από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Τράπεζες, ο αδύνατος κρίκος

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το γεγονός ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία είναι προφανές. Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτε είναι η κατάσταση στις τράπεζες, που ακόμη και σε μια περίοδο αύξησης των καταθέσεων δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Αρκεί να διαβάσει κανείς τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την τραπεζική χρηματοδότηση για να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα που γνωρίζουν όλοι εδώ και χρόνια οξύνεται.

Τον περασμένο Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας αντί να βελτιωθεί επιδεινώθηκε και υποχώρησε κατά 3% (από μείον 2% τον Μάρτιο). Το αποτέλεσμα ήταν η συνολική χρηματοδότηση να μειωθεί κατά 1,16 δισ. ευρώ, με χαμένες τις επιχειρήσεις που πασχίζουν να σταθούν όρθιες και να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε καταφανή αντίθεση με το γεγονός ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες. Μάλιστα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων ανήλθε σε 9,3% καθώς τον Απρίλιο για τρίτο συνεχή μήνα τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 755 εκατ. ευρώ.

Βέβαια αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί όσο τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν την κινούμενη άμμο μέσα στην οποία βαδίζουν οι τραπεζίτες.

Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που θεωρητικά ολοκληρώθηκε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ και εξακολουθούν να αποτελούν το 48% των χαρτοφυλακίων τους.

Η παρακολούθηση και διαχείριση αυτών των δανείων απορροφά τις δυνάμεις των τραπεζών σε κεφάλαια και προσωπικό, τις καθιστά διστακτικές σε αποφάσεις και, το κυριότερο, αποκαλύπτει την αδυναμία τους να προσαρμοστούν επιτυχώς στη βασική τους δραστηριότητα που είναι η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατ' ουσίαν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης βρίσκονται σε αδιέξοδο στον βαθμό που οι πρώτες δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι η στήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας. Και γι' αυτό κάτι πρέπει να γίνει...  


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Δηλαδή τι μπορεί να γίνει? | 04/06/2018 14:48
    επέστρεψαν 800 εκατομμύρια και πανηγυρίζει ο Τσίπρας, την στιγμή που το α΄ 6μηνο του Μπαρουφάκη με το bank run έφυγαν 40 δις? Κια μην ξεχνάμε τις κατασχέσεις λογαριασμών από τη εφορία που είναι κοντά στο 1.000.000. Αντί ο Τσίπρας να ανεβάσει το ακατάσχετο στις 3000 τουλάχιστον μπας και επιστρέψουν κάποιες καταθέσεις ανέβασε τις αναλήψεις στις 5000. Και ποιος έχει 5.000? Ο ίδιος.
    Ανώνυμος / η
    απάντηση80