμένου να δώσει τις ευχές του για τη νέα χρονιά και να ευλογήσει τη βασιλόπιτα του Σώματος παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής μίλησε για τον Αγιο Παΐσιο, προστάτη των διαβιβάσεων, ύστερα από σχετική απόφαση του κ. Καμμένου το 2017 λόγω της ειδικότητας του Αγίου ως διαβιβαστή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, την περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Και κάτι ακόμα. Θυμάστε μια παλιά εντολή (στην «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση) που έδωσε ο κ. Καμμένος να κεντήσουν στη στολή τους οι στρατιωτικοί (και κυρίως οι κληρωτοί) τους αγίους προστάτες των κλάδων τους; Δηλαδή οι του Ναυτικού τον Αγιο Νικόλαο, του Πυροβολικού την Αγία Βαρβάρα, της Αεροπορίας τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και ούτω καθεξής; Ε, λοιπόν, αυτή η εντολή ουδέποτε έγινε πράξη με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να μετατρέψει την εντολή σε… προαιρετική.


Γιατί παραιτούνται οι στρατιωτικοί γιατροί;

Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς πολλών ειδικοτήτων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί (χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος) οι παραιτήσεις τους από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ουδείς γνωρίζει τον λόγο, αλλά οι παραιτήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το 2016 είχαν παραιτηθεί τέσσερις στρατιωτικοί γιατροί, το 2017 δέκα και ο αριθμός παραιτήσεων όλο και αυξάνεται. Να σημειώσω ότι η πολιτεία ξοδεύει αρκετά χρήματα για να επιλέξει και να σπουδάσει τους στρατιωτικούς γιατρούς και τους έδωσε το δικαίωμα να διατηρούν παράλληλα και ιδιωτικό ιατρείο. Συνεπώς ποιος ο λόγος να παραιτηθούν τη στιγμή που η εικόνα στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν είναι, λόγω κρίσης, και τόσο θετική; Ας μην ψάχνουν την εξήγηση. Η υποχώρηση των αμοιβών είναι η αιτία και τίποτα άλλο.

HeliosPlus