Για τρία χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) πηγαινοερχόταν στα νησιά του Αιγαίου, πότε για κομματικές συνελεύσεις, πότε για αναπτυξιακά περιφερειακά συμβούλια και πότε για να επιθεωρήσει τα προσφυγικά hotspots. Μαζί του έπαιρνε συνήθως και τη μισή κυβέρνηση, αλλά και μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ για να τον φρουρούν από πιθανούς αγανακτισμένους πολίτες. Στα νησιά αυτά, άλλοτε εμφανιζόταν να συναντά κατοίκους, άλλοτε να κάνει ήρεμες βόλτες στα σοκάκια (ή στην παραλία) και άλλοτε να συζητεί με ψαράδες και βιοτέχνες. Οι δήμαρχοι, ευγενείς άνθρωποι, σεβάστηκαν τον πρωθυπουργικό θεσμό και φιλοξένησαν τον Πρωθυπουργό, προσφέροντάς του μάλιστα ως κέρασμα ξακουστά προϊόντα της περιοχής τους. Μαζί με τα κεράσματά τους και το μόνιμο αίτημά τους για μείωση του ΦΠΑ. Τι γίνεται όμως με τις υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός προς τους νησιώτες (κυρίως αυτές που αφορούν τον ΦΠΑ);
nnn
Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση στο εγγύς μέλλον ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά όλα αυτά τα νησιά (και να υποσχεθεί και πάλι), οι δήμαρχοι πέντε μεγάλων νησιών ζητούν να έρθουν στην Αθήνα και να τον συναντήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, που με επιστολή τους ζητούν να συναντηθούν με τον κ. Τσίπρα. Θα του εξηγήσουν τη σημασία που έχει για τα νησιά η αποφυγή της επικείμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.


Η Φώφη πάει Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ανηφορίζει την Κυριακή η Φώφη Γεννηματά και τη Δευτέρα αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία της και ειδικά οι αναφορές της στο Σκοπιανό. Δεν θα αλλάξει τη θέση της και θα ζητήσει για μια ακόμα φορά από τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να μη βιάζονται να τοποθετηθούν προτού η κυβέρνηση παρουσιάσει την τελική συμφωνία, αν υπάρξει.
nnn
Στόχος της κυρίας Γεννηματά είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, σε αυτό χρειάζεται και τη βοήθεια των στελεχών, στα θέματα που αναδεικνύουν τις προγραμματικές θέσεις του κεντροαριστερού φορέα. Θέλει φυγή προς τα εμπρός η κυρία Γεννηματά και ευελπιστεί ότι θα τη σηματοδοτήσουν οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα. Η πρώτη στις 25 Ιουνίου με θέμα την οικονομία και τις επενδύσεις και η δεύτερη στις 2 Ιουλίου με θέμα την αυτοδιοίκηση.


Και συνάντηση με τον Μπουτάρη

Μιας και αναφέρομαι στην αυτοδιοίκηση, είναι περιττό να πω ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα συναντηθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Η στήριξη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη. Γενικά στον τομέα της αυτοδιοίκησης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Η επιτροπή ψηφοδελτίων (την ευθύνη έχει ο Γ. Καμίνης) έχει πιάσει δουλειά και έχουν αρχίσει να ξεσκονίζονται τα πρώτα ονόματα. Φυσικά οι επιτυχημένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα στηριχθούν όλοι.


Η Φάνη, η κουκούλα και ο Τόσκας

Πώς νομίζετε ότι αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες του Νίκου Τόσκα αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τις διαμαρτυρίες πολιτικών και δικαστικών που τους έχει αφαιρεθεί η προσωπική τους φρουρά; Αλλοτε με χιούμορ, άλλοτε και με ειρωνεία. Να, πάρτε για παράδειγμα την πρώην γαλάζια υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που της αφαιρέθηκε με εντολή Τόσκα η φρουρά. Εστειλε επιστολή με την οποία διαμαρτυρόταν για την απόφαση αυτή, γράφοντας και μια λεπτομέρεια: Οτι τελευταίως της πέταξαν αβγά στο αυτοκίνητό της. Οι συνεργάτες του κ. Τόσκα σχολίασαν: «Η κυρία Πετραλιά δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία, αλλά… κουκούλα για το αυτοκίνητό της»!


Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά
Οι πηγές μου στην Ευρωβουλή μού λένε ότι θα ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα την Πέμπτη στην εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τις εξελίξεις μετά τις εκλογές. Ομιλητές όπως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ή ο Χρήστος Τεάζης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, έχουν να καταθέσουν σημαντικές απόψεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και τις προκλήσεις Ερντογάν. Τον συντονισμό της εκδήλωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα κάνει ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Αγγελος Αθανασόπουλος.
Η θερινή ραστώνη και η Novartis

Μην περιμένετε εν μέσω θέρους κινήσεις – δημοσίως τουλάχιστον – από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis. Πληροφορούμαι ότι οι εισαγγελείς εύχονται «καλό καλοκαίρι» σε όποιους τους ρωτούν αρμοδίως για διώξεις, μεταθέτοντας τον χρόνο δράσης τους το φθινόπωρο, ίσως και μετά τον Σεπτέμβριο! Τυχόν κρίσιμα στοιχεία από δικαστικές συνδρομές δεν έχουν φθάσει ακόμη στα χέρια τους, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών δεν έχει διαβιβάσει προς το παρόν όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της από κατασχέσεις, και όλοι αναμένουν … Επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε, εικάζω ότι και η θερινή ραστώνη παίζει τον δικό της ρόλο.


Εξω πάμε καλά

Μια επιτυχία για την Ελλάδα κατεγράφη στα μέσα της εβδομάδας, η οποία έχει πλέον παρουσία στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύστερα από μια ελληνοπορτογαλική αναμέτρηση. Ο επίκουρος καθηγητής Δημοσιονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μηλιώνης, ψηφίστηκε – κερδίζοντας τον πορτογάλο συνυποψήφιό του – ως ο νέος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

HeliosPlus