ΤΟ ΜΕΓΑ γεγονός που θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα επί έναν και πλέον μήνα αυτό το καλοκαίρι είναι βέβαια το Μουντιάλ (14 Ιουνίου – 15 Ιουλίου), καθώς ο «πυρετός» στα μέσα ενημέρωσης δεν θα πέσει με την αυλαία της μεγάλης ποδοσφαιρικής περιπέτειας στα ρωσικά γήπεδα. Αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα υπάρξουν διεθνείς διοργανώσεις όπου είναι άμεσο και ζωτικό το ελληνικό ενδιαφέρον, και θα είναι και μέτρο σε ποιο επίπεδο διεθνούς εμβέλειας βρίσκεται ο αθλητισμός μας, ως εκπροσώπηση με την έννοια της εθνικής ομάδας.
ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ γνώρισμα αυτών των διοργανώσεων αφορά το ότι άξονας είναι ο στίβος και τα αθλήματα του νερού. Και θα έχουν ευνόητο ενδιαφέρον με δεδομένες τις γενικότερες συνθήκες της χώρας και είναι παρήγορο το γεγονός ότι δεν λείπουν οι εξάρσεις συναισθηματικής ευφορίας. Ετσι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στα μέσα Αυγούστου στο Βερολίνο θα μας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, π.χ., αν η «εθνική Κατερίνα» θα κρατηθεί στην κορυφή, αν η δυναμική δρομέας Μπελιμπασάκη θα κερδίσει αυτό που άδοξα στερήθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς και σε ποια στάθμη προόδου (ωρίμασης, θα λέγαμε) είναι οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς στα άλματα και στις ρίψεις (Καραλής, Τέντογλου, Κυριαζής).
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ, τώρα, των αθλημάτων του νερού υπάρχουν ισχυρές προκλήσεις και θεμιτές προσδοκίες. Ετσι, η υδατοσφαίριση (ανδρών και γυναικών) θα δώσει τα διαπιστευτήριά της στη Βαρκελώνη, όπου θα γίνει στα μέσα Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο ουσιαστικά ελάχιστα υστερεί της αίγλης ενός ολυμπιακού ή παγκόσμιου πρωταθλήματος. Τον Αύγουστο θα εκτιμηθεί επίσης η ελληνική εκπροσώπηση στην κολύμβηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τόσο στην κλασική μορφή (σε πισίνα), αλλά και ως καλλιτεχνική κολύμβηση, με ευνόητα ερωτήματα όσον αφορά το «όχι μακρινό» πεδίο δόξας στην ανοιχτή θάλασσα.
ΑΛΛΑ ΔΥΟ πολυσήμαντα αθλήματα του νερού στα οποία διαχρονικά η χώρα μας έχει γράψει ιστορία, που νομοτελειακά πρέπει να συνεχιστεί, είναι η ιστιοπλοΐα και η κωπηλασία. Και στα δύο αθλήματα έχουν γίνει διεθνείς διαρθρωτικές αλλαγές, (ειδικότερα στην κωπηλασία η διαγραφή από το ολυμπιακό πρόγραμμα της τετράκωπης ελαφρών βαρών προκάλεσε ρήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες). Εν πάση περιπτώσει οι ελληνικοί στόχοι είναι φιλόδοξοι όσον αφορά τα παγκόσμια πρωταθλήματα ιστιοπλοΐας (στο Ααρχους της Δανίας) το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου και της κωπηλασίας τον Σεπτέμβριο. Η γυμναστική εξάλλου διατηρεί σταθερά τα πρωτεία, ενώ ενδιαφέρον έχει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Ευνόητο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Ισπανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ