Είχαν στηθεί επί ώρες μέσα στο λιοπύρι, κάτω από τις γνωστές νεραντζιές του Μεγάρου Μαξίμου, οι δημοσιογράφοι περιμένοντας να μάθουν εάν τηλεφώνησε ή όχι ο Ζάεφ στον Τσίπρα (φωτογραφία). Ισως να μη στέκονταν καθόλου εκεί εάν δεν τους δέσμευε ο Νίκος Κοτζιάς, που μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι θα υπάρξει εντός της ημέρας τηλεφώνημα Ζάεφ. Αυτό σημαίνει πως κάτι γνώριζε ο κ. Κοτζιάς. Μόνο που δεν γνώριζε την ακριβή ώρα. Ούτε βεβαίως γνώριζε την ακριβή ώρα ο κ. Τσίπρας καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, οι συνεργάτες του οποίου μου έλεγαν ότι εάν ο κ. Ζάεφ τηλεφωνήσει σε… «λογική ώρα», τότε ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ της Δευτέρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το τηλεφώνημα έγινε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και έτσι υπήρξε ενημέρωση και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως δεν χρειάζεται ειδική ανακοίνωση για τις συναντήσεις Προέδρου και Πρωθυπουργού. Γιατί και οι δύο συνομιλούν συχνότατα στο τηλέφωνο και πολλές φορές ο κ. Τσίπρας πετάγεται απέναντι για να συναντηθεί με τον κ. Παυλόπουλο, χωρίς βεβαίως να ανακοινωθεί. Τόσο ρουτίνα έγινε η συνάντηση των δύο.
Ο Πρόεδρος, ο Καμμένος και ο Κουβέλης

Η επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί την πλέον τιμητική εκδήλωση για το Πολεμικό Ναυτικό. Εως τώρα τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε στην επιθεώρηση του Στόλου η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη φορά όμως τον Πρ. Παυλόπουλο δεν τον συνόδευσε (όπως προβλέπει το πρωτόκολλο) ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος αλλά ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο Πάνος απουσίαζε.
***
Εψαξα, ρώτησα και έμαθα. Ο κ. Καμμένος έκανε την πρωινή εμφάνισή του στο Τροκαντερό προτού επιβιβαστεί στη φρεγάτα «Σαλαμίς» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρετώντας τον και αποδίδοντάς του τιμές. Είχε, άφησαν οι συνεργάτες του να εννοηθεί, άλλη επείγουσα εργασία. Πιο επείγουσα εργασία από το να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επιθεώρηση Στόλου; Είχε, όπως οι συνεργάτες του έλεγαν, να πάει στο υπουργείο… Οικονομικών. Δηλαδή είτε στον Ευ. Τσακαλώτο είτε στον Γιώργο Χουλιαράκη για να υπογράψει σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία.
Κάλυκες σε συσκευασία… ναύτη
Αλλά τέτοιες απουσίες δεν πτοούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που επιθεώρησε όλα τα πολεμικά πλοία, τα υποβρύχια, ακόμα και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» υπήρξε μία σύντομη τελετή. Εκεί ο αρχηγός του ΓΕΝ δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατία ένα αγαλματίδιο ναύτη. Κατασκευασμένο αποκλειστικά από… κάλυκες πυροβόλου όπλου. Να λοιπόν που και ο Πρόεδρος απέκτησε τους κάλυκές του σε συσκευασία ναύτη.
Ενας περίεργος επισκέπτης
Οταν είσαι ανεξάρτητος βουλευτής, προσέχεις ακόμα και πού περπατάς στη Βουλή, γιατί μπορεί κάποια παραπατήματά σου να παρεξηγηθούν. Δεν μπορείς, φέρ’ ειπείν, να είσαι ανεξάρτητος βουλευτής (να έχεις γυρίσει μερικά κόμματα) και να πηγαίνεις να στρογγυλοκάθεσαι σε βουλευτική συνεδρίαση της ΝΔ. Γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή την ώρα που συνεδρίαζαν στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής οι βουλευτές της ΝΔ που εμπλέκονται στο πολυνομοσχέδιο, ανοίγει ξαφνικά η πόρτα και εισέρχεται φουριόζος ο Νίκος Νικολόπουλος. Κάθισε στην πρώτη σειρά των εδράνων, δεν είχε αντιληφθεί πού πήγε και έμπλεξε έως ότου άκουσε τη φωνή του Χρήστου Σταϊκούρα να του λέει: «Καλωσόρισες σύντροφε στο κόμμα». Ζήτησε ο άνθρωπος συγγνώμη και αποχώρησε αμέσως και έμεινε η χαρά στους νεοδημοκράτες ότι άρχισαν οι προσχωρήσεις προς αυτούς.

Νέο πρόγραμμα λιτότητας
Εν συνεχεία ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι φορτώνει τον ελληνικό λαό με ένα ακόμα αχρείαστο μνημόνιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση των επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, έκανε λόγο για ταπεινωτική εξέλιξη, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί καθαρής εξόδου της χώρας, αντιτείνοντας ότι «αυτό που θα υπάρξει είναι ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας χωρίς χρηματοδότηση».

Η ειρωνεία του Ευκλείδη
Το «μαύρο άσπρο» επιχείρησε να κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή αναφορικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που υποθηκεύουν τη δημόσια περιουσία για την αποπληρωμή των δανείων στον ESM, αλλά και για τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Επιτέθηκε για άλλη μια φορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως «εμείς δεν πουλάμε φούμαρα» και να «βαφτίσει» τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας ως «εγγύηση». Υποσχέθηκε παράλληλα «εκπλήξεις» για τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες αυξήσεις δεν αφορούν «λαϊκές συνοικίες», αλλά «μάλλον ψηφοφόρους της ΝΔ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με αρκετή δόση ειρωνείας.
Πού πήγαν οι υπάλληλοι του Λογιστηρίου;
Το καλύτερο πάντως σας τα άφησα για το τέλος. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και ξέρετε γιατί; Διότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού! Οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου είναι λίγοι επειδή οι περισσότεροι έχουν αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες απονομής σύνταξης (όπως στον ΕΦΚΑ), σε γραφεία υπουργών και σε άλλα υπουργεία. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις, πλην όμως κανενός το αφτί δεν ιδρώνει, αφού έχουν εξασφαλίσει υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία και σε άλλες υπηρεσίες.

HeliosPlus