Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ανέδειξε και πάλι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν για όλα, από την ονομασία των Σκοπίων, την έξαρση της βίας με θύμα αυτή τη φορά τον Γιάννη Μπουτάρη, ακόμη και για το ποιος έφταιγε στα Δεκεμβριανά του 2008.
Ολα αυτά με το βλέμμα στις κάλπες, που αν δεν στηθούν «εδώ και τώρα», όπως ζητεί η κυρία Φώφη Γεννηματά, ή δεν γίνουν το φθινόπωρο του 2018, όπως προβλέπει η Νέα Δημοκρατία, θα γίνουν το 2019.
Μόνο που όλοι, αλλά ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άφησαν για τα «ψιλά» θέσεις και απόψεις για το μέγα ζητούμενο που είναι η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Ξέχασαν δηλαδή στην ουσία να παρουσιάσουν το εκλογικό τους πρόγραμμα, δείχνοντας απλώς ότι η προεκλογική περίοδος, που προβλέπεται μακρά, θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο. Της πόλωσης και της σύγκρουσης για το παρελθόν και όλα εκτός από το «πάπλωμα».
Αν θέλει κανείς να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, οι Βρυξέλλες απαίτησαν να έχει η Ελλάδα ένα σχέδιο που θα περιγράφει τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας ως το 2022, χρονιά που τελειώνει επί της ουσίας το μνημονιακό πλαίσιο.
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας αυτή την υποχρέωση, παρουσίασε ένα σχέδιο. Διαβάζοντάς το περίμενε κανείς μεγαλύτερη φαντασία από την… εξουσία, πέρα από γενικότητες του τύπου «ο τουρισμός, ο αγροτο-διατροφικός τομέας, η βιομηχανία κ.ά. θα αποτελέσουν τους πυλώνες της ανάπτυξης», όταν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους αιχμής υποφέρουν από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία.
Το πλάνο αυτό, για να έχει ειδικό βάρος στο εσωτερικό της χώρας και στις αγορές, θα έπρεπε να συνοδεύεται από διακομματική συναίνεση ή τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων εξουσίας. Αυτά, όμως, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αρα οι θεσμοί που το παρέλαβαν θα το διαβάσουν, θα το κόψουν και θα το ράψουν στα μέτρα τους και θα το επιστρέψουν στην Αθήνα προς ψήφιση.
Πρόκειται, δηλαδή, στην ουσία για ένα «μνημόνιο» δράσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία για τις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση, το παρουσιάζει για δικό της και με αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές. Μόνο που θα το βρουν μπροστά τους και οι επόμενες κυβερνήσεις…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ