Εξαγωγές και τουρισμός πάνε καλά, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου υποχωρούν σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018, διάστημα κατά το οποίο το ΑΕΠ της Ελλάδας ενισχύθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση.
Αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί, τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις, αφού κατανάλωση και επενδύσεις είναι ο πυρήνας της οικονομίας.
Και αν οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση αναφέρουν πως θα ισορροπήσει στο άμεσο μέλλον, τίποτα δεν δείχνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αυξήσει τις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου. Δεν φοβίζει η υποχώρηση της τάξης 10% το πρώτο τρίμηνο καθώς το αντίστοιχο περσινό διάστημα υπήρξε μια εντυπωσιακή συγκυριακή αύξηση (+17%), οπότε η σύγκριση μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική. Φοβίζει όμως η πραγματικότητα που λέει ότι μετά το τέλος των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων πέρυσι κανένα έργο πνοής (όπως π.χ. Ελληνικό, αεροδρόμιο Ηρακλείου κ.ά.) δεν έχει προχωρήσει.
Η Ελλάδα έχει ένα έλλειμμα 100 δισ. ευρώ σε παραγωγικές επενδύσεις για να επιστρέψει η οικονομία στα προ της κρίσης επίπεδα. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα είναι στο 12,6% έναντι 26% το 2007, όταν στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 20% και χώρες όπως η Ιρλανδία και η Τσεχία τρέχουν με ποσοστά επενδύσεων 33% και 26% επί του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.
O ΣΕΒ αλλά και άλλοι φορείς της βιομηχανίας έχουν επισημάνει τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν ώστε να δώσουν ώθηση σε παραγωγικές επενδύσεις και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η φορολογική προβλεψιμότητα, η άρση της υπερφορολόγησης, η μείωση εισφορών και ενεργειακού κόστους, η παροχή κινήτρων που συνδέονται με επενδύσεις κεφαλαίου όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, αλλά και η παροχή ισχυρών κινήτρων προσέλκυσης μεγάλων εταιρειών σε ζώνες καινοτομίας. Μόνο έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η κρίση.
Eνα ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η κατασκευή κατοικιών σημείωσε την πρώτη ετήσια αύξηση της τελευταίας δεκαετίας, σηματοδοτώντας, πιθανότατα, το τέλος της πιο παρατεταμένης υφεσιακής περιόδου για την ελληνική αγορά κατοικίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ