Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) είναι η εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος. Ελέγχει δηλαδή τους ορκωτούς που εκδίδουν και υπογράφουν τα πιστοποιητικά στα οποία περιγράφεται η οικονομική κατάσταση της ελεγχόμενης εταιρείας ή οργανισμού (ισολογισμός).
Στην ετήσια έκθεση της ΕΛΤΕ την περίοδο 2016/2017 αναφέρεται πως οι υπηρεσίες της προχώρησαν σε ελέγχους 20 φακέλων από συνολικά 12 διαφορετικούς κλάδους παραγωγικής δραστηριότητας. «Το ΔΣ της ΕΛΤΕ με την ιδιότητά του ως πειθαρχικού συμβουλίου προχώρησε στην επιβολή 4 χρηματικών ποινών και στην προσωρινή αφαίρεση μιας επαγγελματικής άδειας ορκωτού ελεγκτή λογιστή» επισημαίνεται στην έκθεση. Σίγουρα οι έλεγχοι στις εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι δειγματοληπτικοί, αλλά και οι 20 φάκελοι σε μια χρονιά γεννούν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του έργου της Επιτροπής.
Η ΕΛΤΕ ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς της ζητήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της Folli Follie.
Μακάρι η υπόθεση της Folli Follie –κατηγορείται από το αμερικανικό επενδυτικό fund QCM για καταχώριση παραπλανητικών στοιχείων στον ισολογισμό της με αποτέλεσμα η μετοχή της να δεχτεί επίθεση, η κεφαλαιοποίηση να υποχωρήσει κατά 500 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο να κλυδωνιστεί και οι κατηγορίες για Greek statistics να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο –να αποτελέσει μια καλή αφορμή ώστε όλοι ανεξαιρέτως –Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, οι ορκωτοί και οι ίδιες οι εταιρείες –να κάνουν από εδώ και πέρα σωστά τη δουλειά τους και να μεταδώσουν σήματα αξιοπιστίας στις αγορές.
Η στήλη δεν εξετάζει το ποιος έχει δίκιο στην υπόθεση της Folli Follie και ενός κερδοσκοπικού fund.
Γνωρίζει όμως πως οι ορκωτοί ελεγκτές δεν κάνουν πάντα σωστά τη δουλειά τους. Tα παραδείγματα της Enron και της Parmalat είναι γνωστά στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό είναι σχετικά πρόσφατη η περίπτωση της Alapis. H εταιρεία έκανε αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ για να σβήσει χρέη 400 εκατ. ευρώ και μετά την αύξηση κεφαλαίου στον ισολογισμό έδειχνε δανεισμό 700 εκατ. ευρώ, αλλά οι ορκωτοί είχαν βάλει την υπογραφή τους. Επίσης, άλλη μια εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, πριν χρεοκοπήσει, είχε δημοσιεύσει ισολογισμό με τζίρο 15 εκατ. ευρώ και κονδύλι για έρευνα και ανάπτυξη 4,7 εκατ. ευρώ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ