από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Η Ιστορία δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ανατρέχοντας στην παγκόσμια ιστορία, διαπιστώνει κανείς ότι η παρούσα περίοδος μόνο με εκείνη του Μεσοπολέμου μπορεί να συγκριθεί. Και ιδιαιτέρως με τη μετά το αμερικανικό κραχ του 1929 εποχή, στη διάρκεια της οποίας αμφισβητήθηκαν σύνορα, συμμαχίες, κόμματα, ηγεσίες, ιδεολογίες, τα πάντα.

Ενενήντα χρόνια λοιπόν μετά τη μεγάλη ύφεση και αφού μεσολάβησε, πριν από δέκα χρόνια, η χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ, η οποία μετανάστευσε στην Ευρώπη χτυπώντας πρώτα στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, όλα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση.

Η μεγάλη ύφεση που ακολούθησε το κραχ του 1929 όξυνε τις αντιθέσεις, διεύρυνε τις ανισότητες και προκάλεσε μοναδικές πολιτικές εντάσεις.

Στις ΗΠΑ εκδηλώθηκε με πρωτοφανή ανεργία, γενικευμένη φτώχεια και ατέλειωτες ουρές πεινασμένων στα συσσίτια των Εκκλησιών και των δημοτικών πτωχοκομείων. Στην Ευρώπη, και ιδιαιτέρως στη Γερμανία, με εξουθενωτική πληθωριστική έξαρση, που ευτέλισε εισοδήματα και αποταμιεύσεις. Στην Αμερική ανεδείχθησαν ο Ρούζβελτ και ο Κέινς με τη νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική του new deal και στη Γερμανία ο Χίτλερ, το ναζιστικό εθνικολαϊκιστικό κόμμα και μαζί τους η στρατοκρατία και εν τέλει ο πόλεμος, ο οποίος και έκρινε την πορεία του κόσμου.

Η Ιστορία βεβαίως επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα, είχε αποφανθεί ο Κάρολος Μαρξ, ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, η παρούσα κρίση αποδίδει αντίστοιχα φαινόμενα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς αναλυτές περιγράφουν τη σημερινή εποχή ως αναθεωρητική.

Ποιος περίμενε άλλωστε ότι στις ΗΠΑ θα επικρατούσε μια περιθωριακή φιγούρα της Ακροδεξιάς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ; Ποιος φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή ότι η Ιταλία θα αναζητούσε τη σωτηρία της στους πολιτικούς κληρονόμους του Μουσολίνι;
Επίσης μέχρι πρότινος, για να έλθουμε στην καθ' ημάς Ανατολή, ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι η επίσημη τουρκική ηγεσία θα αμφισβητούσε τον γεννήτορα της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και θα διεκδικούσε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ακόμη ουδείς έλληνας ηγέτης, που έχει υποτυπωδώς διδαχθεί Ιστορία, θα μπορούσε να ξενυχτάει συζητώντας το ενδεχόμενο η γειτονική πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ονομαστεί «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Να αντιμετωπίζει δηλαδή το ενδεχόμενο να προσφέρει στη γείτονα όνομα που παραπέμπει ευθέως στην ιδρυτική πράξη του «μακεδονικού έθνους» και αποτελεί σύμβολο του αλυτρωτισμού των γειτόνων. Πώς είναι δυνατόν να ξεπερνά τον μέχρι σήμερα συζητούμενο γεωγραφικό προσδιορισμό με μια ημερολογιακή πράξη, που σπέρνει την αμφιβολία σε ολόκληρη την περιοχή;

Για να μην αναφερθούμε στα τόσα, ιδεοληπτικά και άλλα, που κρατούν τη χώρα δεσμευμένη σε τροχιά υπανάπτυξης και σε διαρκή κύκλο χαμένων ευκαιριών.

Επειδή λοιπόν η εποχή είναι αναθεωρητική και οι κίνδυνοι περισσεύουν σε όλα τα μέτωπα της εθνικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής, χρειάζονται αν μη τι άλλο συστηματικότητα, ιεραρχήσεις και εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης.

Κακά τα ψέματα, η Ιστορία σπέρνει σημάδια και δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος.
Χωρίς αμφιβολία, η επόμενη δεκαετία επιφυλάσσει πολλά στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στους γείτονές της.
Γι' αυτό η χώρα μας είναι απαραίτητο πρώτα να ασφαλίσει την οικονομία και τη Δημοκρατία της, ακολούθως να θωρακίσει την άμυνά της και μαζί να επιλέξει τους συμμάχους της, να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Και βεβαίως να εκλέξει επιτέλους ηγεσία, ικανή να ανταποκριθεί στα δύσκολα και απαιτητικά επερχόμενα...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  H Σμύρνη του 1922 ήταν | 21/05/2018 12:20
  επανάληψη γεγονότων που είχαν συμβεί κατά το παρελθόν. Τότε οι Χετταίοι είχαν επιτεθεί στους Arjawa και Ahhiyawa που κατοικούσαν δυτικά του όρους Αργαίου μέχρι τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Ο βασιλιάς Ταουνταράτου-Τάνταλος είχε επιτεθεί στους γηγενείς πληθυσμούς, τους είχε κατασφάξει και πετάξει στη θάλασσα... Όσοι σώθηκαν κατέφυγαν στα νησιά και τις δυτικές ακτές του Αιγαίου. Στη συνέχεια ο Τάνταλος σφετερίστηκε τον τίτλο του βασιλιά της Εφέσου, (επιστολές της Αμάρνα - Του Τάνταλου σε διάλεκτο των Χέττι). Από το 1915 που αποκρυπτογραφήθηκαν τα αρχεία των Χετταίων οι Τούρκοι αντιγράφουν: Εθνοκαθάρσεις, απαγωγές στρατιωτικών κλπ Καλά θα κάνουμε να μάθουμε κι εμείς την ιστορία, η οποία
  επαναλαμβάνεται
  απάντηση52
   
   
  H Σμύρνη του 1922 | 21/05/2018 12:05
  ήταν επανάληψη γεγονότων που είχαν συμβεί κατά το παρελθόν. Τότε οι Χετταίοι είχαν επιτεθεί στους Arjawa και Ahhiyawa που κατοικούσαν δυτικά του όρους Αργαίου μέχρι τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Ο βασιλιάς Ταουνταράτου-Τάνταλος είχε επιτεθεί στους γηγενείς πληθυσμούς, τους είχε κατασφάξει και πετάξει στη θάλασσα... Όσοι σώθηκαν κατέφυγαν στα νησιά και τις δυτικές ακτές του Αιγαίου. Στη συνέχεια ο Τάνταλος σφετερίστηκε τον τίτλο του βασιλιά της Εφέσου, όπως δείχνουν οι επιστολές της Αμάρνα (σε διάλεκτο των Χέττι). Από το 1915 που αποκρυπτογραφήθηκαν τα αρχεία των Χετταίων οι Τούρκοι αντιγράφουν: Εθνοκαθάρσεις, απαγωγές στρατιωτικών κλπ Καλά θα κάνουμε να μάθουμε κι εμείς την ιστορία
  η οποία επαναλαμβάνεται Σ.Θ.
  απάντηση52
   
   
  Η ιστορία επαναλαμβάνεται. | 21/05/2018 11:42
  Τα γεγονότα με τους 8 Τούρκους έχουν συμβεί και στο παρελθόν: Ο Μουρσήλις II των Χετταίων είχε απαιτήσει από τους Arjawa της Εφέσου και τους Ahhiyawa της Μιλήτου να του παραδώσουν δυο Χετταίους στρατιωτικούς που είχαν ζητήσει καταφύγιο στην Έφεσο και δυο πειρατές που είχαν φυλακισμένους οι Μιλήσιοι. Ο Βασιλιάς της Εφέσου Ο(δασεία)ΑΖΙΤΙΣ απάντησε: "Δεν σου δίνω τίποτε" Στη συνέχεια, οι Χετταίοι που κατοικούσαν τότε ανατολικά του Αργαίου Όρους (Silver Mountains, K. Κοπανιάς, Εισαγωγή στην Ιστορία και Αρχαιολογία της Εγγύς Ανατολής, Σελ. 31) επιτέθηκαν στις πόλεις των ανατολικών ακτών του Αιγαίου... Οι Τούρκοι έκαναν μια σχετική έκθεση στο Βερολίνο, πριν λίγα χρόνια. Και όχι μόνο έκθεση
  ...
  απάντηση21
   
   
  Τα πρώτα βήματα έγιναν! και θα συνεχιστούν. | 21/05/2018 10:59
  Ο Ελληνικός λαός αποδεκάτισε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015 το ένα κόμμα του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και καρατόμησε το άλλο. Δεν είχε όμως το θάρρος να ξεβρομίσει οριστικά την χώρα από τους διαπλεκόμενους πολίτικους που τον οδήγησαν στην πτώχευση όπως συνέβη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πρωτεργάτες της παρόμοιων καταστάσεων σταλθήκαν στα κάτεργα ή το λιγότερο στα σπίτια τους. Τουναντίον αρχικά τους επανεξέλεξε να καθορίσουν την τύχη του και να τον οδηγήσουν στην παραπέρα καταστροφή με αποτέλεσμα την δημιουργία 25% ύφεση και 27,5% ανεργία. Παράλληλα εμπιστεύτηκε ένα κόμμα του μέχρι τότε 3,5% να τον κυβερνήσει το όποιο δεν είχε να κάνει τίποτα με την διαπλοκή και την διαφθορά που μέχρι τότε λεηλατούσαν τον εθνικό πλούτο και διασπάθιζαν τον ιδρώτα του λάου μας σε τράπεζες του εξωτερικού, σε ακίνητα Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, ή αφορολόγητα σε οφφσόρ εταιρίες φορολογικών παραδείσων της Καραβαϊκής και του Ειρηνικού Ωκεανού. Έχω την εντύπωση όμως κ. Καρακούση ότι με το άρθρο σας αυτό υπερβάλλετε. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της περιόδου του μεσοπολέμου. Οι δημοκρατίες των οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου είναι θωρακισμένες και δεν θα επιτρέψουν να ξαναεμφανιστούν στην πολίτικη σκηνή τύποι όπως οι Χίτλερ και Μουσολίνι. Όσον αφορά την χώρα μας: Πάρα την λυσσαλέα συκοφαντική εκστρατεία του ψεύδους και της τρομοκράτησης των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος η χώρα ανακάμπτει οικονομικά και οι δημοκρατικοί θεσμοί αφήνονται ανεπηρέαστοι να πράξουν το καθήκον τους. Οι περίοδοι της διαπλοκής που διευκόλυναν την διαφθορά και την ατιμωρησία ανήκουν στο παρελθόν. Ποιο κόμμα σήμερα, εκτός κάποιου μεμονωμένου θιασώτη της προστασίας των λαμογιών, θεωρεί το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αναγκαίο? Κανένα μόνο ο κ. Βενιζέλος!
  Doros
  απάντηση330
   
   
   
  Διάψευση! Παρακαλώ να δημοσιευτεί. Μέρος 1 | 21/05/2018 09:45
  Στο άρθρο του κ. Πέτρου Μακρή «Ματωμένα επινίκεια της ντροπής!» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2018 07:06 (βλέπε: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=978545
  Doros
  απάντηση112
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Διάψευση! Παρακαλώ να δημοσιευτεί. Μέρος 2 | 21/05/2018 09:40
  Τον σχολιαστή «Αριστοφάνη» τον συγχαίρω για την απάντηση που έδωσε στο τρολ μου. Πραγματικά το τρολ αυτό «ψευτο-υπογράφει», το δε σχόλιο του (και ο ίδιος ο πλαστογραφος) «βρωμάει» και μολύνει το σύμπαν! Από σεβασμό στον σκύλο μου δεν χρησιμοποιώ την λέξη που χρησιμοποιεί ο «Αριστοφάνης. Ο δε κ. Πειρουνάκης όφειλε να γνωρίζει ότι το χρησιμοποιούμενο λεξιλόγιο του σχολίου δεν είναι του χαρακτήρα μου. Τον πληροφορώ πάντως ότι και αυτός εχει δίκιο! Καλά τα είπε στο τρολ του Doros!
  Doros
  απάντηση117
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σαν να λεμε England 1066 ζητω οι Σαξωνες | 21/05/2018 08:37
  Για οσους δεν ξερους το 1066 οι Νορμανδοι με τον William the Bastard νικησαν ολοκληρωτικα τους ΑγγλοΣαξωνες στη μαχη του Hastings και απο τοτε οι Νορμανδοι/Γαλλοι βασικα κυβερνησαν την Αγγλια. Ας θυμηθουμε το ρομαντικο επος του Walter Scott Ιβανοης και τον μυθο του Ρομπεν των Δασων. Και τα δυο δειχνουν το μισος των σκλαβωμενων Αγγλοσαξωνων εναντιων των Νορμανδων. Για τον λογω αυτο ειναι λαθος να αποκαλουμε τους σημερινους Αγγλοφωνους λαους, Αγγλοσαξωνες οι οποιοι εξαφανιστηκαν η αναμειχθηκαν με Νορμανδους, Κελτες κλπ. Η κυβερνηση των βαζιβουζουκων που κυβερνουν την Ελλαδα, εχει ξεχειλης πια το ποτηρι της οργης και εφτασε πλεον ο καιρος η να παραιτηθη η να παει στο διαλο....
  Σαφριδης
  απάντηση185
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 21/05/2018 08:08
  ΠΟλύ υπερβολικό άρθρο...Στην εποχή του Μεσοπολέμου αμφισβητήθηκε σταδιακά και η δημοκρατία....Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό,αλλά ούτε και η διεθνής οικονομική κατάσταση είναι τόσο αρνητική όπως τότε...Η σημερινή κατάσταση μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτήν της belle epoque δηλαδή από το 1871-1914....Η ίδια αστάθεια υπήρχε και τότε...Απλως το εθνικιστικό πνεύμα σήμερα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όπως τότε....
  Frixos
  απάντηση32
   
   
  Κύριε Καρακούση, | 21/05/2018 07:55
  τα ευχολόγια για τη χώρα μας είναι περιττά. Έχουμε το διαχρονικό φαινόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάζουν τρεικλοποδιά στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολιτικούς, διότι σαν κάποιοι να αποφασίζουν ποιους θα ψηφίσουμε. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχετε οι δημοσιογράφοι. Ας διαφοροποιήσουμε το μηχανισμό της σκέψης μας και να είμαστε πιο ορθολογιστές. Είναι δυνατόν ένα κρατίδιο που εξαρτάται οικονομικά και από εμάς, το εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε και ενδιαφερόμαστε πως θα ονομαστεί; Δηλαδή θα μας επιτεθεί πολιτικά; Πρέπει η πολιτική ηγεσία να τελεί υπό ηλιθίους. Ας κάνουμε την δική μας διαφήμιση και ας δούμε την αλήθεια μαρκετίστικα και τουριστικά!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση55