Το δηλητηριώδες «νέφος κατάρας» της Πτολεμαΐδας


* Είμαι ένας έλληνας γιατρός μετανάστης και ίσως να πει κανείς πως δεν έχω δικαίωμα να κάνω παρατηρήσεις σε θέματα που αφορούν καθαρά το ελληνικό περιβάλλον. Προτού όμως προχωρήσω, θα ήθελα να κάνω μια δήλωση, που όχι μόνο αφορά εμένα προσωπικά, αλλά και τους περισσότερους μετανάστες που γνωρίζω. Αν και φύγαμε από χρόνια «έχομε κλείσει στην καρδιά μας την Ελλάδα» και αυτό που συμβαίνει εκεί, καλό ή κακό, μας επηρεάζει αφάνταστα.


Κατάγομαι από την Κρήτη, αλλά υπηρέτησα ως έφεδρος ανθυπίατρος στην περιοχή της Κοζάνης και ειδικότερα στα Σέρβια, το 1958. Αρχές Αυγούστου του 1997 επισκέφτηκα τους παλιούς μου φίλους και χάρηκα ιδιαίτερα βλέποντας την πρόοδο στους δρόμους, στην ανοικοδόμηση και στα υδροηλεκτρικά έργα.


Η περιοχή της Πτολεμαΐδας με απογοήτευσε όμως αφάνταστα. Ηταν πολύ πρωί και με δυσκολία μπορούσαμε να αναπνέουμε τον αέρα, μολυσμένο από ένα «νέφος κατάρας», που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις πολλαπλές καμινάδες των εγκαταστάσεων Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Γνωρίζω ότι το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι οξύ σε όλο τον κόσμο και συγχαίρω αυτούς που, χρησιμοποιώντας το λιγνίτη Κοζάνης, προσπάθησαν να το λύσουν. Αλλά με τι τίμημα! Λόγω της γεωγραφικής θέσεως, με υψηλά βουνά τριγύρω και την έλλειψη ανέμου, όλα τα προϊόντα της καύσης αιωρούνται δηλητηριάζοντας συνέχεια ολόκληρη την κάποτε όμορφη κοιλάδα.


Είναι, βέβαια, γνωστό ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι διεθνές πρόβλημα όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες χώρες. Στα ταξίδια που έχω κάμει έχω δει πολλά παρόμοια νέφη, αλλά σαν αυτό της Πτολεμαΐδας δεν έχω δει πουθενά, και γι’ αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον να σας γράψω.


Νομίζω πως δεν είναι δίκαιο να θυσιάζομε την υγεία, έστω και μικρού ποσοστού πληθυσμού, για να απολαμβάνει τις ανέσεις του πολιτισμού ένα άλλο μεγαλύτερο. «Υγεία και εθνική ευημερία» πηγαίνουν «χέρι χέρι».


Ισως να έχουν γίνει μελέτες και να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα για να προστατεύουν αυτούς που ζουν στα γύρω όμορφα χωριά. Φαίνεται πως δεν είναι όμως αρκετά αποτελεσματικά, και έτσι οι κάτοικοι αναπνέουν ανίδεοι έναν ακατάλληλο και επικίνδυνο αέρα. Ελπίζω οι παρατηρήσεις μου και οι φόβοι μου να είναι λανθασμένοι. Αλλά, αν δεν είναι, κάτι πρέπει να γίνει.


Δυστυχώς, εγώ δεν είμαι ειδικός να δώσω λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Είμαι όμως, βέβαιος, ότι υπάρχουν «ειδικοί» που, αν στρέψουν το βλέμμα τους ειλικρινά, θα βρουν αργά ή γρήγορα μια λύση που θα σώσει όχι μόνο τους γύρω κατοίκους αλλά και ολόκληρο το ωραίο αυτό περιβάλλον.


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΠΙΔΑΚΗΣ Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του J. F. Kennedy Medical Center Edison New Jersey USA


«Καλώς ενήργησε»


* Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας σας, της 1.2.98, με τίτλο «Ποιος Εκσυγχρονισμός;», η Διοίκηση του Ιδρύματος επιθυμεί να σας γνωρίσει τα εξής:


Η εγκύκλιος 82/87, που αφορά την έκδοση ή την παράταση του βιβλιαρίου υγείας των παιδιών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, ορίζει ότι απαραίτητη είναι η προσκόμιση μεταφρασμένης βεβαίωσης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της αλλοδαπής, επικυρωμένη από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών.


Κατά συνέπεια η υπάλληλος του Υποκ/τος ΙΚΑ Παγκρατίου καλώς ενήργησε και ζήτησε την επίσημη μετάφραση της βεβαίωσης.


Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του ΙΚΑ


Ταλαιπωρία συνταξιούχων


* Και εφέτος, 3 Μαρτίου, οι βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων δεν είχαν έλθει. Ετσι κάθε χρόνο εμείς οι ηλικιωμένοι (εγώ υπερβαίνω τα ενενήντα) υφιστάμεθα αφάνταστη ταλαιπωρία με τις τεράστιες ουρές στις Εφορίες. Και όμως το υπουργείο δηλώνει ότι δεν θα δοθεί παράταση. Αληθινά, δεν έχουν καμία συναίσθηση των προβλημάτων των ηλικιωμένων συνανθρώπων τους; Δεν έχει μείνει μέσα τους έστω και κάποιο ίχνος ανθρωπιάς;


Α. ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΥ Μαρούσι


Το οικολογικό σκάφος «Meteor»


* Από τις 21.1.1998 ως τις 10.2.1998 βρισκόμουν στο ερευνητικό σκάφος «Meteor» (Γερμανία) ως μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε έρευνα σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα με σκοπό τη μελέτη της αλλαγής του κλίματος τα τελευταία 10.000 χρόνια. Δεν θα περάσω εδώ σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την άρτια επιστημονική οργάνωση που θα φέρει στο φως της δημοσιότητας νέες γνώσεις για το κλίμα του μεσογειακού χώρου κατά το παρελθόν. Περισσότερο θα σταθώ στο ίδιο το σκάφος «Meteor» σαν πρότυπο παράδειγμα προς μίμησιν προς πάσαν κατεύθυνσιν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Το σκάφος αυτό, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που το διακρίνει για το περιβάλλον, διαθέτει:


1) Εγκατάσταση πυρόλυσης. Η κλασική αυτή ελληνική λέξη, όσο και παλιά τέχνη, σημαίνει την καταστροφή κάθε είδους απορριμμάτων (μηχανέλαια, γράσα, πλαστικά) χωρίς κινδύνους και πολλά έξοδα. Η διαδικασία είναι απλή. Η συνηθισμένη καύση απορριμμάτων απαιτεί μεγάλη ποσότητα αέρος. Αντίθετα η πυρόληση λειτουργεί με λιγοστό αέρα. Απαιτείται μόνο ένα 16% – 25% του αέρα που θα χρειαζόταν για να γίνει τέλεια καύση των απορριμμάτων. Το εύφλεκτο αέριο που παράγεται στη φάση αυτή (συνήθως υδρατμοί και οξείδια του άνθρακα) ονομάζεται «αέριο πυρόλυσης». Στη συνέχεια το αέριο αυτό της πυρόλυσης καίγεται ολοσχερώς στον λέβητα στους 1.200ΨC κατόπιν προσθήκης της απαιτούμενης ποσότητας αέρος και απελευθερωμένο πλέον από κάθε λιπαντική ουσία εξέρχεται άχρωμο και άοσμο από το φουγάρο χωρίς να αφήνει πίσω του ίχνη καπνού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες π.χ. απαγορεύεται η προσέγγιση πλοίου σε λιμάνι, αν διαπιστωθούν από τις αρχές έστω και ίχνη εκρέοντος καπνού από το φουγάρο.


2) Πλήρη βιολογικό καθαρισμό. Το νερό αυτό, που προέρχεται κυρίως από τη βιολογική επεξεργασία των λυμάτων, ανέρχεται σε 22,5 μ3την ημέρα και χρησιμεύει κυρίως για τις ημερήσιες ανάγκες της λειτουργίας του σκάφους (π.χ. ψυκτικό).


3) Αφαλάτωση. Παράγονται ημερησίως από το θαλασσινό νερό 15 τόνοι απεσταγμένου ύδατος, το οποίο εμπλουτίζεται στη συνέχεια με τις ουσίες εκείνες που είναι απαραίτητες (φίλτρο ενεργού άνθρακα) για να γίνει πόσιμο νερό, επειδή το απεσταγμένο νερό δεν έχει ούτε γεύση ούτε καμία θρεπτική αξία. Ετσι, για το 35μελές πλήρωμα και την 27μελή επιστημονική ομάδα υπήρχαν καθημερινά στη διάθεσή τους 15 τόνοι (δηλαδή 240 λίτρ. κατά κεφαλήν) καθαρότατο και εύγεστο νεράκι και


4) σπαστήρα. Ολα τα στερεά απορρίμματα (μπουκάλες, ξύλα, χαρτόνια κλπ.) συνθλίβονται και κατακερματίζονται στο μέγεθος ενός κόκκου από ρύζι προτού διασκορπιστούν.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΡΥΔΑΣ Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών


Για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο


* Στο «Βήμα» της 1ης Μαρτίου 1998 ο «Βηματοδότης» «αναρωτιέται» τι έγινε με κάποιες καταγγελίες για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Για να μη μένουν οι αναγνώστες σας σε άγνοια μάθετε ότι:


­ Οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας διενήργησαν σχολαστικό και πλήρη έλεγχο, τον οποίο είχε ζητήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όχι μόνο το ασύστατο των καταγγελιών αυτών αλλά και την αυξημένη ευαισθησία του Διοικητικού Συμβουλίου για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του νοσοκομείου και για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Το πόρισμα των ελεγκτών έχει κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό και φαντάζομαι δεν θα είναι δύσκολο να ζητήσετε να μάθετε τι γράφει.


­ Η τοπική εφημερίδα που είχε προσπαθήσει, μόνη αυτή, να δημιουργήσει κλίμα σκανδάλου, δημοσίευσε πρόσφατα πλήρη εξ ιδίων ανασκευή των τότε άδικων δημοσιευμάτων της παραδεχόμενη πως «… η Διοίκηση του Νοσοκομείου πριν ακόμη από την εξαγγελία των οδηγιών και των μέτρων που έλαβε το υπουργείο που αφορούσαν την εξυγίανση της διαχείρισης των Δημόσιων Νοσοκομείων, προέτρεξε αυτών και πήρε μέτρα εξυγίανσης του Βενιζέλειου με θεαματικά αποτελέσματα ως προς τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών…».


Π. Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο»


Ποιος ελέγχει το «χύμα» κρασί;


* Εχει γίνει αρκετές φορές αναφορά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στους κινδύνους που περιέχονται στη διανομή και πώληση προϊόντων σε μη τυποποιημένη μορφή (κατά το κοινώς λεγόμενο «χύμα»).


Εκεί που η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεπεράσει οποιαδήποτε όρια είναι στο «χύμα» κρασί. Μια απλή βόλτα στις γειτονιές των πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας (π.χ. Κυψέλη, Πατήσια) δείχνει ότι το «χύμα» κρασί πωλείται παντού: ταβέρνες, καφενεία, καταστήματα τυποποιημένων ειδών (οι γνωστές ΕΒΓΑ της γειτονιάς), κάβες, ακόμη και μανάβικα (!) και φούρνοι (!) πωλούν ανεξέλεγκτα χύμα κρασί, ούζο, τσίπουρο κλπ. από κοινές νταμιτζάνες και πλαστικά βαρελάκια. Τελευταίο φρούτο η πώληση κρασιού στις λαϊκές αγορές (!) της Αθήνας.


Εχουν όλοι οι προαναφερθέντες άδεια για τη δραστηριότητα αυτή και ποιος ελέγχει την ποιότητα του κρασιού που πωλούν; Πέρα από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τη φοροδιαφυγή και τα χαμένα έσοδα για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επαγγελματιών παραγωγών που επενδύουν σε εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής, είναι κρίμα για τα ωραιότατα ελληνικά κρασιά να ευτελίζονται με αυτόν τον τρόπο.


Γ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μηχανολόγος Μηχ/κός


Ιστορική ευκαιρία


* Η επισήμανση του υπουργού Πολιτισμού και καθηγητή κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «χρειάζεται επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται και ασκείται η κρατική εξουσία», η οποία περιέχεται στο άρθρο του με τίτλο: «Η αναγκαία αναθεώρηση», δημοσιευθέν στην εφημερίδα σας της 22.2.1998, κρίνεται ως επίκαιρη.


Και αυτό διότι η εποχή μας παρουσιάζει νέα θεσμικά φαινόμενα και κινδύνους συρρίκνωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, λόγω της δυσλειτουργίας του, συνεπεία των νέων συνθηκών. Συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την εκρηκτική τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Σχετική είναι η παρατήρηση του Κ. Τσουκαλά σε, επόμενο του προαναφερομένου, άρθρο της εφημερίδας σας με τίτλο «Τα νέα υπερεθνικά Συντάγματα». Εκεί ο συγγραφέας επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο «… η πολιτική εξουσία να μεταμορφωθεί σε έναν εσμό πειθήνιων εξ υποκειμένου εντολοδόχων».


(…) Η «επαναξιολόγηση» που αναφέρει ο κ. Βενιζέλος συνιστά ιστορική αναγκαιότητα και ευκαιρία, εν όψει μάλιστα της θεσμικής διαμορφώσεως της νέας κρατικής ενότητας που θα προκύψει από την Ενωμένη Ευρώπη. Η πατρίδα μας, διά των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, και με τη σκοπούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ας αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια αυτή στην εφαρμογή και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ας προσφέρει το «νέο» στην «επαναξιολόγηση» αυτή.


Νέο, όπως π.χ. καινούργιες οργανωτικές βάσεις του πολιτεύματος με τη συνδρομή της τεχνολογίας των δικτύων για την ορθή εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής.


Η Ελλάδα θεμελίωσε τη δημοκρατία, ας προσφέρει και την ανανέωσή της. Είναι η ιστορική της ευκαιρία.


Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΛΟΥ – ΛΕΛΟΥΔΑ Δικηγόρος – ΔΝ, Αθήνα


Καλά… Χριστούγεννα


* Στις 26 Φεβρουαρίου ’98 περνούσα το βραδάκι στον πεζόδρομο Βουκουρεστίου και με απορία είδα ότι ο πεζόδρομος ήταν φωτισμένος με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!


Είναι δυνατόν ο κ. Αβραμόπουλος να άφησε για τις Απόκριες τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο!


Νομίζω ότι η απορία μου είναι φυσική ή μήπως όχι, κύριε Αβραμόπουλε; Είναι κάπως αστείο…


Α. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ Κολωνάκι


Η Virgin Trains θα έχει κέρδη


* Με επιστολή προς «Το Βήμα» το γραφείο Τύπου της Virgin στην Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμα της Κυριακής 8.3.98 (ένθετο «Ανάπτυξη», σελ. Δ27) υπό τον τίτλο «Ολομέτωπη επίθεση κατά Μπράνσον».


Η υπεύθυνη του γραφείου κυρία Μάρθα Μπέη υποστηρίζει στην επιστολή ότι δεν πρόκειται για ολομέτωπη ή συντονισμένη επίθεση, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, καθώς «το γενικό κλίμα των βρετανικών αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι πολύ θετικά διακείμενο προς τη Virgin και τον πρόεδρό της».


Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών της Virgin, η κυρία Μπέη αναφέρει ότι η Virgin Trains θα παρουσιάσει σημαντικά κέρδη από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της, πράγμα που ισχύει και για τις «καινούργιες» εταιρείες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος, όπως η Virgin Express και η Virgin Entertainment Group.


Το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει αναλάβει δράση* Σε σχόλιο της έγκριτης εφημερίδας σας με ημερομηνία 15 Μαρτίου 1998 και με τίτλο «Το Δημόσιο χωρίς γενικούς επιθεωρητές» (σελ. Α15) γίνεται αναφορά στη λειτουργία του νεοσύστατου Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Επειδή τα αναφερόμενα δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα πράγματα, θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα παρακάτω:


Κατ’ αρχάς, δεν είναι αληθές ότι η Δημόσια Διοίκηση και συγκεκριμένα το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) παραμένει χωρίς Επιθεωρητές και ότι «αναμένεται (εκτός απροόπτου) να μετατάξει και άλλους 50 δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να στελεχώσει αυτήν τη σημαντική υπηρεσία για το Δημόσιο» ­ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο παραπάνω σχόλιο της εφημερίδας σας.


Το ΣΕΕΔΔ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο 2477/97, συγκροτείται από τον Γενικό Επιθεωρητή και από 50 Επιθεωρητές – Ελεγκτές. Στις 13 Οκτωβρίου 1997, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, αποσπάστηκαν στο Σώμα οι 50 Επιθεωρητές – Ελεγκτές, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 228 υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας. Οι εν λόγω 50 Επιθεωρητές – Ελεγκτές ανέλαβαν καθήκοντα στις 12.1.1998 και στη συνέχεια παρακολούθησαν ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στο ΕΘνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.


Στις 27 Ιανουαρίου 1998 εκδόθηκαν εντολές ελέγχου και οι παραπάνω 50 Επιθεωρητές – Ελεγκτές κατανεμήθηκαν σε κλιμάκια και ξεκίνησαν την πρώτη εξόρμησή τους για έλεγχο σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ή και σε άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε δύο Νοσοκομεία (Νίκαιας, «Ευαγγελισμός»), τρία υποκαταστήματα του ΙΚΑ (Αθηνών, Καλλιθέας, Πατησίων), δύο Νομαρχίες (Αθηνών, Πειραιώς) και τρεις Δήμους (Αχαρνών, Κερατσινίου, Ηλιούπολης). Μάλιστα, εντός των ημερών πρόκειται να υποβληθούν τα πορίσματα των ελέγχων αυτών στον υπουργό κ. Αλέκο Παπαδόπουλο.


Εξάλλου, ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΕΔΔ, όπως προβλέπεται στον νόμο, επιλέγεται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τις επιλογές των γενικών διευθυντών των υπουργείων, πρέπει να έχει αυξημένα προσόντα που έχουν οι γενικοί διευθυντές, διοικεί το Σώμα και προΐσταται των 50 Επιθεωρητών – Ελεγκτών. Ο υποφαινόμενος, διευθυντής επί 18 χρόνια στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης (πρώην Προεδρίας της Κυβέρνησης), επελέγην από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο στις 29.1.1998 ως Γενικός Επιθεωρητής μεταξύ 45 υποψηφίων για τη θέση αυτή.


Συνεπώς, είναι σαφές ότι το νεοσύστατο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει σήμερα στελεχωθεί τόσο με τον επικεφαλής του Γενικό Επιθεωρητή όσο και τους 50 Επιθεωρητές – Ελεγκτές και έχει δραστηριοποιηθεί πλήρως διενεργώντας ήδη ελέγχους. Μάλιστα, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η δεύτερη εξόρμηση επιθεωρήσεων με νέες εντολές σε άλλους και μάλιστα καίριους τομείς δράσης της δημόσιας διοίκησης. Κύριο μέλημά μας είναι το Σώμα να ανταποκριθεί με συνέπεια στη μεγάλη πράγματι αποστολή του, αλλά και στις προσδοκίες των πολιτών για αποδοτικότητα, ποιότητα, αξιοπιστία και διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΣΦΗΚΑΣ Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης




ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσιεύει επιστολές αναγνωστών για συγκεκριμένα θέματα, με τον όρο ότι είναι ενυπόγραφες. Για τον λόγο αυτόν οι επιστολογράφοι πρέπει να σημειώνουν και τον αριθμό του τηλεφώνου, μέσω του οποίου η Γραμματεία της Συντάξεως θα μπορεί να ελέγξει το γνήσιο της επιστολής. Ανευ των στοιχείων αυτών η δημοσίευση καθίσταται αδύνατη. Η Σύνταξη διατηρεί το δικαίωμα να συντομεύει τα κείμενα. Οι επιστολές με την ένδειξη «για δημοσίευση» μπορούν να αποστέλλονται μέσω Fax, στο (01) 3239.097 / μέσω Internet Ε-Mail: tovima@dolnet.gr