Πεδίο δράσης

Κάν’ το όπως η Δανία. Η χώρα που έχει ταυτιστεί με την υψηλή φορολογία και με το γεγονός ότι όταν οι πολιτικοί υπόσχονται μειώσεις φόρων καταψηφίζονται, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμια που τους προσφέρει το κράτος σε παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, πρωτοπορεί και πάλι. Αυτή τη φορά ζήτησε και πήρε τα στοιχεία από τη γνωστή πλατφόρμα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων Αirbnb με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας προκειμένου να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των εισοδημάτων – ενοικιάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με εκείνα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία της χώρας. Ü Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής (σκίτσο) θα κάνει κάτι αντίστοιχο για το καυτό αυτό θέμα ή τον έχει πιάσει η θερινή ραστώνη; Στην Ελλάδα πάνω από 45.000 φαίνεται να είναι οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και ερωτηματικό παραμένει αν εφέτος θα δηλώσουν το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν εισπράξει μέσω του Airbnb.

Ολα με κάρτες

Θέλετε ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα; Καταργήστε τα μετρητά! Αυτό είναι το μήνυμαπάνω-κάτω της πρότασης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) που περιλαμβάνεται στη δέσμημέτρων που μπορούν να δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τη διατύπωσε ο πρόεδρος της Ενωσης καιτης Eurobank Νίκος Καραμούζης σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα. Αυτή προβλέπει την πλήρη κατάργηση των μετρητών σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και την επιβολή ορίου έως 100 ευρώ στις πωλήσεις λιανικής. Ολα τα άλλα με κάρτα… Ü Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο κ. Καραμούζης πρότεινε να επιδοτεί το κράτος εξ ολοκλήρου τις προμήθειες των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να μην επιβαρύνονται καθόλου οι επιχειρήσεις, άρα και οι καταναλωτές. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το κόστος αυτό θα καλυφθείκαι με το παραπάνω από τη… σύλληψη της φορολογητέας ύλης και τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Σιωπηρή παράταση

Φαίνεται πως οι μνηστήρες δεν κάνουν ουρά για το 9,88% της Αττικής Οδού που πωλεί η Πειραιώς. Αλλιώς δεν εξηγείται η δεύτερη σιωπηρή παράταση που έδωσε η τράπεζα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ü Μπορεί ο… δρόμος να αποδίδει υψηλά μερίσματα, αλλά η σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2023, εξ ου και η δυσκολία εξεύρεσης επενδυτών. Βεβαίως το ποσοστό δεν θα μείνει στην Πειραιώς. Θα ενδιαφερθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Αττικής Οδού, δηλαδή η Ελλάκτωρ με 59,42% και η J&P ΑΒΑΞ με 20,8% που διατηρούν έτσι και αλλιώς δικαίωμα πρώτης προαίρεσης.

Λάδι με μαύρα

Εφέτος δεν ήταν καλή χρονιά για τους παραγωγούς ελαιολάδου. Οι τιμές κατρακύλησαν κοντά στα 2,7 ευρώ το κιλό λόγω αυξημένης παραγωγής στην Ισπανία αλλά και εισαγωγών στην ΕΕ από την Τυνησία. Ετσι, με αυτή την τιμή –λόγω και του υψηλού κόστους παραγωγής –τα κέρδη για τους αγρότες είναι μηδαμινά. Ü Οπως μαθαίνει η στήλη, την αδυναμία αυτή σπεύδουν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι, οι οποίοι προτείνουν στους παραγωγούς αγορά των ποσοτήτων τους χωρίς τιμολόγια σε ακόμη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αγορά, ώστε να κερδίσουν και οι δύο. Οι πρώτοι να μη δηλώσουν καν εισόδημα και οι έμποροι να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά. Ειδικά στην περιοχή της Μεσσηνίας γίνεται παρέλαση από βυτία επιτηδείων που γυρίζουν από χωριό σε χωριό και αγοράζουν ποσότητες λαδιού με «μαύρα»…

Ο λογαριασμός…

Αμαρτίες παλαιών… μεταρρυθμίσεων βάζουν σε έξοδα το υπουργείο Οικονομικών. Το 2011, ύστερα και από πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα θεσμοθέτησε την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο. Δύο χρόνια αργότερα το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 33 του νόμου 4024/2011 περί «αυτοδίκαιης απόλυσης και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας υπαλλήλων». Συγκεκριμένα κρίθηκε αντισυνταγματική η αυτοδίκαιη απόλυση υπαλλήλων αμέσως ή αφού τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με συνέπεια την κατάργηση των οργανικών θέσεων τις οποίες κατείχαν. Μοιραία ήρθε και η ώρα να πάνε… ταμείο υπάλληλοι οι οποίοι δικαιώθηκαν και τώρα λαμβάνουν από το υπουργείο Οικονομικών «αναδρομικές αποδοχές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ