Η ΠΑΤΡΑ, μεγάλη εστία του ελληνικού αθλητισμού, με πλούσιο αγωνιστικό μητρώο σε δημιουργική διαδρομή 127 ετών, τότε που ένας ενθουσιώδης φοιτητής και αθλητής της ενόργανης γυμναστικής, ο Ιωάννης Κρητικός, μαθητής του Φωκιανού, οραματίστηκε και έκανε πράξη την ίδρυση συλλόγου της πρωτοπορίας (1891), δηλαδή τον Παναχαϊκό ΓΣ, θα έχει την ευκαιρία το 2019 να βρεθεί στο επίκεντρο του μεσογειακού αθλητισμού. Θα φιλοξενήσει τη δεύτερη διοργάνωση ενός νεοφανούς θεσμού όπως είναι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες. Πολλοί είναι αυτοί που το ακούν ίσως για πρώτη φορά, αλλά η Πάτρα έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει πιο πέρα από την Πεσκάρα της Ιταλίας με την απέραντη αμμουδιά (2017).
Η ΠΡΩΤΗ και βασική πληροφόρηση αφορά το ποια είναι τα αθλήματα που θα γίνουν πάνω στην άμμο. Αρκετά είναι ήδη γνωστά με τη διεξαγωγή τους σε πολλές ελληνικές πόλεις, όπως το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ αλλά και το τένις και η πάλη στην άμμο. Γίνεται ακόμα λόγος για υδατοσφαίριση στον μόλο του Αγίου Νικολάου και κολύμβηση σε ανοικτή θάλασσα, αλλά και για το θαλάσσιο σκι και το κωπηλατικό παράκτιο σπριντ. Πρόγραμμα πολύμορφο, με ευνόητες τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις. Το κλίμα που καλλιεργείται στην Πάτρα είναι ευοίωνο ως προς την ανταπόκριση του κόσμου και τις χορηγικές συνεισφορές.
ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ πρόγραμμα θα καλύψει ένα επταήμερο και η ποικιλία των αθλημάτων είναι ουσιώδες στοιχείο έλξης. Θα δοθεί, εξάλλου, η ευκαιρία χώροι ανενεργοί, ουσιαστικά, να «ξαναζωντανέψουν», όπως το παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς και της γειτονικής πλαζ. Επίσης ο μόλος του Αγίου Νικολάου, με προοπτική να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα μόνιμο κέντρο του Δήμου Πατρέων για τα αθλήματα της άμμου.
ΕΝΑΣ τέτοιος φιλόδοξος και κάθε άλλο παρά εύκολος στόχος είναι ευνόητο ότι απαιτεί ευρύτατη κινητοποίηση και διαστρωμάτωση συντονισμένων υπηρεσιών. Βασικό θέμα –και πρόβλημα –είναι το ότι οι χώροι διεξαγωγής των διάφορων και με τόσες ιδιαιτερότητες αγωνισμάτων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι για τη διευκόλυνση στη μετακίνηση όχι μόνο των αθλητών, προπονητών και συνοδών, αλλά και την ευχερέστερη προσέλευση των θεατών. Στον φάκελο διεκδίκησης η Πάτρα έχει προτείνει τα εξής αθλήματα: βόλεϊ, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση (χάντμπολ), αντισφαίριση, πάλη –όλα φυσικά στην άμμο. Επίσης προτείνεται παράκτια ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κολύμβηση ανοικτής θάλασσας, υδατοσφαίριση, τεχνική κολύμβηση (βατραχοπέδιλα), μια δεκάδα δηλαδή αθλημάτων. Αλλά ο οριστικός πίνακας τελεί υπό οριστική διαμόρφωση ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες και μετακίνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ