Αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, λόγω του… «ολιστικού σχεδίου» για την Ανάπτυξη που παρουσίασε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε και ορισμένες εκπλήξεις καθώς και μερικές απότομες… προσγειώσεις, τις οποίες πάραυτα σας μεταφέρω.
nnn
Απ’ ό,τι μαθαίνω, μέσα στην ατμόσφαιρα ευφορίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος των μνημονίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία) προσγείωσε Πρωθυπουργό και υπουργούς στην πραγματικότητα περιγράφοντας την ιταλική περιπλοκή. Και εξηγούμαι…
nnn
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση που προέκυψε από τη συμμαχία της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (με χαιρετισμό το… φάσκελο) είναι λαϊκιστικό προϊόν της αντιπολιτικής χωρίς όρια και περιορισμούς.
nnn
Ο κ. Χουλιαράκης εξήγησε στους υπουργούς (και στον Πρωθυπουργό) ότι στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία για το τι πρόβλημα μπορεί να της δημιουργήσει συνολικά η Ιταλία.
nnn
Ηδη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 4,5%, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε μετά την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας με την τρόικα στο 3,5% και τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο 3%.
nnn
Ολο αυτό το σκηνικό ουσιαστικά μας γυρίζει πίσω, μας δημιουργεί πρόβλημα και μας αφαιρεί τη δυνατότητα επιστροφής έως το τέλος του χρόνου με «λογικά» επιτόκια στις αγορές.
nnn
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αναλογίζεται τώρα πώς ένιωθαν οι Πορτογάλοι το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν αντίστοιχη ανεξέλεγκτη στάση τηρούσε η τότε ελληνική κυβέρνηση (αυτή της πρώτης φοράς Αριστερά)…
nnn
Για την ιστορία, απλώς σας αναφέρω ότι τότε η Πορτογαλία ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές καθώς ολοκλήρωνε το δανειακό της πρόγραμμα με την τρόικα. Οπως δηλαδή συμβαίνει τώρα με τη χώρα μας…
nnn
Κατόπιν αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι έτοιμος να… καταχερίσει τους Ιταλούς, όπου τους συναντήσει, δηλαδή στα ευρωπαϊκά όργανα και συμβούλια. Με δυο λόγια δηλαδή, «στερνή μου να σ’ είχα πρώτα»
nnn
ΥΓ.: Εχω μια επιφύλαξη εάν οι υπουργοί κατάλαβαν τι ακριβώς τους έλεγε ο κ. Χουλιαράκης.


Μούφα οι σπουδές στην Αμερική

Δεν πρόλαβαν να τον χρίσουν υποψήφιο πρωθυπουργό οι ηγέτες των 5 Αστέρων και της Λέγκα και οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του Τζουζέπε Κόντε από την επαλήθευση του βιογραφικού του προκαλούν σάλο στην Ιταλία: «Καθηγητής Αστικού Δικαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τελειοποίησε τις σπουδές του και στο New York University» γράφει το βιογραφικό του που ο ίδιος έδωσε, αλλά όπως αποδείχθηκε αυτό δεν ισχύει.


Σβήνουν – γράφουν για τη Φώφη

Πολλή δουλειά έπεσε εσχάτως στη Χαριλάου Τρικούπη. Ολα τα επιτελικά στελέχη ήταν στα γραφεία τους και όλα είχαν στο περίμενε κάποιο ραντεβού. Είναι, βλέπετε, η σημερινή μάχη στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Είναι και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Πέμπτη. Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σβήνουν και γράφουν τον λόγο της. Μην ξεχνάμε ότι η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία της, την οποία αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κορμός της ομιλίας της θα κινηθεί στο πνεύμα της επιστολής που έστειλε στον Νίκο Βούτση. Οσον αφορά το «αγκάθι» της τοποθέτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, το κλειδί του συμβιβασμού είναι οι λέξεις «Πολιτική Αλλαγή» στην οποία θα δώσει έμφαση ο επικεφαλής του Ποταμιού.


Προσωρινή συμφιλίωση


Εντάξει, η «μίνι κρίση» με τον Σταύρο ξεπεράστηκε, αλλά μη φανταστείτε ότι ξαφνικά έγιναν όλα μέλι-γάλα. Αλλωστε το θέμα δεν είναι προσωπικό, αφορά διαφορετικές προσεγγίσεις και σε θέματα πρώτης γραμμής όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό. Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα της την εξόρμηση που θα γίνει σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος. Αλλά, φαντάζομαι, τα θέματα που υπήρξαν θα τεθούν. Για να μη σας πω ότι είναι σίγουρο. Και εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν.


Ο Αστερίξ της Αλλαγής

Κάτι καλό μου φαίνεται ότι ετοιμάζει ο τομέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής που έκανε ηχηρή πρεμιέρα με το non paper για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σοσιαλδημοκρατία. Υποθέτω ότι όλα θα κυλήσουν πιο γρήγορα όταν ο ευρισκόμενος μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως Δημήτρης Τσιόδρας αποκτήσει τη δική του βάση ανάμεσα στα πράσινα στελέχη. Μαθαίνω ότι γραφείο ευρέθη. Μιας και αναφέρομαι σε γραφεία, να σας πω ότι το γραφείο του Μανώλη Χριστοδουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Ξεχωρίζει γιατί είναι το μόνο που έχει απ’ έξω ταμπέλα με το σήμα του Κινήματος Αλλαγής. Ο γραμματέας έχει επιλέξει για συνεργάτες του νέα παιδιά, τα οποία έχουν ή πραγματοποιούν σπουδές σε υψηλό επίπεδο και επιπλέον φαίνονται ορεξάτοι για δουλειά. Για να δούμε…
Ο Ιγκλέσιας και η πισίνα του

Για περίπου ένα πεντάλεπτο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη επιχειρούσε να δικαιολογήσει τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, για τη νεοαποκτηθείσα βίλα του με πισίνα. Και ξέρετε πώς; Ανάμεσα στα επιχειρήματα που παρέθεσε ήταν και το ότι είναι απολύτως σύνηθες στη Μαδρίτη ένα σπίτι να έχει πισίνα, ότι τα ακίνητα είναι ακριβά στην Ισπανία, ότι δεν το έκλεψε αλλά πήρε στεγαστικό!


Ο πόλεμος με τη πέννα των γελοιογράφων

Και κάτι που αφορά τον… Πόλεμο. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση «Πόλεμος Α.Ε.» των σκιτσογράφων που διοργάνωσε η Λέσχη Γελοιογράφων. Εξαιρετικά τα σκίτσα που απεικόνιζαν με τον τρόπο τους τη φρίκη του πολέμου. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασαν τα σκίτσα της Εφης Ξένου, μιας δικής μας γελοιογράφου στο «Βήμα» και στα «Νέα».

HeliosPlus