Το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι αυτοί που παρατήρησαν έναν μεσόκοπο επισκέπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνήθως εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο από την πίσω πόρτα, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει η ταυτότητα του επισκέπτη. Δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη (Mike) Καρλούτσο (φωτογραφία), υιό του ισχυρού κληρικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αλεξάνδρου Καρλούτσου. Ο Μιχάλης Καρλούτσος θεωρείται από τους ισχυρούς συνεργάτες του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, μετέχει στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τι είδους συζητήσεις κάνει και με ποιους στο Μέγαρο Μαξίμου.


Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι

Και ποιος δεν έχει ακούσει την παλιά, λαϊκή, σοφή παροιμία «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»; Αυτή η φράση κρύβει μεγάλες δόσεις ωμής αλήθειας, γιατί αν γνωρίσουμε τους φίλους κάποιου ανθρώπου (κυρίως αν αυτός είναι και… Πρωθυπουργός) είναι σαν να γνωρίζουμε και τον ίδιο. Οι φίλοι μας άλλωστε είναι η προέκταση του εαυτού μας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε φίλους προ της πρωθυπουργίας του, αλλά έκανε και σημαντικούς φίλους κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
nnn
Δύο ήταν οι πιο σταθεροί (πολιτικοί) του φίλοι του κ. Τσίπρα πριν γίνει Πρωθυπουργός: Ο Νικολάς Μαδούρο Μόρος της Βενεζουέλας και ο («ποπουλιστής» ή εθνικολαϊκιστής) Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos. Για τον Μαδούρο όλοι γνωρίζουμε πώς κατάντησε τη χώρα του, αν και αρκετοί του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Νίκος Παππάς) τον είχαν επισκεφθεί για να εξετάσουν (μας είπαν) πώς λειτουργούν τα… σουπερμάρκετ στη Βενεζουέλα. Για τον Ιγκλέσιας (τον οποίο ο κ. Τσίπρας τον έφερε στην Ελλάδα και τον ανέβασε στο προεκλογικό μπαλκόνι) αποκαλύπτονται τούτες τις ημέρες πράματα και θάματα: Οτι δηλαδή αγόρασε μαζί με τη σύντροφό του Ιρένα Μοντέρο ένα σαλέ αξίας 540.000 ευρώ με δάνειο που θα πληρωθεί σε 30 χρόνια και έκανε άνω κάτω την κοινή γνώμη της Ισπανίας. Το Twitter έχει πλημμυρίσει από δεκάδες χιλιάδες μηνύματα και το θέμα πέρασε σε δημοφιλία ακόμα και τις αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό στην Ισπανία ή τις εξελίξεις στην Καταλωνία. Μαθαίνω ωστόσο ότι το ζεύγος Ιγκλέσιας – Μοντέρο έως σήμερα ζει με ενοίκιο στην περιοχή Ρίβας – Βαθιαμαδρίδ (και περιμένει δίδυμα αγόρια).
nnn
Τέλος, να σημειώσω ότι στις τελευταίες εκλογές στην Ισπανία το Podemos δεν τα πήγε καθόλου καλά και λέγεται ότι αυτό οφειλόταν στις σχέσεις που είχε ο ηγέτης του κόμματος με τον Μαδούρο αλλά και στην ταύτισή του με το «αδελφό κόμμα» ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τις φιλίες που απέκτησε ο κ. Τσίπρας όταν έγινε Πρωθυπουργός, είναι γνωστές. Οι καλύτεροί του φίλοι ήταν αυτοί που τους… κατηγορούσε στο παρελθόν, ήτοι: Φρανσουά Ολάντ («Ολανδρέου»), Ανγκελα Μέρκελ («go back madame Merkel»), Ντόναλντ Τραμπ («ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό εάν εκλεγεί») κ.ά. Μόνον για τον Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόλαβε να πει κάτι αρνητικό, αφού οι πάντες τον θεωρούσαν αουτσάιντερ για την προεδρία.


Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και ο Μπαλαούρας

Τη μία ερώτηση μετά την άλλη υπέβαλλαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μ. Ψαλιδόπουλο, ο οποίος προσήλθε για να τους ενημερώσει για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και βεβαίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που δεν έλαβαν απαντήσεις, καθώς ο ίδιος, όταν ήρθε η ώρα, τους είπε ότι θα τους στείλει τις απαντήσεις γραπτώς από την… Ουάσιγκτον. «Δαγκώθηκαν» οι βουλευτές, αλλά ουδείς αξίωσε απαντήσεις εδώ και τώρα. Οπως τους είπε άλλωστε ο καθηγητής Ψαλιδόπουλος, η θέση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ που κατέχει είναι θέση οικονομικής διπλωματίας.
nnn
«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Εθνη συνήθως δεν ερωτάται όταν τυχόν συζητεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα της FYROM, αν συμφωνεί με την τάδε ονομασία ή διαφωνεί με τη δείνα ονομασία. Δεν είναι σωστό να πάρει θέση» τους είπε για να τους δώσει να καταλάβουν τη θέση του. Και για όσους δεν κατάλαβαν, τους είπε: «Ενώ επιστημονικά θα μπορούσα να μπω σε διάλογο μαζί σας και να απαντήσω στα ερωτήματά σας διεξοδικά, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό δημόσια να τοποθετηθώ, δεδομένου ότι πιθανό να προέκυπταν ζητήματα τα οποία ξεφεύγουν από τον κύκλο της αρμοδιότητάς μου». Τι να κάνει και ο προεδρεύων Μ. Μπαλαούρας, έκλεισε άρον-άρον τη συνεδρίαση παρακαλώντας τον να κάνει ένα σημείωμα προς τους επικεφαλής του Ταμείου και να τους ενημερώσει για όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών –λες και είχαν καμία πρεμούρα στην Ουάσιγκτον…


Με το ζόρι επίσκεψη;

Αλλά ο κ. Μπαλαούρας μάλλον θα ξέχασε να ρωτήσει τον κ. Ψαλιδόπουλο τι έγινε εκείνη η επίσημη πρόσκληση που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφθεί την Ελλάδα. Η πρόσκληση έχει σταλεί εδώ και καιρό εις διπλούν γιατί έστειλε και μία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ως αρμόδιος υπουργός), πλην όμως η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ τους απαξίωσε και δεν απάντησε. Καλό θα ήταν, μου λένε από την αντιπολίτευση, να αποσύρουν την πρόσκληση. Αφού δεν θέλει η κυρία, με το ζόρι επίσκεψη;

Η Μαρέβα δεν κλαίει ποτέ

Τις πολιτικές συνεντεύξεις αποφεύγει η Μαρέβα, σύζυγος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά συνεντεύξεις που αφορούν την επιχειρηματική της δράση (στην επιχείρηση «Zeus and Dione»), παραχωρεί όταν της το ζητήσουν με προϋπόθεση ότι οι ερωτήσεις θα στρέφονται μόνον σε επιχειρηματικά θέματα, ή θέματα για την γυναίκα. Στην τελευταία όμως συνέντευξή της (στην Athens Voice) η Μαρέβα αναφέρεται σε μία και μόνον παράγραφο για τις επιθέσεις που δέχεται: «Δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο ότι έχω γίνει στόχος μιας συστηματικά κακόβουλης κριτικής. Χρησιμοποιώ εν γνώση μου αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς όσοι με διαβάλλουν είναι προφανές ότι επιδιώκουν να τους απαντήσω στη γλώσσα τους», αναφέρει. Ρώτησα συνεργάτες της γιατί αποφεύγει τις πολιτικές συνεντεύξεις και ιδού τι απάντησαν με ευθείες βολές εναντίον της Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα: «Δεν έχει τίποτα προς το παρόν να πει. Ούτε θυμάται τίποτα, καμιά επέτειος για να κλάψει, ούτε ότι κέρδισαν την κυβέρνηση και έχασαν την εξουσία. Δεν κλαίει ποτέ». Περιμένω απάντηση από την κυρία Μπαζιάνα η οποία δίνει και πολιτικές συνεντεύξεις.

Ο Φίλης «ξαναχτυπά»

«Μετά το “τέλος των Μνημονίων” τι;», είναι το θέμα της συζήτησης στην οποία θα μιλήσει το Σάββατο 19 Μαΐου ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται συχνά να αμφισβητεί το πρωθυπουργικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου». Εκτός από τον κ. Φίλη θα μιλήσουν η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, ενώ θα παρέμβει και θα σχολιάσει ο ιστορικός Αντ. Λιάκος (συντονιστής ο Κ. Παπαϊωάννου). Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν είναι «ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας μέσα σε ένα απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, πώς θα ανασυνταχθεί η κοινωνία μετά από μια οκτάχρονη κρίση και πώς θα ανταποκριθούν οι πολιτικές δυνάμεις;». Οργάνωση: Κοινωνία – Δημοκρατία ’18 & Περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ. Στο ΠΟΛΙΣ artcafé (αίθριο Αρσακείου Μεγάρου) στις 11.00 π.μ.


Η… Μπαρμπαρέλα και οι Ελληνίδες

Η 80χρονη ηθοποιός Jane Fonda, που είναι γνωστή και ως… Μπαρμπαρέλα (ταινία του 1968 του Ροζέ Βαντίμ) και ακόμα πιο γνωστή για το ακτιβιστικό της έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ με το Βιετνάμ, καθώς και για το λανσάρισμα μιας σειράς από βιντεοκασέτες γυμναστικής, δικής της παραγωγής, που έκαναν την αερόβια άσκηση μόδα, κατά τη διάρκεια δεκαετίας του ’80, έδωσε ένα μήνυμα προς τις Ελληνίδες: «Παλέψτε, παλέψτε»…

***

Σε συνέντευξή της σε ελληνικό κανάλι και στην Ελένη Μενεγάκη είπε στις Ελληνίδες: «Μείνετε δυνατές, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, σε κάθε μέρος του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι εύκολα. Μείνετε δυνατές και αντισταθείτε στους τυράννους. Μείνετε ενωμένοι και οργανωθείτε. Έχετε ήδη πετύχει πολλά επειδή μένετε ενωμένοι και λέγοντας αυτό… σε εκείνες τις τράπεζες και σε όλους εκείνους με τα χρήματα που σας λένε ότι πρέπει να υποστείτε στερήσεις για να καλυτερέψουν τα πράγματα. Θα καλυτερέψουν γι’ αυτούς αλλά όχι για τον μέσο πολίτη. Επομένως, παλέψτε! Παλέψτε»!

HeliosPlus