Χλωροφύλλη

Είμαι μέσα στο πράσινο: πράσινη η λεύκα, πράσινες οι μουριές, καταπράσινα το κλήμα και η πασιφλόρα της πέργκολας, πράσινες με ώριμα γλυκύτατα κίτρινα στίγματα οι μεσπουλιές –έτσι αποκαλούμε οι Βενετσιάνοι τις μουσμουλιές. Καταπράσινο και το αμπέλι και οι πορτοκαλιές και οι συκιές και οι ελιές και οι αγριλιές –τα πάντα όλα έχουν ντυθεί χλωροφύλλη.
Υπάρχει και η χλωροφύλλη των αγριόχορτων, των ζιζανίων που αγνοούν τον πολιτισμό και αγωνίζονται να επιβάλουν το μαγιάτικο δικαίωμα της φύσης να πρασινίζει ανεξέλεγκτα –τριβόλια, αγριάδες, κολλιτσίδες, τσουκνίδες, μολόχες, ραδίκια, ραπανίδες, μουχρίτσες και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός και όνομα πλημμυρίζουν τον κήπο και πρέπει να εξοντωθούν για να μπορούμε να περπατάμε οι άνθρωποι και να ανθίζουν τα λουλούδια.
Στη φυσική επιλογή επεμβαίνει η ανθρώπινη επιλογή –που διασώζει τα ευαίσθητα λουλούδια από τα σκληροτράχηλα αγριόχορτα. Αλλά υπάρχουν αγριόχορτα που μας γοητεύουν όπως οι παπαρούνες και οι κίτρινες άγριες μαργαρίτες, οι αγαπημένοι «μάηδες», που τους αφήνουμε να ζήσουν. Αδικη η ανθρώπινη επιλογή αλλά προτιμότερη από την αγριότατη φυσική επιλογή –αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε ακόμη και στα ανθρώπινα θέματα.
l Δεν είναι αγριότητα, για παράδειγμα, να συλλαμβάνει στην Τήνο η Αστυνομία οκτώ σεπτούς Ρουβίκωνες επειδή εισέβαλαν στο δημαρχείο, όταν οι συνονόματοί τους στην Αθήνα χαίρουν πλήρους ασυλίας;
Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δικό της βασίλειο είναι η Τήνος; Θα καρφώσουμε το ορθόδοξο τάμα του έθνους αφιερωμένο στον όσιο Πορφύριο στην πιο ψηλή κορυφή του καθολικού νησιού τους, να μάθουν.
Τετελεσμένα
Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ορθόδοξος από τη γειτονική Πάρο –και προσφεύγει στην παράδοση της «συντελεσμένης προοδευτικής παράταξης» για να υποστηρίξει ότι πρέπει να συμπορευτούν Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει «συνείδηση παράταξης» μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ, αποφαίνεται.
Του διαφεύγει ίσως ότι το «συντελεσμένος» σημαίνει και «τετελεσμένος» –λέγαμε «τετελεσμένος μέλλων» κάποτε, λένε «συντελεσμένος μέλλοντας» σήμερα οι γραμματικοί. Μήπως λοιπόν «τετέλεσται ο προοδευτισμός»; Μήπως αυτή η παράταξη τέλειωσε στα χρόνια της άγριας επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠαΣοΚ και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων;
l Προφανώς ο Γιάννης Ραγκούσης δεν έχει κατανοήσει πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «ηγεμονία», το εννοεί κυριολεκτικά: δεν τον ενδιαφέρουν οι συμπαρατάξεις και οι συνεργασίες, θέλει να είναι ηγεμόνας και οι άλλοι υποτακτικοί του. Με τη μακιαβελική έννοια του «ηγεμόνα», την πολιτική –όχι με τη χαλαρότερη, κάπως, της γκραμσιανής «πολιτιστικής ηγεμονίας».
Αν όμως το έχει κατανοήσει και έχει αποφασίσει να υποταχθεί, όπως έπραξε ο Φώτης Κουβέλης, ας το κάνει, δικαίωμά του. Αλλά να μη λέει πως είναι «παράδοση», όπως η αλεπού, που πιάστηκε στο δόκανο και της έκοψε την ουρά, έλεγε μετά πως είναι «μόδα» και καλούσε τις φίλες της να τη μιμηθούν.
l Καλά θα ήταν ο επισκέπτης πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου Αγγλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας να μη έρθει προς τα ένδοξα μέρη της Ιζαμπώς –γιατί στους τίτλους του στέμματός που, αν ζήσει ως τα 100, θα φορέσει κάποια ημέρα περιλαμβάνεται και αυτός του Duke of Clarence. Δούκας της Γλαρέντζας, της Κυλλήνης δηλαδή.
Και εμείς άλλον ηγεμόνα πλην της Ιζαμπώς Βιλεαρδουίνου και άλλη επικράτεια πλην των Βενετσιάνων δεν αναγνωρίζουμε. Τελεία και παύλα.
Δεν καταλαβαίνω και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που ήταν πάλι διεκδικητικός και αυτή τη φορά ζήτησε τα Ελγίνεια από τον Κάρολο –γιατί δεν στέλνει καμιά δεκαριά Ρουβίκωνες να τα φέρουν;
Και τέλος πάντων, πρέπει κάποιος να του εξηγήσει πως το πολιτικό σύστημα τον χρειάζεται μόνο για να επιτυγχάνονται ή να αποφεύγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ας σταματήσει να μας φλομώνει στις μεγαλοστομίες, λοιπόν.
l «Είμαστε όλοι Ελληνες», δήλωσε ο Κάρολος –άρα συμμετέχει και αυτός στο «τετελεσμένο έθνος» του Νίκου Σβορώνου που ενέπνευσε τον Γιάννη Ραγκούση. Λαμπρά, αλλά τότε να μοιραζόμαστε και τα σύγχρονα χρέη μαζί με τα αρχαία κλέη.

Επενδύσεις

Πριν από 12 χρόνια ο πρωτοπόρος Γιώργος Αλογοσκούφης (ο υπουργός Οικονομικών που έστειλε δημόσια ελλείμματα και χρέη στα ύψη, αλλά τουλάχιστον εξαφανίστηκε από προσώπου γης για να τον ξεχάσουμε) είχε προκαλέσει παγκόσμιο γέλωτα με την ενσωμάτωση στο ΑΕΠ της Ελλάδας του κύκλου εργασιών από πορνεία και ναρκωτικά –τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο μετριόφρονες αναζητήσεις, μόνο στην άνοδο του ΑΕΠ από την καλλιέργεια κάνναβης προσβλέπει.
Πρέπει να το παραδεχθώ, λοιπόν, ημερολόγιό μου: δεν είμαι μόνο φιλανθής, δεν καθαρίζω αφιλοκερδώς και για την ομορφιά τον κήπο μου από τα αγριόχορτα, είμαι και κερδοσκόπος επενδυτής –θα φυτέψω κάνναβη. Η Ηλεία φημίζεται για την ποιότητά της σε όλες τις αγορές –ιδιαίτερα στο Αμστερνταμ. Εντάξει, εμφανίζονται διάφοροι Καλαματιανοί που ισχυρίζονται ότι η δική τους είναι καλύτερη, οι ίδιοι που ισχυρίζονται ότι η Ιζαμπώ είναι Καλαματιανή και όχι Αντραβιδαία – Κυλληναία.
Αλλά δεν τολμούν επίσημα καλαματιανά χείλη να διαψεύσουν τον πρωτοπόρο νομάρχη Ηλείας που προ εικοσαετίας είχε δηλώσει δημόσια πως παράγουμε χασίς ποιότητας ΑΑΑ, περιζήτητο στα coffee shops του Αμστερνταμ.
l Και ό,τι βγάζω από την κάνναβη θα πηγαίνω να το παίζω στα καζίνα και στα πρατήρια του ΟΠΑΠ –υπάρχουν πια περισσότερα οπαπτζίδικα από εκκλησίες. Μόνο καφενεία, εστιατόρια, καφετέριες, ψησταριές έχουμε περισσότερα –για να απολαμβάνουμε εκεί τα κέρδη από την κάνναβη, τα μοχλευμένα μέσω του ΟΠΑΠ.
Είναι συντελεσμένο: θα ξεριζώσω το αμπέλι, τις ελιές και το περιβόλι με τα λεμονοπορτόκαλα, να φυτέψω κάνναβη. Πρέπει να βιαστώ, ημερολόγιό μου: από τον Ιούλιο νομιμοποιείται η παραγωγή, εμπορία και χρήση κάνναβης στον Καναδά. Αν ακολουθήσουν Γερμανία και Γαλλία, είμαστε χαμένοι.
Το θέμα είναι τι ποικιλία κάνναβης να διαλέξω: την παραδοσιακή «σοκολάτα» ή τη μοντέρνα «τσανκ»; Το μελετώ το ζήτημα εντατικά, πρέπει να πάρω γρήγορα αποφάσεις, πριν χάσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα εν έτει 2018, επί συνολικής εκτάσεως Ελληνικής Επικρατείας, καταλαμβάνουν: Κτηματολόγιο 6,7%, Πελατολόγιο 93,3%
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΟΣ

nnn

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 80.000 προτιμούν ΒΗΜΑ και ΝΕΑ (κατά Τζανακόπουλο «σκουπίδια») και μόνο 12.000 Documento και ΑΥΓΗ. Το αξιακό σύστημα της κυβέρνησης είναι απολύτως μειοψηφικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Η «καθαρή» έξοδος προφανώς αφορά το δικό τους μνημόνιο, διότι τα προηγούμενα τα είχαν σκίσει. Επειδή είμαι συλλέκτης, μήπως γνωρίζετε που έχουν πετάξει εκείνα τα πανάκριβα σκισμένα χαρτιά;
Ν. ΓΟΓΑΛΗΣ ΑΡΤΑ

nnn

Στο Κίνημα Αλλαγής να προσέξουν μην τραγουδήσουν «μας πήρε το ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός».
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Άλλοι έρχονται στην Αθήνα από το πριγκιπάτο της Ουαλίας και άλλοι φεύγουν για το Κάστρο της Ιζαμπώς στο Πριγκιπάτο του Μωρέως (Λεχαινά). Αλίμονο σε αυτούς που περιμένουν τον Αύγουστο για… καθαρή έξοδο,
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΡΙΓΚΙΨ ΕΥΡΩΠ/ΚΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Δημοσκοπικά ευρήματα – ερωτήματα: Δηλαδή πρωθυπουργός ο Κυριάκος; Δηλαδή, αντ’ αυτού, πρωθυπουργεύων ο Άδωνις;
ΚΡΗΣ-ΑΚΗΣ

nnn

Μας έπρηξαν. Για να τελειώνουμε: η Έξοδος δεν θα είναι καθαρή αλλά παστρικιά.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

…η εκ νέου επιστροφή της «μακάρι να γινόμασταν» Αργεντινής στην αγκάλη του ΔΝΤ, καθιερώνει πια το τελευταίο ως την χρηματοπιστωτική προσωποποίηση της προδομένης αλλά καρτερικής συζύγου. Παροδική η απομάκρυνση από την εστία της, ντετερμινιστικό καταφύγιο η επάνοδος των ασώτων κυβερνήσεων..
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΔΝΤ-ΙΚΟΣ

nnn

Ευτυχώς που δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δολοφονήθηκαν οι τρεις της MARFIN. Θα μας πληροφορούσαν με non paper ότι «3 εργαζόμενοι αυτοπυρπολήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το μνημόνιο».
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

H καλύτερη απόδειξη ότι “το καραβάνι προχωρά” είναι ότι ο Κάρολος δεν ήρθε μόνος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ