Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (φωτογραφία) να στέλνει επιστολές στα κόμματα ζητώντας να αρχίσει ο διάλογος σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών της χώρας, όπως για παράδειγμα η Β’ Αθηνών, αλλά ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλος. Θέλει να επαναφέρει την απλή αναλογική με στόχο να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές (και όχι από τις επόμενες, όπως έχει ήδη ψηφιστεί). Και επειδή υπήρξε ένα είδος ανταπόκρισης από τον Κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή είναι διατεθειμένος, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», να συζητήσει το θέμα της κατάτμησης των περιφερειών, φτάνει η κυβέρνηση να καθιερώσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους), οι Συριζαίοι τώρα εξετάζουν πώς θα το κάνουν αυτό. Γιατί πιστεύουν ότι εάν ψηφίσουν και οι Ελληνες του εξωτερικού, τότε ίσως ο Μητσοτάκης θα συναινέσει και στην απλή αναλογική για να δείξει ότι δεν φοβάται τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και με όποιο εκλογικό σύστημα.


Αλ. Τσίπρας: ο αξιόπιστος των Αμερικανών

Εν μέσω οργιώδους παρασκηνίου στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων φαίνεται πως μια κάποια λύση βρίσκεται προ των πυλών. Και σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα δύο παράγοντες: ο αμερικανικός και ο Αλέξης Τσίπρας. Μαθαίνω ότι το τελευταίο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταλυτική επίδραση στην αλλαγή του σκηνικού και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου πιθανής λύσης η οποία θα έχει μεταβατική περίοδο ενός ή δύο ετών έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Πρώτα απ’ όλα είναι η ανακοίνωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ (Αμερικανού) Μάθιου Νίμιτς ότι οι Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και οι συχνές επισκέψεις που πραγματοποιεί ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Ποιος άραγε ο λόγος να θέλει να τον συναντά τόσες φορές; Δεν συνομιλούν μόνον για την αναβάθμιση των F-16, όπως επισήμως ανακοινώνεται. Προφανώς θα συνομιλούν και για το Σκοπιανό. Οι συχνές συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με τον αμερικανό πρεσβευτή έχουν αναγάγει τον κ. Μητσοτάκη σε προνομιακό συνομιλητή τους.
nnn
Αλλά οι Αμερικανοί, και η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και το ΝΑΤΟ θεωρούν, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Σκοπιανό, και τον Πρωθυπουργό… «φερέγγυο και αξιόπιστο συνομιλητή». Οπως πληροφορούμαι, οι αμερικανοί πρεσβευτές σε Αθήνα και Σκόπια παρενέβησαν το τελευταίο διάστημα πολλές φορές για την αποδοχή της όποιας συμφωνίας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο είχαν ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Οι… rock stars της πολιτικής

Τελευταίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος συμπεριφέρεται σαν… σταρ της πολιτικής (έτσι ακριβώς μου το περιέγραψαν, και μάλιστα νεοδημοκράτες). Τι σημαίνει αυτό; Συνήθισε ή μάλλον εξοικειώθηκε με τον ρόλο του και άρχισε να προσεγγίζει τον κόσμο. Δεν είναι λίγες οι φορές (συνέβη στο Ναύπλιο, χθες στην Αλεξανδρούπολη και τελευταίως σε όποια πόλη επισκέπτεται) που έσπασε το πρωτόκολλο της Προεδρίας και αναμείχθηκε με τον κόσμο, ήπιε καφέ μαζί τους, ρώτησε για τα προβλήματά τους. Μάλιστα σε μια φάση, μόλις επιθεώρησε το τιμητικό άγημα, αντί να κατευθυνθεί στον χώρο της ομιλίας του, πήγε στον κόσμο που τον περίμενε για να συνομιλήσει μαζί τους. Τώρα θα πείτε γιατί το κάνει αυτό; Δεν θέλω να πιστέψω ότι πλησιάζει τον κόσμο επειδή στο νέο Σύνταγμα (όταν και όποτε αναθεωρηθεί) προβλέπεται η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα λήγει το 2019, ενώ η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
nnn
Αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται (σύμφωνα με συνεργάτη του) ως… rock star της πολιτικής. Δηλαδή; Ρώτησα. Και ιδού τι μου απάντησαν: «Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και οι περισσότεροι γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ο κόσμος έρχεται προς τον Μητσοτάκη. Παλαιότερα ο Μητσοτάκης πήγαινε προς αυτούς. Τώρα αυτοί έρχονται προς αυτόν».


Η πόρτα του Στουρνάρα

Η σιδερένια πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος (επί της οδού Πανεπιστημίου, όπου ήταν η είσοδος του κοινού) έκλεισε την 1η Ιουνίου του 2012 μετά από σοβαρά επεισόδια (από Αγανακτισμένους) που σημειώθηκαν. Η πόρτα ξανάνοιξε τη Δευτέρα το μεσημέρι (μετά από οκτώ χρόνια) και ο πρώτος που τη διάβηκε ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Με μία διαφορά. Η κεντρική είσοδος αναβαθμίστηκε, προστέθηκαν σε αυτήν διπλές πόρτες και αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ υπήρξε και ανακαίνιση των μαρμάρων της εισόδου που είχαν καταστραφεί από τους Αγανακτισμένους (με αυτά πετροβολούσαν τα τότε… δεξιά ΜΑΤ).


Η θεριακλού κυρία Δημάρχου

Ο Γιώργος Πατούλης, εκτός από πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, είναι και γιατρός. Επομένως, λογικό είναι να προωθεί την αντικαπνιστική εκστρατεία. Φευ, όταν στο ίδιο σου το… σπίτι παραβιάζεται ο νόμος, τι να περιμένει κανείς; Και εξηγούμαι. Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες επεισοδίου στο ξενοδοχείο «Caravel» με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο του δημάρχου, τη Μαρίνα Πατούλη. Παρά τις εκκλήσεις των υπευθύνων του ξενοδοχείου ότι δεν πρέπει να ανάψει τσιγάρο μέσα σε κλειστό χώρο και πρέπει να μεταβεί στην πισίνα, η κυρία Πατούλη τους αγνόησε και έκανε το δικό της…

Για μια θέση στην υποτροφία

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την περασμένη Κυριακή σε ένα από τα πιο φημισμένα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, το οποίο είχε εξετάσεις. Προσέξτε έδιναν μικρά τα παιδιά που ήθελαν να εγγραφούν στο Γυμνάσιο αλλά και όσα ήθελαν να πάρουν μια υποτροφία. Ξέρετε τι έγινε στην Ελλάδα της κρίσης; Ο χαμός και διαβάστε νούμερα: Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν περισσότεροι από 2.100 μαθητές. Την Κυριακή παρουσιάστηκαν περί τους 1.000 από τους οποίους οι μισοί διεκδικούσαν μια από τις 35 υποτροφίες. Κι όπως μου λένε, στην Αγία Παρασκευή έγινε χαμός από χιλιάδες γονείς. Γέμισαν τα καταστήματα μέχρι την πλατεία.

HeliosPlus