Είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να διατυπώσει κανείς προγνωστικά για το Σκοπιανό τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε αν προκύπτει συμφωνία, ούτε τι θα περιέχει η συμφωνία αυτή.
Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης θυμίζουν λίγο το α’ εξάμηνο 2015, όταν κάθε δύο εβδομάδες «έκλεινε η συμφωνία» –κυκλοφόρησε μάλιστα non paper το οποίο έλεγε ότι «η συμφωνία καθαρογράφεται»…
Αν δεν απατώμαι, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο πρώτος πολιτικός παγκοσμίως που προσφέρεται προκαταβολικά να υπερψηφίσει μια συμφωνία η οποία δεν υπάρχει και την οποία δεν γνωρίζει.
Δεν ξέρω αν είναι σοφό. Σίγουρα είναι πρωτότυπο.
Ακόμη όμως κι αν προκύψει συμφωνία, η διαχείρισή της δεν θα είναι εύκολη πολιτικά.
Αφενός επειδή θα δοκιμάσει τη συνοχή της κυβέρνησης –οι ΑΝΕΛ δεν δείχνουν την ίδια προθυμία με τον Θεοδωράκη…
Αφετέρου επειδή δεν φαίνεται πιθανό να οδηγηθούμε σε λύση τόσο επωφελή για την ελληνική πλευρά ώστε η αντιπολίτευση να σπεύσει ενθουσιασμένη στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να σηκώσει μόνος του το κόστος ενός συμβιβασμού που δύσκολα θα αποτελέσει πλειοψηφικό ρεύμα. Καλή διασκέδαση.
Από εκεί και πέρα κυκλοφορούν οι γνωστές τιριτόμπες.
Οτι η Ευρώπη θα βάλει πιπέρι στο στόμα του Κυριάκου αν δεν στηρίξει τη λύση. Οτι δεν θα του μιλάει. Οτι θα του κάνει μούτρα. Τι μου λες!
Αλλοτε η κυβέρνηση κυκλοφορεί παραμύθια ότι δήθεν η Κομισιόν ζητεί να ψηφιστεί η συμφωνία από πλειοψηφία 180 βουλευτών επειδή δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ («Αυγή», 13/5) και άλλοτε απειλούν τον Μητσοτάκη πως αν δεν συμφωνήσει «θα βρεθεί σε συμπληγάδες, τις οποίες είναι δύσκολο να περάσει» («Εφημερίδα των Συντακτών», 17/5).
Κολοκύθια τούμπανα. Τίποτα προφανώς δεν θα πάθει ο Μητσοτάκης. Οπως δεν έπαθε ο Τσίπρας που ήταν εχθρός του Μνημονίου. Κι ούτε θα πάθει κάτι όποιος γίνει πρωθυπουργός της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.
Για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρώπη δεν είναι γκουβερνάντα, ούτε παιδονόμος.
Αν η κυβέρνηση μπορεί, θα κλείσει το Σκοπιανό και θα κερδίσει φιλάκι από τον Γιούνκερ. Αν δεν μπορεί, θα πάμε παρακάτω.
Ούτως ή άλλως ο λογαριασμός θα σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οποιος θέλει να συνεισφέρει, ευχαρίστως. Αλλά δεν βλέπω πολλούς έτοιμους να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ