Σε όλα τα πολιτικά τραπέζια της Αθήνας που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, αν και κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό που δείχνει η εμπειρία δεκαετιών, ότι ο εκλογικός κύκλος και οι πρόωρες κάλπες βλάπτουν σοβαρά την οικονομία, όλοι συζητούν για τον χρόνο των εκλογών και όλοι δείχνουν ότι θέλουν να ξεμπερδεύουν από κάτι.
Η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής από τη στασιμότητα και τα αδιέξοδά του, πολλοί αριστεροί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο εαυτό του.
Ετσι, ακόμα και αν δεν φαίνονται στον ορίζοντα εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει τον μηχανισμό της σε εκλογική ετοιμότητα, το ίδιο επιχείρησε και η Φώφη, ενώ η κυβέρνηση χτίζει τον δικό της μηχανισμό (αυτή τη φορά κρατικό) μήπως και κρατηθεί στην εξουσία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όλες οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της οικονομίας γίνονται πιο δύσκολες.
Η υλοποίηση των προαπαιτουμένων, όπως π.χ. η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάει πίσω, η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών –που θα πονέσει πολλούς με τις αυξήσεις που εισηγήθηκαν οι εκτιμητές –καθυστερεί, πολύ περισσότερο οι ιδιωτικοποιήσεις, που διχάζουν, όπως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, εταιρειών που καταρρέουν.
Η σκληρή πραγματικότητα και η ατμόσφαιρα των εκλογών (που προφανώς δεν θα έρθουν νωρίτερα αν ο κ. Τσίπρας δεν εξαντλήσει τα περιθώρια για να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφουν κάθε εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις) δυσκολεύουν και τη διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση που ξεκινά με τους θεσμούς.
Πολύ περισσότερο δυσκολεύουν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τι θα γίνει στην Ελλάδα μόλις λήξουν ο χρόνος και τα λεφτά του τρίτου μνημονίου.
Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα και αυτή την τόσο κρίσιμη ιστορικά στιγμή διαχειρίζεται την κατάσταση με όρους… καρέκλας. Διατήρησης ή επιστροφής στην εξουσία.
Μόνο που αυτό πλέον το αντιλαμβάνονται, και πολύ καλά μάλιστα, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που αγωνίστηκαν να κρατήσουν ζωντανές τις δουλειές τους στα χρόνια της κρίσης και όρθια τη χώρα. Και αυτοί είναι που θα αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα κομμάτων και σχηματισμών όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ