Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Από τη μια το τέλος του τρίτου μνημονίου και η διαμόρφωση των κανόνων της επόμενης μέρας και από την άλλη το διαφαινόμενο κλείσιμο της εκκρεμότητας με το όνομα της ΠΓΔΜ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ευκαιριών, αλλά και κινδύνων .
Ως προς το «μακεδονικό» η συμφωνία που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εύρος της αποδοχής της από μια ήδη φορτισμένη, από εθνικές ανησυχίες και διχαστικές κυβερνητικές ανακολουθίες, κοινωνία. Θα δοκιμάσει όμως παράλληλα και το μέλλον της σημερινής πλειοψηφίας καθώς είναι δεδομένη η στάση του εταίρου του κ.Τσίπρα που πλειοδοτεί μονίμως σε αδιέξοδες και επικίνδυνες υπερεθνικιστικές εξάρσεις.
Αλλά και στο άλλο μεγάλο μέτωπο, της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων για να κλείσει αφενός η αξιολόγηση και αφετέρου να διασφαλιστούν οι εταίροι μας για το καθεστώς της επόμενης μέρας, η δοκιμασία της κυβέρνησης θα είναι επίσης επώδυνη. Τα μέτρα που έρχονται, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους είναι βαριά και επροσθοβαρή, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις θα είναι μικρότερες και θα εξαρτηθούν από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παρά το πολιτικό και κοινωνικό κόστος η χώρα έχει την ευκαιρία να βλέπει το μέλλον με καλύτερους όρους, ιδιαίτερα αν η έξοδος συνοδευτεί από μια αποτελεσματική διευθέτηση και του χρέους. Προφανώς δεσμεύσεις και εποπτεία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν όμως παράλληλα διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινής επιτήρησης.
Αρκεί φυσικά το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην παρασυρθεί στις γνωστές καιροσκοπικές πρακτικές του παρελθόντος. Ο εκλογικός κύκλος που βρίσκεται μπροστά μας δεν αφήνει δυστυχώς και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που ήδη κυριαρχεί, σε συνδυασμό με τις εύθραυστες διεθνείς ισορροπίες, να υπονομεύσει την πορεία της οικονομίας και να οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας.
Μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης θα είναι εγκληματικό αν η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικά δεν καταφέρουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που διανοίγεται. Δεν το επιτρέπουν οι μεγάλες θυσίες των ελλήνων πολιτών, δεν θα το συγχωρήσουν οι νέες γενιές που είδαν τα όνειρα τους να καταστρέφονται.

ΤΟ ΒΗΜΑ