Ποιο νομίζετε ότι είναι το μυστικό που ενώνει τη Γιάννα Αγγελοπούλου (φωτογραφία) με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο; Η Γιάννα φιλοξενούσε συχνά στο πολυτελές σπίτι της στο Λονδίνο τον Κάρολο και την Καμίλα Πάρκερ, πολύ προτού επισημοποιηθεί η σχέση τους και εκδοθεί το διαζύγιό του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το αποκάλυψε η ίδια στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο πόσο καλά γνωρίζει το πριγκιπικό ζεύγος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τόσο καλά που η Γιάννα ήρθε στην Αθήνα από το Λονδίνο μόνο και μόνο για να τιμήσει, όπως έλεγε, τον Κάρολο και την Καμίλα.
nnn
Ετσι ο Κάρολος δεν της χάλασε το χατίρι και όταν η Γιάννα τον κάλεσε την Τετάρτη το απόγευμα για ένα… cup of tea (with cookies) στο σπίτι της στη Φιλοθέη (αυτό που μοιάζει λόγω σχήματος με διαστημόπλοιο), πήρε την Καμίλα και της έκανε επίσκεψη. Βέβαια αναστάτωσε λιγάκι τη γειτονιά με τις αστυνομικές δυνάμεις που περικύκλωσαν την περιοχή, αλλά, πώς να το κάνουμε, τσάι είναι αυτό με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.
nnn
Τι μπορεί όμως να συζήτησε η Γιάννα με τον Κάρολο και την Καμίλα; Τη ρώτησα ευθέως και μου απάντησε ότι έγινε μια γενική συζήτηση, κυρίως για πολιτιστικά θέματα. Τη ρώτησα εάν μίλησαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή έστω για πολιτικά, εάν δηλαδή αναφέρθηκε ο 70χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου στους Τσίπρα, Μητσοτάκη και άλλους. Απάντηση δεν πήρα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε συζήτηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.


Η μυστηριώδης καρφίτσα

Το δεύτερο μυστικό με τον Κάρολο το κουβαλούσε πάνω της η κυρία Αγγελοπούλου. Ηταν μια καρφίτσα, την οποία, όπως είπε, της τη χάρισε ο διάδοχος. Μόλις τον είδε στο Προεδρικό το πρώτο πράγμα που έκανε (μετά την υπόκλιση) ήταν να του δείξει την καρφίτσα. Τη ρώτησα τι συμβολίζει αυτή η καρφίτσα. Μου απάντησε: «Κάτι δικό μας, πού να σ’ το εξηγώ τώρα».


Οι αποστάσεις Αλέξη – Γιάννας

Πάντως όταν η Γιάννα συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα δεν έδειξε κανέναν ενθουσιασμό. Ούτε όταν χαιρέτησε την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Περισσότερο η Γιάννα φαινόταν να ενθουσιάζεται με τη συντροφιά των Μαριάννας Λάτση, Εριέττας Λάτση και Μαριάννας Βαρδινογιάννη παρά με τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα. Οτι υπήρχε μια απόσταση στις σχέσεις τους ήταν φανερό. Ποιος αλήθεια ξεχνά τις εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας, απολάμβανε την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια της Γιάννας Αγγελοπούλου; Τότε, με τις επισκέψεις της Madame στο γραφείο του στη Βουλή, με την παρουσία της στο ταξίδι στις ΗΠΑ και στη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον. Απλώς θυμίζω ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν διαρραγεί εδώ και καιρό, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την παραίτησή της από την ιδιότητα της Πρέσβεως εκ Προσωπικοτήτων, αλλά και τη μη έκδοση (από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα) διπλωματικού διαβατηρίου.
Τι έλεγε ο Καμμένος στον Μητσοτάκη;

Εντύπωση στους πάντες έκανε η συνομιλία (η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στη ΝΔ) που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι Πάνος Καμμένος και Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και της συζύγου του Προέδρου της Βουλής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι και οι δύο αλληλοκατηγορούνται, ότι δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα», ότι έχουν απειλήσει ακόμα και με μηνύσεις, τότε ποιος ο λόγος της κουβέντας που είχαν (κράτησε αρκετή ώρα); Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε ενημέρωση για την άμυνα, τα ελληνοτουρκικά και για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αλλά, πάλι, εάν ήθελε αυτό, γιατί δεν ζητούσε επίσημη ενημέρωση;


Οταν ο Αδωνις έμεινε… παγωτό!

Τώρα θα σας περιγράψω πώς ο πολυμήχανος και ετοιμόλογος Αδωνις Γεωργιάδης έμεινε με το στόμα ανοιχτό («έμεινε παγωγό», όπως που μου το περιέγραψαν «γαλάζια» στελέχη) σε μια συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη. Ηταν η ημέρα (κάθε Τρίτη και Πέμπτη γίνεται αυτό) που μετείχαν στον πρωινό καφέ και οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ. Κάποια στιγμή ο Αδωνις Γεωργιάδης με ύφος απολογητικό λέει στον κ. Μητσοτάκη: «Ομολογώ ότι έκανα τεράστιο λάθος που δεν ήθελα τις εσωκομματικές εκλογές. Δεν περίμενα τέτοια συμμετοχή. Ησουν πολύ σωστός, πρόεδρε, στις αποφάσεις που πήρες». Ο κ. Μητσοτάκης τον κοίταξε με εκείνο το γνωστό ύφος (του… νικητή) και του είπε: «Πού να δεις τις επόμενες αποφάσεις που θα πάρω». Και ο Αδωνις έμεινε παγωτό.


Ερχεται ο ινδός πρόεδρος

Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά σας πληροφορώ εγκαίρως (και εγκύρως) ότι στις 18 και 19 Ιουνίου θα βρίσκεται στη χώρα μας ο πρόεδρος της Ινδίας Ραμ Ναθ Κόβιντ, ηγέτης της δεύτερης παγκοσμίως μεγαλύτερης χώρας σε πληθυσμό. Ο πρόεδρος Κόβιντ, ο οποίος προέρχεται από την κατώτατη κοινωνική κάστα των Ντάλιτ, έρχεται στην Ελλάδα επικεφαλής εκατοντάδων ινδών επιχειρηματιών, κάτι που σημαίνει ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις και τουρισμό. Δυστυχώς όμως, οι κυβερνώντες αποδεικνύονται απροετοίμαστοι –οι περισσότερο ούτε καν γνωρίζουν ότι έρχεται ο ινδός πρόεδρος –και δεν ξέρουν τι πακέτα να ετοιμάσουν.

Και… δεύτερη μεταβατική συμφωνία με τα Σκόπια

Προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων , κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes, οδεύουν η Ελλάδα και η πΓΔΜ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οπως σημειώνει ιστοσελίδα, oι πρωθυπουργοί της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εγκρίνουν το πλαίσιο της συμφωνίας στις 17 Μαίου κατά την συνάντησή τους στη Βουλγαρία, στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Γίνεται λόγος για πλαίσιο συμφωνίας , καθώς απομένουν αρκετά σημεία για να πάρει το κείμενο την τελική του μορφή. Τι σημαίνει αυτό;

***

Πρώτος στόχος για τα Σκόπια, όπως πληροφορούμαι, είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους. Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαικών χωρών, όπως και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η πΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το σύνταγμά τους. Τώρα τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών και αυτό, κρίνεται από την κυβέρνηση, μια θετική αλλαγή, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το σενάριο.

HeliosPlus