Αλλάζει ο Μανωλιός;

Ζέστη –το αιώνιο πρόβλημα: το καλοκαίρι να κάνει ζέστη και τον χειμώνα κρύο, ενώ το σωστό θα ήταν το ανάποδο για να δροσιζόμαστε το καλοκαίρι και να μην κρυώνουμε τον χειμώνα.
Νομίζω πως αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα κατά του δημιουργισμού, της θεωρίας που θέλει τον κόσμο δημιούργημα του Θεού: οποιοδήποτε όχι σοφό αλλά απλώς νοήμον ον θα είχε φροντίσει να κάνει κρύο το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα για μην καταστρέφουμε τον πλανήτη ζεσταίνοντας και ψύχοντας τα σπίτια μας.
˜
Οποιοσδήποτε όχι σοφός αλλά νοήμων πολιτικός θα είχε επιλύσει προ πολλού το ονοματολογικό. Και εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέτοια όντα, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι τα πράγματα με τους βόρειους ακατονόμαστους γείτονες κόλλησαν πάλι.
Δεν μας λένε σε τι ακριβώς διαφωνεί, αλλά μας ενημερώνουν πως ο επί των Εξωτερικών της Μακεντονίγιας Νικόλας Δημητρώφ διαφωνεί με τη συμφωνία που θα υπέγραφαν Τσίπρας – Ζάεφ, άρα το ονοματολογικό παραπέμπεται ξανά στις ελληνικές καλένδες.
«Εμείς θέλαμε», θα λένε οι συριζαίοι. «Οι Μακεντόντσι τα τίναξαν στον αέρα» –τα ίδια ακριβώς έλεγαν και οι προηγούμενοι. Και όπως μάθαμε από την Ντόρα Μπακογιάννη, τακτική των αναθεματισμένων του Παλαιού Καθεστώτος ήταν να εμφανίζουν δημοσίως στις διαπραγματεύσεις εκείνα τα σημεία που έδειχναν πως «φταίνε οι άλλοι».
Πώς θα μας πείσει η κυβέρνηση πως δεν συμβαίνει το ίδιο και τώρα; Πώς θα μας πείσει ότι ξανά οι άλλοι είναι η κόλαση, όπως έκανε και για το Κυπριακό, πέρυσι;
Στα οικονομικά δεν την αφήνει η τρόικα, στα θρησκευτικά οι παπάδες, στα «εθνικά» την εμποδίζουν οι ψήφοι –η εξουσία είναι σκοπός και όχι μέσον, ημερολόγιό μου.

Κομμουνιστικές μετωνυμίες

Το ονοματολογικό μάλλον θα πάει πίσω, αλλά η Εφη Αχτσιόγλου σίγουρα θα πάει μπροστά, μαθαίνει γρήγορα: το ΚΚΕ τής έκανε επερώτηση για τις συλλογικές συμβάσεις, στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιτέθηκε αυτή στην απάντησή της.
Και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση συζητεί «τη διανομή του πλούτου ταυτόχρονα με τη συζήτηση πώς παράγεται αυτός. Δεν συζητάμε πώς θα πετύχουμε τη μεγέθυνση και μετά θα δούμε πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πλούτος».
Στο Νιοχώρι αυτό το λέμε «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε». Αλλά στο γαλατικό χωριό της Κουμουνδούρου –αν εξαιρέσουμε την πΓΔΜ –τους αρέσουν τα βαφτίσια: «Ονόματα του Κομμουνισμού» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά.
Στόχος του βιβλίου είναι «να αναδείξει και να υπογραμμίσει τη σταθερότητα της κομμουνιστικής προοπτικής». Ζητούμενο είναι, διαβάζω, «η εδραίωση μιας εννοιολογικής πειθαρχίας, που να μπορεί να υπερβαίνει συγκυρίες και να αφομοιώνει διευρύνσεις, τροποποιήσεις ή εννοιολογικές αλλαγές, χωρίς να χάνει τη σταθερότητά της».
Συμπεραίνω ότι στο βιβλίο αναπτύσσεται η θεωρία περί «διευρύνσεων, τροποποιήσεων και εννοιολογικών αλλαγών» που τις ξέρουμε καλά. Θεμελιώνεται φιλοσοφικά το γιατί η τρόικα γίνεται «θεσμοί», το μνημόνιο «προωθητικός συμβιβασμός», η επιτήρηση «καθαρή έξοδος», η μείωση των συντάξεων «αναπλαισίωση», η αποκρατικοποίηση «αξιοποίηση» –τις έχουν πει και Newspeak αυτές τις ονοματοδοσίες. Ολόκληρο γλαφυρό «Λεξικό χωρίς γραβάτα» έγραψε ο Γιάννης Βλαστάρης για να παρουσιάσει τις μετωνυμίες που χρησιμοποιούν οι μετακομμουνιστές όταν θέλουν να δείξουν πως «δεν χάνουν τη σταθερότητά τους».
˜
Αλλωστε, η κομμουνιστική υπόθεση προχωράει, «τα παιδιά των εργατών» καταργούν τα «κάστρα των αστών», όπως τραγουδά και το γνωστό εγκώμιο του Μπεζεντάκου: η εκδήλωση για τα «Ονόματα του Κομμουνισμού» έγινε στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.
˜ Αλλά οι άθλιοι «σκουπιδότοποι των αστών» ανθίστανται: δημοσιευμένο στο «Βήμα» κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη ήταν το θέμα στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις. Τα κομμουνιστικά ονόματα καμιά φορά καταρρέουν και χωρίς λεξικά.
˜
Θυμήθηκα πως κάποτε ζούσαμε μακριά από σκουπιδότοπους, ημερολόγιό μου: υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως κάποτε υπήρχε ζωή στον Αρη, ανακοίνωσε η ΝΑSA –τι ίσως, σίγουρα.
Πριν από 15 χρόνια ακριβώς, το 2003, υπήρχε ζωή στον Αρη, αφού είχαμε εγκατασταθεί εκεί με το Μακ, το σκωτσέζικο πνεύμα κάναμε παρέα τότε, για να υποδεχθούμε το Beagle της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Spirit και το Opportunity των Αμερικανών…
Ωραίες ημέρες: ΣημίτηςΚαιΞερόΨωμί λέγαμε τότε. Τώρα λέμε το ψωμί, ψωμάκι και τις εφημερίδες σκουπιδότοπους.
Βρήκε δείγματα μεθανίου το αμερικανικό Curiosity που κυκλοφορεί εκεί· είναι αλήθεια πως όποτε τρώγαμε φασόλια, μετά το Μακ το παράκανε.

Bubo bubo

–Μπούφε! φώναξα. Με κοίταξε με απλανές βλέμμα. Μπούφε, εγώ είμαι, ο Διόδωρος! Ξανά απλανές βλέμμα.
Εχει πάθει αμνησία, μου εξήγησε η Φημονόη Καρατσαπαλαδοπούλου. Τον βρήκε στην αυλή της και η πρώτη κουβέντα που της είπε ήταν «γάτα είμαι ή σκύλος;».
Και δεν είναι μπούφος, δεν υπάρχουν μπούφοι, όπως δεν υπάρχουν γύφτοι αλλά ρομά. Υπάρχουν μόνο Bubo bubo –ή ευρασιατικοί μπούμπο, αν θέλετε. Μην τον ξαναπείτε «μπούφο», θα σας κάνω μήνυση για εξύβριση.
Μα είναι δικός μου, σύντροφός μου για χρόνια, έχει οικογένεια ο Bubo bubo! Σήκωσε τους ώμους της, ρώτησε: Μπούμπο, συμφωνείς; // Δεν τον ξέρω τον κύριο.
Αλλαξα θέμα, θα το λύναμε αργότερα το ζήτημα του Μπούφου μου.
Φημονόη… τι ωραίο όνομα.// Ψευδώνυμο είναι, Μαριγούλα με λένε. // Και το Μαριγούλα, υπέροχο είναι. // Ναι, αλλά δεν είναι όνομα Πυθίας… // Δηλαδή; // Η Φημονόη ήταν ποιήτρια και η πρώτη Πυθία –έχει γράψει ποίημα ο Ρίτσος για αυτή. Μη νομίζετε πως μάσαγε δάφνη… Κάνναβη μασούσε –ιατρική βέβαια, μην πάει στο κακό ο νους σας. Για τούτο διάλεξα αυτό το όνομα… // Είστε σίγουρη; // Δοκίμασα, η δάφνη μια αηδία είναι –έχετε δει κανέναν να μασάει τα φύλλα της δάφνης που βάζουμε στις φακές και να εκστασιάζεται;
Ημερολόγιό μου, αποφάσισα πως αξιότερο συνεργάτη για τη φυτεία της Cannabis sanguinis δεν υπάρχει περίπτωση να βρω.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ο Κίσινγκερ ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την Εποχή του Λόγου. Ευτυχώς, εμείς δεν απειλούμαστε όντας ακόμη στην Εποχή των Θρησκειών.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ

nnn
Εξωτερική πολιτική στα πεζοδρόμια, εθνική πολιτική στα τάρταρα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Εγινα Τούρκος με τον αντιπρόεδρο Μποζντάγ. Ακούς εκεί, «ο Τσίπρας δεν κράτησε τον λόγο του»! Και τι να πουν τόσοι Ελληνες που τον έχουν ψηφίσει;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ακουγα στην TV τον Κώστα Χατζή να μιλάει με πίκρα ανείπωτη για όσα έχει λουστεί ως «γύφτος» επί χρόνια, σκότωσε και ο υπάνθρωπος το αγγελούδι των Ρομά σαν παλιόγατο και ενώνω τη φωνή μου με την πανελλήνια κραυγή: Είμαι κι εγώ Ρομά!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Δημοσκοπήσεις; Αστεία πράγματα. Αν θέλει κάποιος να έχει ασφαλή προγνωστικά, ας παρακολουθήσει την ΕΡΤ: όσο περισσότερο λιβανίζει την κυβέρνηση τόσο χαμηλότερα, να ξέρει, είναι τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Οπως και το 2012 και το 2014, η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι εντός του 2018 επίκειται έξοδος από την κρίση. Οσο όμως βλέπω κάποιον κ. «Ριχάρδο» διαχρονικά και ανταγωνιστικά να διαφημίζει τηλεοπτικά ότι θα λυθούν τα προβλήματά μας όταν του πουλήσουμε όσα ρολόγια, χρυσαφικά και ασημικά κατέχουμε, αμφιβάλλω.
ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ
nnn
Μέχρι τώρα ήξερα ότι ο κ. Κοτζιάς δεν τα πάει καλά με την ελληνική εξωτερική πολιτική. Μετά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ξέρω ότι δεν τα πάει καλά ούτε με την ελληνική γλώσσα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Δυσμενώς με έχει επηρεάσει το «ασμενώς» του κ. Κοτζιά. Ευμενώς θα δεχόμουν το «ασμένως».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ
nnn
«Μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από υπουργούς. Δεν υπάρχουν λεφτά για επιτηδειότερα χέρια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ