Την ώρα που το πριγκιπικό ζεύγος του Ηνωμένου Βασιλείου προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας έψαχνε εναγωνίως στους διαδρόμους της Βουλής να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του πει με χιούμορ: «Βάζεις την Περιστέρα να κάνει παρέα με διάφορες… ρυτιδιασμένες για να φαίνεται αυτή η πιο ωραία». Το έλεγε και το ξανάλεγε δημοσίως και όσοι τον άκουγαν δεν πίστευαν στα αφτιά τους. Και όταν τον ρώτησαν με ποιες άλλες την έβαλε ο Τσίπρας να κάνει παρέα, ο κ. Μπαλαούρας είχε έτοιμη την απάντησή του: «Αυτή του Μακρόν, πώς τη λένε, μωρέ, την Μπριζίτ».
nnn
Τώρα δεν ξέρω, εάν τα μάθει όλα αυτά η Περιστέρα, πώς θα αντιδράσει. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυρία Μπαζιάνα και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα (φωτογραφία) βρέθηκαν μαζί στο Μουσείο Μπενάκη και ξεναγήθηκαν από δύο επιμελήτριες του Μουσείου. Η κυρία Μπαζιάνα είχε την ευκαιρία να δείξει τη συλλογή του Μουσείου στην Καμίλα, η οποία έδειξε ενθουσιασμένη λέγοντας ότι θα ήθελε και ο Κάρολος να τη δει.


Τι είχαν να πουν Τσίπρας και Κάρολος;

Πάντως, μη νομίζετε ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου έμεινε ασχολίαστη ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο της Βουλής, την ώρα που περίμεναν την ονομαστική ψηφοφορία για τα ανάδοχα ζευγάρια. Θα αποφύγω (για ευνόητους λόγους) να αποκαλύψω ονόματα, αλλά οι… πλάκες έδιναν και έπαιρναν. Εις εξ αυτών είχε διάφορες απορίες του τύπου «τι έχει να πει ο Τσίπρας με τον διάδοχο; Τι να συζητήσει κανείς μαζί του; Τουλάχιστον ο Τσίπρας έκτισε κάνα δυο σπιτάκια ως μηχανικός, αυτός όμως δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του». Και ένας άλλος έσπευσε να βγάλει και ένα βασιλικό… πόρισμα: «Ξέρετε», έλεγε στους συντρόφους του, «γιατί ο Κάρολος δεν πάει στην Ακρόπολη; Γιατί εκεί θα του πουν για τον Ελγιν και τα μάρμαρα που μας έκλεψε. Και δεν θέλει να βρεθεί σε δύσκολη θέση».


Ο πρώην που αιφνιδίασε το Μαξίμου

Ξάφνιασε το Μέγαρο Μαξίμου η ξαφνική συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Δεν την περίμεναν και έβαλαν διαφόρους «πράκτορές» τους να μάθουν. Και επειδή δεν έμαθαν το έριξαν (όπως το συνηθίζουν) στη συνωμοσιολογία: «Η ΝΔ διαλύεται και ζητείται βοήθεια από τους καραμανλικούς» αποφάσισαν. Και όσο περνούσε η ώρα και ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανιζόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, τόσο πολύ νόμιζαν ότι είχαν δίκιο, ότι δηλαδή η ΝΔ είναι στα πρόθυρα διάλυσης.
Το ασορτί του Καραμανλή

Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι, τουλάχιστον από πλευράς των μητσοτακικών. Γιατί αυτό που άφηναν να διαρρεύσει ως συνομιλία Καραμανλή και Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτα άλλο από τα… κοστούμια που φορούσαν. Φορούσαν ακριβώς το ίδιο χρώμα, με τον κ. Καραμανλή να αναφωνεί «σήμερα είμαστε ασορτί». Αυτό το «ασορτί» η ηγεσία της ΝΔ το αξιοποίησε δεόντως. Οτι δηλαδή υπάρχει ανάμεσα στους δύο σύμπλευση στα μεγάλα θέματα. Υπήρξε όμως και μια άλλη διαρροή από την ηγεσία (η οποία χρήζει εξηγήσεως που δεν υπήρξε). Απλώς υπενθύμιζαν ότι ο Καραμανλής γνωρίζει καλά τον Ερντογάν (ως κουμπάροι που είναι). Ρώτησα εάν αυτό έχει κάποια σχέση με τους δύο στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, πλην όμως απάντηση δεν έλαβα.


Κουτσουρεμένος λόγος

Εδώ που τα λέμε ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και πήρε τον λόγο (λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης) και δεν εξάντλησε όλον τον χρόνο του. Πρωτοφανή πράγματα, θα πείτε, για τον κ. Τσίπρα που συχνά κάνει κατάχρηση του κοινοβουλευτικού χρόνου. Να σκεφτείτε ότι του έδωσαν 20 λεπτά και αυτός τελείωσε στα 18 λεπτά. Και ίσως δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον η παρέμβασή του εάν προς το τέλος δεν εξαπέλυε επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη (αφήνοντας έξω αυτή τη φορά τη Μαρέβα). Τον χαρακτήσε «λαϊκιστή», «βαθιά συντηρητικό» που φλερτάρει με την αναχρονιστική Δεξιά και την Ακροδεξιά. Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε για να τον χειροκροτήσουν.
nnn
Αλλά αυτό που επεσήμαναν οι βουλευτές της ΝΔ ήταν ότι ο Κώστας Κατσίκης (των ΑΝΕΛ) ήταν αυτός που είχε στο βήμα της Βουλής ένα τρομακτικά παράλογο παραλήρημα μίσους. Ταύτισε την ομοφυλοφυλία με την παιδοφιλία. Και (πλην εξαιρέσεων) σιώπησαν. Και πώς να κάνουν διαφορετικά; Ο κ. Κατσίκης με την ψήφο του στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ψήφος της Κατερίνας

Με πολλές απουσίες διαφωνούντων αλλά και… ευτράπελα, έγινε νόμος του κράτους το άρθρο 8 που επιτρέπει αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης. Από τη ΝΔ ψήφισαν «ναι» τέσσερις γυναίκες βουλευτές: Η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η Κατερίνα Μάρκου. Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυρία Μάρκου ήταν εισηγήτρια εκ μέρους της ΝΔ για το «όχι» και τελικά η ίδια ψήφισε υπέρ.

Θερμή υποδοχή στο Μαξίμου, θερμά λόγια για την πρέσβη

Πάντως η υποδοχή που του έκανε ο Πρωθυπουργός στο πριγκηπικό ζεύγος ήταν θερμή. Είπε ότι στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει ως ορόσημο πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα. Συνεπώς όλα αυτά που έλεγαν οι Συριζαίοι στο καφενείο της Βουλής για τη συνομιλία Κάρολου και Τσίπρα μάλλον ως αστείο τα εξέλαβε ο κ. Τσίπρας. Να σημειώσω εδώ τα καλά λόγια που είπε ο κ. Τσίπρας για τη Βρετανίδα πρέσβη στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ λέγοντας μιλάει ελληνικά καλύτερα και από εμάς τους ίδιους!

Το στεφάνι με τις κόκκινες παπαρούνες

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στον Αγνωστο Στρατιώτη ένα καλαίσθητο στεφάνι της επιλογής του: Τι ήταν αυτό; Με μια τεράστια λευκή κορώνα στην κορυφή, φτιαγμένο από κόκκινες παπαρούνες. Η επιλογή του λουλουδιού δεν ήταν καθόλου τυχαία. Και τούτο γιατί στη Βρετανία, βασιλείς και πληβείοι φοράνε όλοι παπαρούνες, κυρίως στο πέτο. Η αρχική πρόταση το 1921 ήταν να φοριούνται στο πέτο ως φόρος τιμής στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γρήγορα ωστόσο η παπαρούνα έγινε τρελή τάση. Οι βασιλείς, ο πρωθυπουργός αλλά και κάθε Βρετανός που σέβεται τον εαυτό του φοράει μία.

HeliosPlus