Αν κάποτε γραφεί η ιστορία της διαπραγμάτευσης του Σκοπιανού από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά, οι συγγραφείς δεν θα ξέρουν αν πρέπει να το θεωρήσουν τραγωδία ή κωμωδία.
Ποτέ άλλοτε ίσως στην ιστορία της διπλωματίας δεν μαζεύτηκαν τόσοι άσχετοι να λύσουν τόσο επιπόλαια ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα.
Σε σημείο που αν πραγματικά υπήρχε μια ευκαιρία επίλυσης, το κόστος της λύσης ανεβαίνει.
Από την αρχή είχαμε σημειώσει ότι το Σκοπιανό δεν είναι στην πραγματικότητα μία αλλά τρεις συμφωνίες –και αυτό ακριβώς αναδεικνύει τον σύνθετο χαρακτήρα του…
l Μια συμφωνία Αθήνα – Σκόπια.
l Μια συμφωνία στην Αθήνα.
l Μια συμφωνία στα Σκόπια.
Δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε έτσι.
Οι δικοί μας προσπάθησαν να στήσουν μια κομπίνα για να διασπάσουν ή έστω να φέρουν σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, ακόμη καλύτερα να ανασυνθέσουν το πολιτικό σκηνικό. Ετσι νόμιζαν…
Η προσπάθεια αυτή απέτυχε παρά την εθελοντική προσφορά μιας ισχνής μερίδας κορόιδων του ΚΙΝΑΛ που έλυναν το Σκοπιανό κάθε ημέρα στα ραδιόφωνα. Ακούστηκε ακόμη και η πρόταση να υπάρξει συμφωνία που να επιβληθεί με την εγγύηση του… ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παλαβά πράγματα.
Τώρα το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση.
Οι Σκοπιανοί από τη μεριά τους προσπάθησαν να πάρουν το διαβατήριο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο πιο φθηνά γίνεται.
Θεμιτό. Αλλά η φθήνια τρώει τον παρά. Και κυρίως στριμώχνει την άλλη πλευρά στο δικό της ακροατήριο.
Αυτό που καταλαβαίνω τα τελευταία 24ωρα είναι ότι έχει σχηματιστεί το περίγραμμα μιας συμφωνίας, αλλά ο Πρωθυπουργός (στον οποίο ο Κοτζιάς φόρτωσε το θέμα…) διστάζει.
Δεν έχει άδικο. Το ρίσκο του είναι μεγάλο και δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος να το μοιραστεί.
Η δε τελευταία ιδέα να παραπεμφθεί στο μέλλον η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, αφού σήμερα δεν υπάρχει προφανής πλειοψηφία, μοιάζει περισσότερο με κομπίνα παρά με λύση.
Η μπάλα στην εξέδρα.
Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση γέμισε αστάθμητους παράγοντες και ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς πλειοψηφία και με τον κόσμο στους δρόμους.
Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Ή, για να το πω διαφορετικά, η απόφαση δυσκόλεψε.
Και δυσκόλεψε ακριβώς επειδή τόσοι άσχετοι προσπάθησαν τόσο επιπόλαια να λύσουν ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ