Στο ολιστικό σχέδιο (τι τίτλος και αυτός!) της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας τη μεταμνημονιακή εποχή ο συντάκτης αφιερώνει μια… ολόκληρη σελίδα στην ενότητα «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ενίσχυση των Επενδύσεων». Εκεί αναφέρονται δράσεις – ευχολόχια για την απλούστευση του διοικητικού φόρτου, τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης νέας εταιρείας. Μοναδική ουσιαστική παρέμβαση ήταν η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για επενδύσεις στα ακίνητα. Πουθενά δεν υπήρχε μια αναφορά για την υπερφορολόγηση των εταιρειών ή των υψηλών εργοδοτικών εισφορών. Βασικά στοιχεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη βγήκαν τα απογοητευτικά στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) από την Ελβετία, σύμφωνα με τα οποία η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2017 παρουσίασε στασιμότητα και διατήρησε την 57η θέση μεταξύ 63 χωρών. Ειδικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της Οικονομικής Αποδοτικότητας, η χώρα μας βρίσκεται στην 61η για το 2017. Τρίτη δηλαδή από το τέλος. Στην κατηγορία των δεικτών της Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην 61η θέση. Στην κατηγορία της Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας, καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις. Από 57η πέσαμε στην 59η θέση. Τέλος, στην κατηγορία των Υποδομών υποχωρήσαμε στην 40ή θέση από την 39η εμφανίζοντας πτώση για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τέτοιες επιδόσεις. Ολοι οι φορείς ζητούν μείωση των φόρων για να επανεκκινήσουν η παραγωγή και η μεταποίηση, αλλά πουθενά δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόνοια στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του κ. Τσακαλώτου. Αντιθέτως, μέχρι τώρα δίνουμε έμφαση στα υπερπλεονάσματα στραγγίζοντας με τους φόρους την αγορά. Το 2017 μας ζήτησαν 1,75% του ΑΕΠ πλεόνασμα, αλλά εμείς μέσα από την υπερφορολόγηση βγάλαμε 4%. Το είδαν οι Γερμανοί και μας έβαλαν «πάγο» για το χρέος. «Αφού η Ελλάδα σε συνθήκες ύφεσης έχει υπερπλεόνασμα, δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» απεφάνθησαν οι μελετητές της Budesbank. Με τις υγείες μας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ