Το ύφος, η συμπεριφορά, το ήθος αλλά, κυρίως, οι πράξεις του Πάνου Καμμένου (φωτογραφία) προκάλεσαν (όπως ήταν αναμενόμενο) την αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Κουμουνδούρου. Ο τρόπος που απάντησε διαδικτυακά στους πέντε βουλευτές της ΝΔ (με τα μοντέλα, τα φουσκωτά και τις ξαπλώστρες της Μυκόνου) που κατέθεσαν ερώτηση για τη μεγάλη ζωή που έκανε μαζί με τη σύζυγό του στο Μονακό, τη στιγμή που βρίσκονταν εν εξελίξει οι διεργασίες για τη λύση στο Σκοπιανό, προκάλεσε ακόμη και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Προσβάλλει την αισθητική της Αριστεράς» έλεγαν, θεωρώντας πλέον ότι σε πολύ σύντομο διάστημα η όποια συγκατοίκησή τους στην εξουσία οδεύει προς το τέλος της: «Τελειώνουν τα πολιτικά ψωμιά του» έλεγαν χαρακτηριστικά, προτιμώντας να κρατήσουν την ανωνυμία τους.


Σύσκεψη στη ΝΔ για Καμμένο


Προτού σας αναφέρω πώς ο κ. Καμμένος λαμβάνει υπόψη του τις… επικρίσεις των «συντρόφων» του στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνω ότι η «αήθης» (όπως χαρακτηρίστηκε από τη ΝΔ) συμπεριφορά του απασχόλησε και τον πρωινό καφέ της ΝΔ. Είχε ήδη αρχίσει (χωρίς όμως στην αρχή να είναι παρών ο Κ. Μητσοτάκης) η ανάγνωση της («απαράδεκτης», «ψευδούς» και «σεξιστικής» –όπως ειπώθηκε) διαδικτυακής απάντησης του κ. Καμμένου και ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε στην αρχή να εξηγήσει ποιους βουλευτές εννοεί με το «αισχρό», όπως το ονόμασε, tweet του ο κ. Καμμένος.


Τέτοιον υπουργό να τον χαίρεστε


Αφού είπε ποιους νομίζει ότι εννοεί, ζήτησε να υπάρξουν σκληρές δηλώσεις ώς απάντηση εναντίον του, όπως επίσης και να εκδοθεί μια ανακοίνωση της ΝΔ που να λέει τα εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καμμένος είναι υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Να τον χαίρεστε…». Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε αποφασιστεί να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση. Πάντως όταν εισήλθε στην αίθουσα του πρωινού καφέ ο κ. Μητσοτάκης έληξε και η συζήτηση για τον Καμμένο. Το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι ο κ. Καμμένος ότι θα προσπαθήσει για ένα photo opportunity με τον αμερικανό πρεσβευτή δήθεν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εις βάρος του. Θα πήγαιναν μαζί στη Λάρισα για να επιθεωρήσουν τα αμερικανικά Drones (ΜQ-9) που άρχισαν να δρουν από εκεί. Ηθελε προφανώς όπως ειπώθηκε στη ΝΔ να εξασφαλίσει μια φωτογραφία με τον αμερικανό πρεσβευτή (για να δείξει τις… διεθνείς επαφές του), όπως αυτή που εξασφάλισε με τον πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτο. Ναι, τον… «αρχηγό κράτους του Μονακό» (όπως υπερηφάνως δηλώνει).
nnn

Ο τρόπος συμπεριφοράς του Π. Καμμένου υπήρξε θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια βουλευτών όλων των παρατάξεων. Θα μπορούσε να το έκανε πιο διακριτικά εάν ήθελε να βιώσει το γκραν πρι της Φόρμουλα 1 και τις φωτογραφίες με τον Αλβέρτο, έλεγαν κυρίως βουλευτές της ΝΔ, για να συμπληρώσουν ότι οι αναρτήσεις τού υπουργού Αμυνας ως απάντηση των επικρίσεων για την παραμονή του στο Μονακό προκάλεσαν εκνευρισμό όπως ειπώθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου.


Χαβούζα και βίζιτα

Και ο λόγος του πεζοδρομίου συνεχίστηκε στο Διαδίκτυο: «Αμα σας πει κάποιος στο τουίτερ ότι κάνετε βίζιτα, θα σας άρεσε αυτό;» ήταν το ερώτημα του Αδωνη Γεωργιάδη προς την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαντελένα Παπαδοπούλου. «Εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε αυτή τη χυδαιότητα, ντροπή σας» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Η απάντηση από την εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝΕΛ ήταν «κάποιο λόγο έχει που τα έγραψε αυτά. Δεν θα μας κάνετε εσείς υποδείξεις. Εσείς εκχυδαϊσατε την πολιτική ζωή» με τον Αδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει «εκπροσωπείτε τη χυδαιότητα του αρχηγού σας» και συμπλήρωσε: «Χαβούζα θα την κάνει ο Καμμένος την Ελλάδα;».

Εξοδος με capital controls


«Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα» έλεγε σε συνεργάτες του ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Πρώτον, τα capital controls δεν χαλαρώνουν λόγω Ιταλίας, αλλά χαλαρώνουν λόγω του οδικού χάρτη που είχαμε συντάξει εδώ και καιρό και τον ακολουθούμε κατά γράμμα. Δεύτερον, εάν όντως υπάρξει πρόβλημα με την Ιταλία («που εύχομαι να μην υπάρξει», όπως είπε), τότε δεν θα είναι το πρόβλημα τα capital controls, εάν θα χαλαρώσουν ή όχι, αλλά άλλα πιο σοβαρά ζητήματα. Και τρίτον, η χαλάρωση αυτή θα είναι και η τελευταία πριν από την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι η έξοδος στις αγορές θα βρει τη χώρα με capital controls. Χαλαρωμένα μεν, αλλά με capital controls σε ισχύ.
nnn
Επί της ουσίας τώρα. Η απελευθέρωση του ορίου ανάληψης μετρητών (έως τα 5.000 ευρώ) έγινε τώρα, αρκετές ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Με δυο λόγια, το νέο όριο για την ανάληψη μετρητών θα διαμορφωθεί σε 5.000 ευρώ από 2.300 ευρώ σήμερα. Τα 5.000 ευρώ θα αφορούν στη δυνατότητα ανάληψης μετρητών ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό, ενώ το όριο των 5.000 ευρώ θα αφορά και τα μετρητά που θα μπορεί να βγάζει φυσικό πρόσωπο στο εξωτερικό.


Προσωπικά κριτήρια στις εκλογές


Βεβαίως ο κ. Στουρνάρας δεν έμεινε (μιλώντας στους συνεργάτες του) μόνο στο θέμα της χαλάρωσης των capital controls. Οταν τον ρώτησαν εάν βλέπει και πότε τις εκλογές έδωσε μια διφορούμενη απάντηση: «Εκλογές δεν ξέρω πότε θα γίνουν, αλλά να ξέρετε ότι η ημερομηνία καθορισμού των εκλογών εξαρτάται από προσωπικά κριτήρια που βάζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός» και η συζήτηση έληξε εκεί.



Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων


Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκονται σε κομβικό σημείο, ένα διαχρονικό πρόβλημα στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων φαίνεται πως οδεύει προς λύση: Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ζητεί τη μετονομασία της με επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Ζάεφ.

HeliosPlus