Πού βαδίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση; Είναι το ερώτημα που όλο και εντονότερα απασχολεί κάθε σκεπτόμενο Ευρωπαίο, συνεπώς και κάθε σκεπτόμενο Ελληνα. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί καθημερινά εντείνονται, καθώς ο εθνικισμός και η πρόταξη των συμφερόντων εκάστου κράτους-μέλους τείνουν να υπερισχύουν όλο και συχνότερα. Γι’ αυτό αξίζει να προσεχθούν οι σχετικές απαντήσεις που δίνει η έγκυρη φωνή του τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, όπως φιλοξενήθηκαν στα «Νέα» (19/20 Μαΐου).
«Μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αλλάξει όλη την ηγεσία της, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα. Και όχι μόνον αυτό. Το 2019 θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα αλλάξει η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις έως το 2027. Στους επόμενους 18 μήνες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η αντίθεση Δύσης – Ανατολής στο εσωτερικό της Ευρώπης και η σημαντικότερη κρίση που διέρχεται σε αυτή τη φάση η ΕΕ. Επειτα από 18 μήνες θα υπάρχει μια διαφορετική Ευρώπη και το ερώτημα είναι εάν τελικώς θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτήν που έχουμε σήμερα.
Το μεγάλο πρόβλημα κατά πολλούς είναι ότι η Ευρώπη έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα πελώριο σουπερμάρκετ, στο οποίο ο καθένας μπαίνει και παίρνει αυτό που του αρέσει. Ομως η Ευρώπη δεν είναι ένα σουπερμάρκετ, αλλά μια κοινότητα αλληλεγγύης. Γι’ αυτό τη φτιάξαμε. Αυτή είναι η δύναμή της. Και πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή της αλληλεγγύης.
Οι Ευρωπαίοι μόνο ενωμένοι μπορούν να είναι δυνατοί».
Διαπιστώσεις και ανησυχίες που θα πρέπει να απασχολούν και προβληματίζουν ιδιαίτερα τους Ελληνες, όχι μόνο γιατί ελάχιστοι αισθανόμαστε ευρωπαίοι πολίτες με κοινές αξίες και δεσμεύσεις, αλλά και γιατί επωφελούμαστε ποικιλοτρόπως από την έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας.
Ο κ. Λέτα αναπολεί την εποχή που υπήρχε πραγματικός πολιτικός διάλογος στην Ευρώπη ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Και αυτό γιατί ήταν ένας διάλογος ιδεών. Σήμερα επικρατεί ένας διάλογος κρατικών συμφερόντων, και αυτό θεωρεί ότι είναι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Πρόβλημα που ήδη αναδεικνύεται ακόμη σοβαρότερο, καθώς η πατρίδα του ιταλού πολιτικού αναδεικνύει πλειοψηφίες με ακραίες απόψεις, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το ήδη και από άλλους συνεταίρους υπονομευόμενο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
Η άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας Ματαρέλα να ορκίσει κυβέρνηση συνεργασίας του λαϊκιστικού κόμματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά με υπουργό Οικονομικών τον Κάρλο Σαβόνα, υπέρμαχο της αποχώρησης της Ιταλίας από την ευρωζώνη, παρατείνει επικίνδυνα την ουσιαστική ακυβερνησία στην Ιταλία. Ηδη οι αγορές έχουν επηρεαστεί αρνητικά, ενώ πιθανολογείται ότι η εν εξελίξει κρίση μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις και από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς το 2008, που βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε παρατεταμένη αστάθεια με οδυνηρές συνέπειες.
Υπενθυμίζω ότι ο φασισμός γεννήθηκε στην Ιταλία, επεκτάθηκε στη Γερμανία και οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ