Ολοι τελευταίως, ως γνωστόν, αναζητούν τον χρόνο των εκλογών. Οπου κι αν σταθείς, όπου κι αν βρεθείς, σε ρωτούν: «Πότε θα γίνουν οι εκλογές;». Μοιάζει με την ερώτηση του 1.000.000 δολαρίων, όπως λένε οι Αμερικανοί…
nnn
Στις πρεσβείες (ευρωπαϊκές, ατλαντικές και άλλες), για παράδειγμα, έχουν αρχίσει τα στοιχήματα και δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες και οι διπλωματικοί υπάλληλοι που υπολογίζουν ότι τελικά οι εκλογές (εννοούν τις εθνικές εκλογές) θα διεξαχθούν στη χώρα μας το φθινόπωρο…
nnn
Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου άλλα τους απασχολούν τούτη την περίοδο. Ολη τους η προσοχή, μαθαίνω, είναι στραμμένη στο Μακεδονικό. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σκίζουν τα ρούχα τους ότι η συμφωνία (στον βαθμό που θα επιτευχθεί) με τον Ζάεφ θα είναι τέτοια που κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θα μπορεί να την αρνηθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν πως θα κερδίσουν ψήφους και από τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Αν βεβαίως συμβεί αυτό, τότε, στη συνέχεια, θα πάνε για… διακοπές. Και αναμένεται να ακολουθήσει ένα μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων τον Αύγουστο με την έξοδο από τα μνημόνια και με τις δυνατότητες που θα υπάρξουν για αναδιανομή πόρων ή αλλιώς κοινωνικών παροχών…
nnn
Για τον χρόνο των εκλογών τηρούν σιγήν ιχθύος. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, γι’ αυτό και η απάντηση στην ερώτηση αξίζει… 1.000.000 δολάρια!
nnn
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος αυτούς τους μήνες μαθαίνω ότι κινείται ανάμεσα στην Αθήνα και στη Φρανκφούρτη. Τον περισσότερο χρόνο τον καταναλώνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου υπεραπασχολείται με την εκκαθάριση του πλούσιου και πολύτιμου αρχείου του…
nnn
Ως γνωστόν, ο κ. Παπαδήμος συμμετείχε από την αρχή στο εγχείρημα της ΕΚΤ ως πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης του Καταστατικού της. Μιλάμε δηλαδή για την ίδια την ιστορία της ΕΚΤ. Μόνο για τις συνεδριάσεις του ΔΣ στις οποίες μετείχε υπάρχουν περισσότερα από 180 ντοσιέ. Επιπλέον μετείχε στα οκτώ χρόνια της θητείας του στην ΕΚΤ σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Δεν έλειψε από καμία. Συμμετείχε σε άπειρες συνεδριάσεις για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.
nnn
Το υλικό που συγκεντρώνει αποδίδει ουσιαστικά την ιστορία της Ευρωτράπεζας. Οπως ο ίδιος αναφέρει, το αρχείο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο προτού κλείσουν 20 έτη. Σκοπός του είναι να το οργανώσει, να το μεταφέρει στην Αθήνα και να το δωρίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι αφοσιωμένος στο έργο του και έρχεται στην Αθήνα μόνο για τις υποχρεώσεις του στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο Φίλης και ο Πατριάρχης
Ο Στ. Θεοδωράκης έβγαινε, ο Ν. Φίλης έμπαινε στη σουίτα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» όπου διέμεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Μπορεί οι σχέσεις του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία της Ελλάδος να είναι… προβληματικές, ωστόσο με το Φανάρι είναι άριστες.
nnn
Ο κ. Φίλης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ.κ. Βαρθολομαίο από την εποχή που ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η γνωριμία τους χρονολογείται από το 1996, όταν ως δημοσιογράφος της «Αυγής» συμμετείχε στο διεθνές διαθρησκευτικό συνέδριο για το περιβάλλον που έγινε εν πλω στη Μαύρη Θάλασσα. Μαθαίνω ότι συζήτησαν θέματα «εκκλησιαστικής γεωπολιτικής», μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις στο θέμα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία απηύθυνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη αίτημα απαλοιφής του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της, κάτι που συνέβαλε με τον τρόπο του στην πορεία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και FYROM.

Στο… βουνό βγήκε και πάλι το ΚΚΕ
Στα βήματα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) πορεύονται στον Περισσό. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μαζί με μια ομάδα στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Δ. Γόντικας, ο Θ. Παφίλης, η Διαμάντω Μανωλάκου κ.ά., βρέθηκαν στα αγέρωχα και δύσβατα βουνά της Ρούμελης που αποτέλεσαν το πεδίο δράσης της 1ης και της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ την περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1946-1949. Δεν επρόκειτο για ταξιδάκι αναψυχής. Ηταν ένα οδοιπορικό για αναγνώριση του χώρου, με στόχο να καταγραφούν οι τοποθεσίες και τα δρομολόγια που έκαναν οι μαχητές του ΔΣΕ.
nnn
Με χάρτες και ξεναγούς, ο Ρουμελιώτης κ. Κουτσούμπας και οι επιτελείς του συγκέντρωσαν όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες οι οποίες θα αποτελέσουν, μαζί με όλο το υλικό που υπάρχει συγκεντρωμένο στον Περισσό, έναν ιστορικό – ταξιδιωτικό οδηγό ώστε να αναδειχθούν τα μέρη στα οποία έδρασαν οι μαχητές του ΔΣΕ και να μάθουν οι νεότερες γενιές κομμουνιστών «πού και πώς δόθηκε η κορυφαία ταξική μάχη στον αιώνα που πέρασε, η ένοπλη αναμέτρηση με την αστική τάξη, το κράτος της και τους συμμάχους της».

Οι ένδοξες ημέρες της… μαγνητοφώνησης
Οι ένδοξες ημέρες που ο Γιάνης Βαρουφάκης μαγνητοφωνούσε τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup αναβίωσαν στη Βουλή δύο-τρεις βουλευτές να καταγράφουν την ενημέρωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το πολυνομοσχέδιο. Η δικαιολογία; Δεν ήταν όλοι οι βουλευτές παρόντες στην ενημέρωση και έπρεπε να ενημερωθούν τι επρόκειτο να ψηφίσουν.
nnn
Υπάρχουν ωστόσο με τη μαγνητοφώνηση και… πειστήρια πλέον πως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση «θα είναι ενισχυμένη» και ότι «υπάρχουν 90% πιθανότητες το ΔΝΤ να παραμείνει και μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος ως τεχνικός σύμβουλος».
nnn
Ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Εσπευσε δε να δικαιολογηθεί διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες υποχρεώσεις ως το 2022. Κοινώς όσα δεν φθάνει η αλεπού…

Υπερωρίες και έργο
Υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που υπεραπασχολείται; Δεν είναι άλλος από την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Εάν κανείς ρίξει μια ματιά στη Δι@ύγεια, θα διαπιστώσει αρκετές αποφάσεις της υφυπουργού για… υπερωρίες. Υπερωρίες κάθε είδους. Υπερωρίες για την ασφάλεια της, για τον διευθυντή του γραφείου της, για τη συνεργάτιδά της, για τη νομική σύμβουλο κ.λπ. Με τόσο πολλές υπερωρίες θα πρέπει να παράγει και σημαντικό έργο…

Η θυγατέρα του υπουργού
Αγχωμένο και προβληματισμένο είδαν το πρωί της Παρασκευής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι βουλευτές των ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους (ή του «μασάζ» τους) για το πολυνομοσχέδιο.
nnn
Οι περισσότεροι υπέθεσαν πως η νευρικότητα είχε να κάνει με το «πάγωμα» εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν. Το «πρόβλημα» του υπουργού δεν είχε να κάνει με τα τετριμμένα της διαπραγμάτευσης.
nnn
Είχε άγχος γιατί η κόρη του Μαρία έδινε Πανελλαδικές και δεν είχε ενημερωθεί αν τα πήγε καλά. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έπεσε ένα κείμενο του Δ. Μαρωνίτη, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία του υπουργού καθώς, όπως είπε, «ο Μαρωνίτης γράφει περίπλοκα, δεν γράφει απλά». Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος: είναι ευτυχής, έλεγε, επειδή η Μαρία αγαπά τη νομική επιστήμη και δεν θέλει να ακούει για… οικονομικά.

***

Η Εθνική απέδειξε για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα στην ελληνική ναυτιλία, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς, είπε στους έλληνες εφοπλιστές ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Διατηρήσαμε αμείωτο τον δανεισμό στη ναυτιλία μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, επισήμανε ο έμπειρος τραπεζίτης μιλώντας στην εκδήλωση της τράπεζας για τα «Ποσειδώνια». Τόνισε ότι η Εθνική είναι διατεθειμένη να βρει πάλι τις κατάλληλες λύσεις στις ανάγκες χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του στόλου των ελλήνων πλοιοκτητών, εν όψει των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων (π.χ. μείωση περιεκτικότητας σε θείο στα καύσιμα από το 2020)

***

Στο Τop 5 των CEO των ευρωπαϊκών τραπεζών αναδείχθηκε ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς, κατά την ψηφοφορία του Extel Survey, στην οποία ψήφισαν πάνω 11.300 στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου από 88 χώρες, τα οποία επέλεξαν και τις υποψηφιότητες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ