Οποιος γνωρίζει τη νότια πλευρά της Ρόδου και έχει καιρό να την επισκεφτεί, θα αιφνιδιαστεί από το θέαμα. Mεγάλες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες ορθώνονται συνεχώς ώστε να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση του τουριστικού ρεύματος. Πέρυσι δημιουργήθηκαν 2.000 κλίνες και εφέτος 3.000 κλίνες, με τις επενδύσεις να προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Η Νότια Ρόδος αποτέλεσε διέξοδο για τους ντόπιους κυρίως επιχειρηματίες του τουρισμού, αφού η βόρεια πλευρά ήταν κορεσμένη. Πλέον όμως και στη Νότια Ρόδο η απόκτηση γης δυσκολεύει. Το πραγματικό πρόβλημα όμως για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για το σύνολο της Ρόδου είναι η ηλεκτροδότηση.
Η υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ στη Σορωνή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και ήδη έχουν αρχίσει διακοπές ρεύματος. Και αυτό γιατί το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νότιο άκρο του νησιού μεταξύ Κατταβιάς και Πρασονησίου δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία ώστε να ενταχθεί στο σύστημα, όχι με ευθύνη βεβαίως της ΔΕΗ και του εργολάβου, αλλά των τοπικών παραγόντων και οικολογικών οργανώσεων. Πρόκειται για μονάδα ολοκληρωμένη, ισχύος 115 MW, που θα λύσει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια. Δύσκολα όμως θα προλάβει την εφετινή τουριστική σεζόν. Ολα τα χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω λόγω των συνεχών παρεμβάσεων και προσφυγών. Είναι ενδεικτικό ότι η έκταση που κατασκευάστηκε το εργοστάσιο αποκτήθηκε το 2004, αλλά μόλις 10 χρόνια μετά ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες.
Το παράδειγμα της Ρόδου που αναδεικνύει την έλλειψη των υποδομών δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό. Στη Μύκονο, που συγκαταλέγεται μέσα στους 20 top τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό.
Οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού σε νερό το καλοκαίρι είναι 20.000 κυβικά και σήμερα η δυναμικότητα μετά βίας φτάνει τα 15.000 κυβικά και ίσως εφέτος υποχωρήσει και άλλο λόγω της χαμηλής στάθμης του φράγματος εξαιτίας της ανομβρίας.
Οσο για τα λιμάνια, με την πρώτη φουσκοθαλασσιά οι καπετάνιοι των πλοίων –που μεγάλωσαν και εκσυγχρονίστηκαν, σε αντίθεση με τις λιμενικές εγκαταστάσεις –υπερβαίνουν εαυτούς για να δέσουν με ασφάλεια.
Εφέτος αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα 32 εκατ. τουρίστες. Ο ήλιος και η θάλασσα δεν αρκούν για να φύγουν με ωραίες αναμνήσεις από την πατρίδα μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ