ΤΟ ΑΛΜΑ επί κοντώ είναι αγώνισμα που δικαιούται τον τίτλο «εθνικό» μια και έχει προσφέρει στην Ελλάδα λαμπρές διεθνείς διακρίσεις, σε πρώτη φάση με αθλητές του διαμετρήματος των Ρουμπάνη, Παπανικολάου, Ευσταθιάδη, Φιλιππίδη κ.ά. και στη συνέχεια από αθλήτριες με την ακτινοβολία της Στεφανίδη και την παρουσία της Κυριακοπούλου.
Το ευχάριστο είναι ότι η ιστορία, που έχει ως αφετηρία πριν από 122 χρόνια στην Αθήνα του 1896 με την τρίτη θέση του Ε. Δαμάσκου στο άλμα επί κοντώ με 2,85 μ. (του Εθνικού ΓΣ, τότε μετάλλια έπαιρναν οι δύο πρώτοι), συνεχίζεται με νέες προσδοκίες. Τον έφηβο και τόσο ταλαντούχο Μαν. Καραλή, και έρχεται να προστεθεί ένα νέο όνομα (κρατήστε το). Λέγεται Μιλένα Ποστίκα, 16χρονη μαθήτρια της Β’ Λυκείου Αλίμου (ανήκει στον ΑΟ Μεγάρων και από δωδεκάχρονη έδωσε το μήνυμα) που πρώτευσε στο άλμα επί κοντώ με 4 μέτρα, καταρρίπτοντας τη «μαθητική» επίδοση της Κατερίνας Στεφανίδη. Το ελπιδοφόρο αυτό γεγονός συνέβη στην παγκόσμια Γυμνασιάδα που διεξήχθη στο Μαρόκο με συμμετοχή από 60 χώρες. Στη Γυμνασιάδα η Ελλάδα ήταν στην κορυφή με δώδεκα και πλέον χρυσά μετάλλια, βασικά στον Στίβο και στην Κολύμβηση καθώς και πολλές θέσεις βάθρου.
ΘΥΜΗΣΗ τιμής σ’ έναν από τους επιφανέστερους έλληνες άλτες του επί κοντώ, τον αξέχαστο Ρήγα Ευσταθιάδη, οι αγώνες που έφεραν το όνομά του (Ευσταθιάδεια 2018) έγιναν στο όμορφο στάδιο της Φιλοθέης από τον Αγωνιστικό Σύλλογο των Ελλήνων Διαχρονικών Αθλητών (ΑΣΕΔΑΣ) Βετεράνων, σε οκτώ αγωνίσματα, μεταξύ των οποίων και το μήκος χωρίς φόρα, που δόξασε ο Κωστής Τσικλητήρας, αλλά καθώς και αγωνίσματα παμπαίδων και παγκορασίδων. Τι θαυμάσιος συμβολισμός για την αυθεντική έννοια του Αθλητισμού. Φυσικά το άλμα επί κοντώ είχε την τιμητική του με νικητή τον Θεοφάνη Μπέλο του ΑΣ Ρήγας Θεσσαλονίκης που έφερε δεκάδα αθλητών και αθλητριών. Αξίζει η αναφορά επαίνου σε έναν, άγνωστο σε πολλούς, καθαρά ερασιτεχνικό σύλλογο (όχι όμως και για τους θεσσαλονικείς φιλάθλους) που φέρει το όνομα του Ευσταθιάδη. Ιδρύθηκε το 1999 από φιλάθλους οι οποίοι θέλησαν «να τιμήσουν έναν σπουδαίο αθλητή που τους ενέπνευσε με τη φιλοσοφία του και τους γοήτευσε με το παράδειγμά του». Ο σύλλογος στηρίζεται στους γονείς των αθλητών και αθλητριών (κατά πλειοψηφία μικρών ηλικιών) και παράλληλα με τις αγωνιστικές επιδόσεις και διακρίσεις αναπτύσσει αξιόλογη κοινωνική και πολιτισμική δραστηριότητα μέσω της συναδέλφωσης και της ψυχαγωγίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ