Ηταν μια ανιαρή, γενικόλογη, χωρίς ειδήσεις, ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση (σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων) για τη βία και το περίφημο «ολιστικό σχέδιο» για την ανάπτυξη, που απ’ ό,τι κατάλαβα μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξενύχτησε για να το διαβάσει ολόκληρο και να κρατήσει μάλιστα και σημειώσεις…
nnn
Τι είδους σημειώσεις; Οτι το «ολιστικό» είναι, όπως είπε, ένα «αόριστο ευχολόγιο», με «ιδεοληπτικές εμμονές», με «ασυγχώρητες γενικότητες» και διερωτήθηκε ποιος το έγραψε, ο κ. Τσακαλώτος (ως αρμόδιος υπουργός) ή οι δανειστές μας; Κατσάδιασε πάντως τον… συγγραφέα (όποιος κι αν είναι αυτός) λέγοντας ότι όταν το έγραφε το κείμενο έκανε σαφέστατα αγγαρεία.
nnn
Ο Πρωθυπουργός την περισσότερη ώρα που μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης «συμβουλευόταν» (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) το κινητό του, ο καθήμενος δίπλα του αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης «συμβουλευόταν» το tablet του και γελούσε όταν άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι διάβασε ολόκληρο το «ολιστικό σχέδιο». Και οι μόνοι που φαίνονταν να δίνουν κάποια σημασία στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το δίδυμο Τσακαλώτος – Σταθάκης που την σχολίαζαν ποικιλοτρόπως.
nnn
Τόσο ανιαρή ήταν η συζήτηση (τουλάχιστον στην πρωτολογία των αρχηγών), που συνάντησα τον Νίκο Φίλη στον διάδρομο ντυμένο σαν… πολεμικό ανταποκριτή που μονολογούσε ότι με «τέτοια συζήτηση στη Βουλή δεν ξέρουμε πλέον σε ποιο κόμμα είμαστε».

nnn
Επιχείρησε να τον διαφωτίσει σε ποιο κόμμα βρίσκεται ο γαλάζιος Κώστας Τασούλας, πλην όμως του απέσπασε την προσοχή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που περιφερόταν στους διαδρόμους της Βουλής και περιεργαζόταν την έκθεση (στο Περιστύλιο) για τα 180 χρόνια του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ελα να σου δείξω τη χαντζάρα του αρχιλήσταρχου Γιαγκούλα» του είπε, απαριθμώντας του πόσα κεφάλια έκοψε με αυτό το μαχαίρι. Ο κ. Κοντονής το περιεργαζόταν για αρκετή ώρα. Ο κ. Τασούλας θα έδειχνε και άλλα πράγματα στον υπουργό (για παράδειγμα, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τον δολοφόνο του βασιλέως Γεωργίου Α’), αλλά συνέβη κάτι το απρόσμενο…
nnn
Εισήλθε στη Βουλή μια εντυπωσιακή μελαχρινή κυρία. Οι γαλάζιοι έτρεξαν να τη γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν μαζί της. Ηταν η αυστριακή ευρωβουλευτής Dr Barbara Kapper, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Ηλθε, είπαν, για να ακούσει τον κ. Μητσοτάκη. Εφυγε μόλις τελείωσε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ. Να σημειώσω ότι την 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναλαμβάνει η Αυστρία.
nnn
Η μοναδική στιγμή που άναψε κάπως η συζήτηση ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πισίνα του Ιγκλέσιας, με τον κ. Τσίπρα να τον υπερασπίζεται λέγοντας ότι δεν την αγόρασε με offshore εταιρεία, ούτε αγόρασε, όπως είπε, το σπίτι του Βολταίρου. Λόγια που βεβαίως δεν είχαν σχέση με τη συζήτηση, αλλά ελέχθησαν για να επιτεθούν στη Μαρέβα Μητσοτάκη που ο κ. Τσίπρας σε κάθε ομιλία του, με οποιοδήποτε θέμα, τελευταίως της επιτίθεται.
nnn
Εντύπωση πάντως έκανε και το «στυλιστικό σουλούπωμα» (έτσι ακριβώς το χαρακτήρισαν) του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Φαίνεται πως άφησε πίσω του τα τσαλακωμένα σακάκια και τα γκρίζα πουκάμισα και στράφηκε προς τις… μάρκες! Και αυτό συνέβη ύστερα από τρία χρόνια εξουσίας. Ετσι φόρεσε και αυτός τη μάρκα των πουκαμίσων των προέδρων των… ΗΠΑ. Δηλαδή των Brooks Brothers. Είπε και ένα ποίημα του Βασίλη Βασιλικού για τα κόκκινα, πράσινα και πορτοκαλί φανάρια, αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα θα αρχίσει στις 13 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου (δηλαδή μία ημέρα πριν από τα θερινά τμήματα) και αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.
Συζήτηση στα μέτρα του… Καμμένου

Το ότι οι διαδικασίες της Βουλής έχουν γίνει… λάστιχο με αυτήν την κυβέρνηση είναι γνωστό. Οι πολύωρες συνεδριάσεις μέχρι εξοντώσεως είναι πλέον κανόνας, παρά την προφανέστατη απαξίωση των πολιτών απέναντι στο θλιβερό θέαμα που παρουσιάζει πολλές φορές η Βουλή ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών. Το ότι όμως οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής για τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις θα προσαρμόζονταν στα μέτρα του… Καμμένου ήταν κάτι καινούργιο. Και αυτό καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν μπορούσε να είναι στη συζήτηση που έγινε χθες στην Ολομέλεια (ήταν στο Καζακστάν). Οι ΑΝΕΛ έθεσαν περίπου θέμα αναβολής της συζήτησης, κάτι βέβαια που δεν μπορούσε να γίνει, και έτσι επιλέχθηκε η λύση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ώστε να καλυφθεί η απουσία του αρχηγού των ΑΝΕΛ (αλλά και του αρχηγού του εθνικιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου).
nnn
Ελα ντε όμως που υπήρχαν πολλοί μνηστήρες στο συγκυβερνών κόμμα. Ετσι, άρχισε να κυκλοφορεί ότι τους ΑΝΕΛ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Καμμένος. Ομως άλλη άποψη είχε ο συνάδελφός του και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αθ. Παπαχριστόπουλος. Μου λένε μάλιστα ότι υπήρξαν γκρίνιες εκατέρωθεν και ότι υπήρξε SMS από το… Καζακστάν που ξεκαθάριζε ότι ομιλητής θα είναι ο κ. Παπαχριστόπουλος. Ηταν τέτοιο το μπέρδεμα που ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στην αρχή της συνεδρίασης ανήγγειλε ως ομιλητή εκ μέρους των ΑΝΕΛ τον Δ. Καμμένο και λίγο αργότερα έκανε επανόρθωση ανακοινώνοντας το όνομα του κ. Παπαχριστόπουλου. Μιλάμε για μια ωραία ατμόσφαιρα…

Μια… πλούσια χώρα

Ελαβα ένα σημείωμα από τον τ. πρύτανη Κωνσταντίνο Γάτσιο και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως: «Διαβάζοντας το «ολιστικό» και ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σήμερα στη Βουλή σκέφτηκα πως, εάν η ανάπτυξη ήταν ζήτημα έκθεσης ιδεών, η Ελλάδα θα είχε λύσει τα προβλήματά της, δε θα είχε χρεοκοπήσει ποτέ και θα ήταν μια πολύ πλούσια χώρα».

HeliosPlus