Όπως αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα, οι υποσχέσεις, τα μισόλογα, οι ευσεβείς πόθοι ότι μπορεί να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων ήταν έπεα πτερόεντα. Το ομολόγησε καθαρά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μετά τις συναντήσεις με την τρόικα, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν οι συντάξεις θα περικοπούν και τα παραμύθια που εκτόξευαν διάφοροι βουλευτές και υπουργοί ήταν μια πρόσκαιρη και φτηνή προπαγάνδα χωρίς αντίκρισμα. Μπορεί με τη συνήθη γλωσσοπλαστική τους ικανότητα να βαφτίζουν το κόψιμο απώλεια προσωπικής διαφοράς, αλλά δυστυχώς τα κολπάκια αυτά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα για τους συνταξιούχους.

Είναι σημαντικό όμως επίσης ότι πέρα από το νέο κόψιμο των συντάξεων, ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος κατέβασε κι άλλο τον πήχη της ανάπτυξης, για δεύτερη μάλιστα φορά σε λίγους μήνες. Βέβαια πρόσθεσε δεν υπάρχει ανησυχία για το στόχο των πλεονασμάτων. Και πως να υπάρχει αφού το υπερπλεόνασμα δεν οφείλεται στην ανάπτυξη και την απόδοση της οικονομίας, αλλά κυρίως στην ασταμάτητη υπερφορολόγηση.
Που βέβαια θα συνεχιστεί και μετά την «καθαρή έξοδο», αφού οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων παραπέμπονται σε μελλοντικές καλένδες, ενώ ετοιμάζονται ήδη για το νέο βαρύ λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Το σκηνικό λοιπόν της επόμενης μέρας, παρά τα όσα διακηρύσσει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του κάθε άλλο παρά ρόδινο προδιαγράφεται.
Η περιβόητη ανεξαρτησία πολιτικής που υπόσχονται μήπως και δελεάσουν μερικούς χαμένους ψηφοφόρους, είναι όνειρο απατηλό. Και εποπτεία, ιδιαίτερα αυξημένη θα έχουμε και η όποια ρύθμιση του χρέους θα συνδεθεί με αυστηρούς κανόνες και οι περικοπές συντάξεων θα γίνουν και η υπερφορολόγηση θα συνεχιστεί.
Με ολιστικά αναπτυξιακά σχέδια που εξαντλούνται σε σχεδιασμούς επί χάρτου, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα η οικονομία θα συνεχίσει την ασθενική της πορεία, χωρίς τη δυναμική που χρειαζόμαστε για να πάρουμε μια ανάσα. Η κοινωνία, ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα και φτωχά στρώματα της θα συνεχίσει να αρκείται στα ψίχουλα των επιδομάτων ενώ η πολύφερνη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα παραπέμπεται σε ένα θολό και απροσδιόριστο μέλλον.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση των Σύριζα – ΑΝΕΛ εξάντλησε την όποια δυναμική της και μαζί εξάντλησε και την οικονομία και την κοινωνία. Μαζί με την καθαρή έξοδο είναι εμφανές πλέον ότι χρειαζόμαστε και μια καθαρή πολιτική λύση που μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική στη χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ