από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Μεταξύ μεταναστευτικών ρευμάτων και βουνών από χρέη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία μετακινήσεων, ή καλύτερα μια ιστορία μεταναστεύσεων.

Από την αρχή της συγκρότησης των κοινωνιών οι μετακινήσεις των πληθυσμών υπήρξαν καθοριστικές της εξέλιξης στον πλανήτη. Δεν υπάρχει ιστορική περίοδος χωρίς μαζικές μεταναστεύσεις.

Οπως και είναι κοινώς παραδεκτό ότι η ιστορία των σύγχρονων εθνών είναι μια ιστορία βουνών από χρέη, μια ιστορία χρεοκοπιών. Από την εποχή των Μεδίκων και τις ισπανικές χρεοκοπίες στα χρόνια των μεγάλων ανακαλύψεων και του ασημένιου πλούτου της Λατινικής Αμερικής μέχρι τις πιο πρόσφατες του 20ού αιώνα και τις τελευταίες των ημερών μας.

Κατά μια τραγική σύμπτωση στην τρέχουσα συγκυρία συνυπάρχουν και οι δύο παράγοντες.

Ο πολιτισμένος δυτικός κόσμος, ιδιαιτέρως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρώπη, «πολιορκείται» στην κυριολεξία από κύματα απελπισμένων μεταναστών που αναζητούν καλύτερη τύχη.

Μια θέση στις προηγμένες ΗΠΑ διεκδικούν κυρίως πολίτες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, και τις νοικοκυρεμένες πολιτείες της Ευρώπης διεκδικούν πολίτες από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής και τις φτωχές χώρες της Αφρικής.

Οσοι έχουν αίσθηση μεγεθών και πληθυσμιακών συνθηκών, θεωρούν ότι το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης τα προσεχή χρόνια θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη και θα προέλθει κυρίως από την Αφρική.

Στη φτωχή Μαύρη Ηπειρο αυτή τη στιγμή κατοικούν περίπου 1.250.000.000. Το 50% αυτού του πληθυσμού μάλιστα είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών. Εκτιμάται ότι το 2030 ο πληθυσμός της Αφρικής θα τείνει να διπλασιαστεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η Νιγηρία. Με βάση την τελευταία απογραφή στη μεγάλη αυτή χώρα της Δυτικής Αφρικής κατοικούν περίπου 195 εκατομμύρια άνθρωποι και σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις το 2030 ο πληθυσμός της Νιγηρίας θα προσεγγίσει τα 400 εκατομμύρια!

Περιττό δε να πούμε ότι στον βαθμό που η δυστυχία και η ανασφάλεια θα διατηρηθούν στην Αφρική, οι κάτοικοί της θα βλέπουν την Ευρώπη ως άλλη Γη της Επαγγελίας.

Αν λοιπόν οι μεταναστευτικές ροές φαντάζουν αναπόφευκτες με τα σημερινά δεδομένα, αντιστοίχως αναπόφευκτη μοιάζει μια νέα, ακόμη ισχυρότερη της προηγούμενης, κρίση χρέους παγκοσμίως.

Το 2018 το παγκόσμιο χρέος έφθασε σε ύψος-ρεκόρ στα 237 τρισ. δολάρια. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα αυξήθηκε κατά 70 τρισ. δολ. και πλέον ισοδυναμεί με 317,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ελληνική κρίση χρέους οδήγησε στα γνωστά για τον ελληνικό λαό αποτελέσματα και τώρα επαπειλείται νέα στη γειτονική Ιταλία, μια χώρα με χρέος πολλαπλάσιο του ελληνικού, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Και τα δύο μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, αυτό των μεταναστεύσεων και εκείνο του χρέους, προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμυντικές πολιτικές σαν και αυτές που μέχρι τώρα ασκούνται παγκοσμίως.

Ούτε φράκτες ούτε τείχη, όσο τρομακτικά κι αν είναι, δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα πλήθη των απελπισμένων όταν αποφασίσουν να κινηθούν.

Οπως και τα βουνά των χρεών θα συνεχίσουν να ανυψώνονται όσο δεν εφαρμόζονται ριζοσπαστικές λύσεις ικανές να αναγεννήσουν τις οικονομίες και να ανασυγκροτήσουν τις κοινωνίες.

Μόνο η ενδογενής ανάπτυξη θα αποτρέψει τα επερχόμενα αφρικανικά μεταναστευτικά κύματα και μόνο γενναία συνδυασμένες πολιτικές ανάπτυξης, διαγραφής και ρύθμισης χρεών μπορούν να αποδώσουν έναν κόσμο οικονομικά και κοινωνικά ασφαλέστερο.

Και στις δύο περιπτώσεις η ανεπτυγμένη Δύση οφείλει να επενδύσει σημαντικούς πόρους και να μεταφέρει κεφάλαια γνώσης στις προβληματικές ζώνες του πλανήτη.

Αλλιώς, θα περάσουμε μια μακρά περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, γενικότερης κοινωνικής υποβάθμισης και δημοκρατικής αποσύνθεσης.

Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (15)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μα αυτός είναι και ο στόχος των πιο ισχυρών τραπεζών | 03/06/2018 07:54
  του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Δύσης: Αύξηση του χρέους = αύξηση των φόρων = πτώχευση και ξεπούλημα των κρατών και των λαών. Αυτό επιτυγχάνεται πρώτα με δολώματα «δωρεάν δανείων» και κατόπιν με απότομη αύξηση των επιτοκίων, την κατάλληλη στιγμή. Δεν μάθαμε τίποτε από την δεκαετία του 2000? Και στον λογαριασμό θα έπρεπε να προστεθούν και τα ιδιωτικά χρέη. Αλλά τι εστί «Δύση»? Η Δύση εδώ και περίπου 4 δεκαετίες δεν έχει γεωγραφικό, αλλά σκέτο χρηματοπιστωτικό προσδιορισμό. Η ΣΑ π.χ. ανήκει στην Μέση Ανατολή η στην «Δύση»? Το 60% του παγκοσμίου εμπορίου διακινείται ακόμη με $ όπου τα πετροδολάρια παίζουν καθοριστικό ρόλο, και περίπου 550 τρις είναι τα διάφορα τραπεζικά «παράγωγα» που κυκλοφορούν, εκ των οποίον άνω του 90% είναι σκέτος τζόγος. Τελικά τίθεται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει ποιόν.
  Michail Leon
  απάντηση00
   
   
  Παλιά πεθαίναμε από αρρώστιες - τώρα τις θεραπεύουμε | 02/06/2018 09:00
  Αν παλιά αφήναμε ελεύθερη τη μετακίνηση πληθυσμών σε μικρή κλίμακα, γινόνταν γιατί αυτή δεν ενοχλούσε πολύ όπως κάποιοι θάνατοι από πχ. τύφο ή κοκκύτη. Τώρα η μετανάστευση έχει τεράστια δεξαμενή με άτομα που θέλουν να απολαύσουν τον κόπο των Ευρωπαίων και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Ακόμα και χαλαρές δημοκρατικές κοινωνίες αντιδρούν είτε πιο δημοκρατικά (όπως η Αυστραλία) είτε πιο άμεσα όπως η Ουγγαρία. Κι όλοι οι Αριστεροί και όσοι πιστεύουν στο να σπαταλούν τα χρήματά τους για άσκοπους λόγους ας συνηθίσουν ότι η μετανάστευση θα σταματήσει - ήδη η Αυστρία και η Ιταλία δείχνουν το δρόμο. Και χωρίς το βάρος των λαθρομεταναστών το χρέος θα εξυπηρετείται.
  Cynical
  απάντηση00
   
   
  Με τον Τσίπρα τι θα γίνει, θα μας πείτε; | 02/06/2018 08:54
  Των οικιών ημών εμπιπραμμένων υμείς τον χαβά σας. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Εδώ με τους νεοκομμουνιστές, με τα βλαστάρια της δρακογενιάς (Βαφειάδης, Ζαχαριάδης και σία) θα έρθει καμμιά σοβαρή ιδιωτική ξένη επένδυση; Σιγά μην έρθει!
  α.κ.
  απάντηση00
   
   
  ή αλλάζουμε ή ... | 01/06/2018 22:06
  η δημοκρατία βασίζεται στην πολιτική βούληση και την συλλογικότητα ώστε να υπάρχουν σταθερά όρια σε όλο το κοινωνικό οικονομικό φάσμα. ο θεσμικός έλεγχος είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας και της ειρήνης. Όταν η "δημοκρατία" αποκτάει "..." και οι πολυεθνικές κάνουν κουμάντο τότε ο όλεθρος είναι μπροστά μας. Ένα αναπόφευκτο τέλμα διότι απλά αυτός ο κόσμος έχει όρια και δεν είναι άπυρος!!!
  o allos
  απάντηση00
   
   
  Πισω στα 1- 2 παιδια κατα οικογενεια. Υπο σθεναρη διεθνη δημοκρατικη επιτηρηση η αυταρχικο συστημα. | 01/06/2018 22:04
  Αγαπητε Αντωνη Καρακουση λυσεις δεν υπαρχουν απο τη δικη μου τη σκοπια. Λαθος ειναι οτι Η Νιγηρια θα φτασει τον πληθυσμο της στα 400 εκατομ. Η παραδοσιακη της γεωμετρικη της επαυξηση ειναι περιπο 2,534% ετησια, δηλαδη περιπου 260 εκατομ. το 2030. Ο πληθυσμος ττων 3 δισ της μητερας γης το1960 ηταν 3 δισ.@1,016^ 58 ετη = 7,5δισ. Δηλαδη το 2018 υπερδιπλασιαστηκε ο πληθυσμος. Φροντησα ν' αγορασω πανες για εγγονια, Δισεγγονα δεν ξερω αν υπαρξουν. Δηλαδη το 2100, εαν υπαρχει κοσμακης θα φοβαται να βγη στο δρομο. Κανιβαλισμος σκετος θα επικρατει. Διπλασιασμος ενεργειας, τροφες,υλες,οξυγονο, καιρικες συνθηκες. ψυχοσωματικες αρρωστιες. Εκτροχιαστικη αστυφιλια. κλπ.κλπ.κλπ. Η Ενθανατο ΖΩΗ.
  Αντωνυμος
  απάντηση00
   
   
  Περί « αισθήσεως μεγεθών και πληθυσμιακών συνθηκών» | 01/06/2018 19:34
  επισημαίνουμε ότι ο Homo Sapiens με ύπαρξη τουλάχιστον τριακοσίων χιλ. ετών έφθασε το ένα δις το 1804 μ.Χ, τα δύο δις το 1927 (123 έτη), τα τρία το 1960 (33), τα τέσσερα το 1974 (14), τα πέντε 1987 (13), τα έξι το 1999 (12),τα επτά 2011 (12). Η πρόβλεψη για το επόμενο 8 δις το23 αλλά μάλλον θα έλθει ενωρίτερα.
  Ηλέκτωρ
  απάντηση00
   
   
  Τα ίδια και τα ίδια... | 01/06/2018 13:42
  Σε κάθε περίπτωση, οι παρούσες γενεές οφείλουμε να παραδώσουμε το μέλλον στα παιδιά μας απαλλαγμένο από τα βάρη και βαρίδια του παρελθόντος μας. Όμως δεν διαγράφουμε το παρελθόν, ούτε το αφήνουμε στη λήθη. Δεν είναι υπεύθυνη η Ευρώπη για τα δεινά της πλειονότητας του Ελληνικού λαού. Ούτε ο δανεισμός των απλών νοικοκυριών, αλλά ούτε τα φάγαμε ποτέ με τα γουρούνια. Η κρίση όπως την ονομάζετε έχει ονοματεπώνυμο. Όλα τα κόμματα εξουσίας: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Αυτοί κατέκλεψαν το δημόσιο χρήμα μέσω τρίτων, που εξυπηρέτησαν τους σκοπούς τους. Η χώρα μας θα ήταν παράδεισος αν κυβερνούσαν σώφρονες πολιτικοί και όχι λαμόγια και κακομαθημένα υποκείμενα, χαϊδεμένα και ονειροπαρμένα. Συνέλθετε
  και απαιτείστε Δικαιοσύνη.
  απάντηση00
   
   
   
  Σωστα τα λετε αλλα αν πουμε τι μετρα πρεπει να παρουμε | 01/06/2018 10:52
  Θα μας κατηγορησουν απανθρωπους φασιστες, φιλους των Ουγγρων και του Τραμπ..... Λοιπον το βουλωνουμε εμεις οι γηραιοτεροι και κανουμε τις κοτες ....ας τα λυσουν οι επομενες γεννες και κυβερνησεις των περισσοτερο ευπαθων χωρων της ευρωπης λογω συνορων οπως η Ελλαδα , Ιταλια, Ισπανια....
  Κασσανδρος
  απάντηση225
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  η ανεπτυγμένη Δύση οφείλει να επενδύσει σημαντικούς πόρους και να μεταφέρει κεφάλαια γνώσης στις προβληματικές ζώνες του πλανήτη. | 01/06/2018 10:10
  ...αυτο το αρθρο γράφτηκε μερικες εβδομαδες πριν εκδοθει το "κεφάλαιο" του Μαρξ....Ας πάμε στο σήμερα....γραψτε "Κιγκαλι", και ο γοογλες θα σας ταξιδεψει σε μια αφρικανικη πρωτευουσα που σπαραχθηκε πριν 2 δεκαετιες απο εμφυλιο...μετα κοιταξτε έξω απο το παραθυρο.
  χρονοταξιδιώτης
  απάντηση171
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 01/06/2018 09:34
  Ποιά είναι η "Δύση"? Σε ποιούς θα πρωτοεπενδύσει? Για πόσα χρόνια? Και ποιοί θα δώσουν?
  Frixos
  απάντηση182
   
   
   
  Ο άνεμος της Ιστορίας... | 01/06/2018 08:14
  Φυσά ούριος για τα πανιά των πατριωτών στην Ευρώπη, (βλέπε Αυστρία, Ιταλία κλπ.). Εσείς και οι ομοϊδέτες σας κ. αρθρογράφε, έχετε ήδη ηττηθεί πολιτικά και απλώς αναμένεται τις ευρωεκλογές του 2019 για να επιβεβαιωθεί το γεγονός με πανηγυρικό τρόπο!!!
  Λεοννάτος
  απάντηση178
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευχόμαστε αυτά που σε τρομοκρατούν! | 01/06/2018 07:03
  Ο αρθρογράφος μελαγχολικά αποφαίνεται: "Αλλιώς, θα περάσουμε μια μακρά περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, γενικότερης κοινωνικής υποβάθμισης και δημοκρατικής αποσύνθεσης". Με απλά λόγα, εάν νομίζεις κ. αρθρογράφε ότι οι ευρωπαΙκοί λαοί θα αφεθούν να κατακλυσθούν από κάθε λογής αλλαδαπούς, (υπό τον μανδύα του "πρόσφυγα"/"λαθρομετανάστη"...), πλανάσαι πλάνην οικτρότατην!!! Θα ψηφίσουν πατριώτες για να τους κυβερνήσουν, ώστε τα σύναρά τους να φυλάσσονται πραγματικά!!! Δηλαδή, Ευχόμαστε αυτά που σε τρομοκρατούν! H Ουγγαρία του Βίκτορ ΄Ορμπαν δείχνει ήδη το μέλλον της Ευρώπης...
  Δημήτρης
  απάντηση259
   
   
  Παραμύθια... | 01/06/2018 06:50
  Η Ουγγγαρία του Βίκτορ 'Ορμπαν ύψωσε φράκτες, καθιέρωσε βαριές ποινές φυλάκισης, έλγεξ τις δήθεν ΜΚΟ, εξεδίωξε τις οργανώσεις του Σόρος και κατόρθωσε ταχύτατα και εύκολα να σταματήσει κάθε ροή λαθρομεταναστών στο έδαφός της. Συνεπώς τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος είναι παραμύθια...
  Πέτρος
  απάντηση3211