Αρκετά πια με τις σκιαμαχίες του παρελθόντος για το «μακεδονικό». Το τι έγινε πριν δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία να πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα σύνθετη ονομασία γιατί ακριβώς κυριάρχησαν, για συγκυριακές κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, συναισθηματικές εκρήξεις και εθνικά πάθη.
Οι πολίτες δικαιούνται ίσως να προτάσσουν συναισθήματα, θεμιτές ή αθέμιτες ανησυχίες. Οι πολιτικοί ηγέτες όμως οφείλουν να προτάσσουν το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Να μην υποτάσσονται σε λαϊκίστικες αντιλήψεις και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες .Αυτήν ακριβώς που υπηρετεί σήμερα μια στείρα και αδιέξοδη παρελθοντολογία που ανακινείται μάλιστα από τον υπεύθυνο διαπραγματευτή της χώρας.
Ευθύνη για το κλίμα αυτό έχουν προφανώς και πολλά μέσα ενημέρωσης που επενδύουν στην πατριδοκαπηλία και τη συγκινησιακή φόρτιση ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Η άγονη αυτή διαμάχη, την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε για πρώτη φορά κοντά σε μια συμφωνία, που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα δεν οδηγεί πουθενά αλλού,παρά μόνο στην όξυνση των πολιτικών παθών.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οφείλουν να κάνουν σαφές στον ελληνικό λαό, ότι τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα μας. Αντιθέτως μια συμφωνία κοινής αποδοχής διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η μόνη σοβαρή και υπαρκτή απειλή για την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, προέρχεται από την Τουρκία.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να τελειώνουμε με την ανοικτή πληγή στα βόρεια σύνορα μας. Μια μικρή χώρα που επιθυμεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκει τη συνεργασία δεν μπορεί, ούτε έχει τη δυνατότητα να απειλήσει ποτέ τη χώρα μας. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις φοβίες και τις ανησυχίες του παρελθόντος, κι ας δούμε με πιο καθαρά μάτια το μέλλον.


ΤΟ ΒΗΜΑ