Σκουπιδότοποι και βόθροι

Είναι ολοφάνερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τις ακραίες παραδόσεις του και με ταχύ βηματισμό προσεγγίζει τη σοσιαλδημοκρατία: χρόνια πολλά ακούγαμε συνεχώς για «βοθροκάναλα» –που ήσαν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, εκτός από όσους ανήκαν στον αείμνηστο Γεώργιο Κουρή.
Προχθές όμως μάθαμε πως είναι «σκουπιδότοπος» «Τα Νέα» και «Το Βήμα» και ναρκέμπορος ο εκδότης τους. Από τους βόθρους στους σκουπιδότοπους και στα ναρκωτικά, είναι μεγάλη πρόοδος, ημερολόγιό μου: κάπως σαν να ανεβαίνεις από τα υπόγεια του Μαξίμου στο ισόγειο και να τραγουδάς ψυχαγωγημένος στην καταπράσινη αυλή του Yes, We Can-nabis.
Διότι αν μέναμε στην παλιά ορολογία με τις εφημερίδες βόθρους και σκατά όσους δουλεύουν εκεί, οι τιμητές συριζαίοι θα ήσαν βοθροκαθαριστές: θα είχαμε remake του «Από πού πάνε για τη χαβούζα;»«Ηρώδου Αττικού, πρώτος δρόμος δεξιά στη Βασιλίσσης Σοφίας, μετά τον Εθνικό Κήπο. Αλλά μπορεί να μη σε αφήσουν να περάσεις γιατί έχει γεμίσει» θα απαντούσαμε εμείς στις κοπρώδεις κατηγορίες. «Εκκενώσεις βόθρων «Ο Αχόρταγος»» θα έγραφε το βυτιοφόρο, και ο Θανάσης Βέγγος θα είχε γίνει πρωθυπουργός.
* Ευτυχώς, ανήκουν στο παρελθόν αυτές οι χυδαιότητες, έχει ανέβει το επίπεδο του πολιτικού λόγου χάρη στον Δημήτριο Τζανακόπουλο. Απλοί σκουπιδότοποι είναι οι εφημερίδες, σκουπίδια οι εργαζόμενοι, σκουπιδοφάγοι οι αναγνώστες, μαστουρωμένοι σκουπιδιάρηδες οι συριζαίοι.

Χαμηλοβλεπούσα ανάπτυξη

Ο μακαρίτης Γιώργος Κουρής, που υπηρέτησε με πάθος τη σοσιαλδημοκρατία και τον ευγενή πολιτικό διάλογο, αυτός έδωσε τα σχετικά βελτιωτικά μαθήματα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:«υπήρξε πιστός στη δημοσιογραφία μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του», αποχαιρέτησε τον εκδότη της αλήστου μνήμης «Αυριανής» ο υποψήφιος διδάκτωρ κ. Τζανακόπουλος. «Αφησε το δικό του ιδιαίτερο αποτύπωμα» συμπλήρωσε –κάνει ό,τι μπορεί και ο ίδιος να αφήσει το δικό του, να το επισημαίνουμε στους πολιτικούς επικήδειους που θα εκφωνηθούν συντόμως.
* Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξημερώνει με τον λόγο του τα πολιτικά ήθη, γιατί υπάρχουν ενδείξεις επιστροφής στην κοπροφιλική και βάρβαρη περίοδο 2010-2015, ημερολόγιό μου –σε καταστάσεις που κοντεύαμε να τις ξεχάσουμε και ελπίζαμε πως δεν θα τις ξαναζούσαμε: είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να χρειάζεται την προστασία των 17 διμοιριών ΜΑΤ για να μπορέσει να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση;
Θα αρχίσουν πάλι οι χειροδικίες κατά βουλευτών; Θα μοιράζουν ξανά μούντζες οι μαθητές στις παρελάσεις; Θα χρειαστεί πάλι να φυγαδευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να σωθεί από αγανακτισμένες ορδές; Θα πρέπει πάλι να βγαίνουν κρυφά και νύχτα οι βουλευτές από τον Εθνικό Κήπο για να γλιτώσουν από τις εκδικητικές αγέλες που θα πολιορκούν το «μπορντέλο»; Θα γίνουν οι τότε θύτες τα σημερινά θύματα;
* Είναι που δεν πάνε καλά τα στοιχεία: μετά το ΔΝΤ, ήρθε και η Κομισιόν να εκτιμήσει πως η ανάπτυξη το 2018 δεν θα είναι 2,5% αλλά 1,9% –και βλέπουμε. Προς τα κάτω, χαμηλοβλεπούσα είναι η ανάπτυξη. Επιπλέον, το είπε ρητά ο Τσακαλώτος, απαντώντας σε όσους ήλπιζαν ότι θα ανασταλεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων: δεν γίνεται «να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς».
Που θα πει, η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές χωρίς ψηφοθηρικά δωράκια. Γίνεται; Υπάρχει απλή λύση: θα πετάξουμε σκουπίδια πάνω στους αντιπάλους. Να τους βρωμίσουμε, να ζέχνουν, να μην τους πλησιάζει κανείς, να μην τους διαβάζει κανείς, να μην τους ψηφίζει κανείς.
Ομως η πολιτική προέκταση του σκουπιδότοπου είναι ο απόπατος –εκεί μοιραία θα οδηγηθεί η αναμέτρηση. Αλλά ακόμη και δοχείο νυκτός αν θεωρούν κάποιοι τη δημοκρατία, είναι δοχείο από πορσελάνη Σεβρών, εύθραυστο, δεν αντέχει την πολιτική αγριότητα.
* Δεν είναι μόνο πολιτικοί υπολογισμοί: κάποιοι εκεί στο Μαξίμου είναι απολύτως πεισμένοι για την ανωτερότητά τους, μας βλέπουν όλους τους άλλους σαν κατακάθια, σκουπίδια, ακόμη και κόπρανα. Διότι είναι ιερείς ανώτερου Θεού –του αήττητου ήρωα Αλέξη Τσίπρα. Που θα τους οδηγεί από νίκη σε νίκη, θα τους μοιράζει λάφυρα, θέσεις, αξιώματα –ακόμα και διδακτορικά θα τους μοιράζει, αυτά που ξεκίνησαν να εκπονούν κάποτε και τελειωμό δεν έχουν.
Οσοι δεν κατανοούμε αυτή την ανωτερότητα, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Σκουλήκια είμαστε, σαπρόφυτα που απειλούν το ιερό σώμα του Αρχηγού. Αυτοί, ημερολόγιό μου, δεν το κάνουν επίτηδες που μιλάνε έτσι: δεν μπορούν να μιλήσουν αλλιώς, έτσι νιώθουν και αυτά είναι τα εκφραστικά εργαλεία που έχουν.

Εκδικητικά όνειρα

Οι νεότεροι μαξιμιλιανοί αυτά –υπάρχουν και παλιές καραβάνες που κατανοούν τα όρια του αρχηγού αλλά έχουν άλλους προσωπικούς λόγους να βρίζουν: κι ακαρτέραν κι ακαρτέραν να πάρει τον ΔΟΛ ο Ιβάν Σαββίδης, να γίνουν διευθυντές, αρχισυντάκτες, αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι του «Βήματος» και των «Νέων». Είχαν βαρεθεί την κομματική χαμοζωή –αλλά δεν τους βγήκε το αρπακτικό όνειρο. Και έχουν λυσσάξει, ημερολόγιό μου.
* Ενώ ο άρχοντας Αλέκος Φλαμπουράρης που ασκεί επικρατές υπούργημα δεν έχει κανένα παράπονο, ούτε λόγους να βρίζει: τρεις βάρδιες ΜΑΤ προστατεύουν νυχθημερόν το σπίτι του και χασκογελά διαβάζοντας ότι εκατοντάδες κάτοικοι των Εξαρχείων συνυπογράφουν καταγγελία για την ανομία που μαστίζει τη γειτονιά τους λόγω έλλειψης αστυνόμευσης.
Δεν τους προστατεύει η Αστυνομία; Και γιατί δεν προσλαμβάνουν σεκιουριτάδες;
* Ουφ, βαρέθηκα –δεν είν’ άνοιξη φέτος αυτή. Δεν έχω ακόμα δει ούτε έναν «Μάη», αυτές τις χρυσές άγριες μαργαρίτες των αγρών, ημερολόγιό μου. Ούτε παπαρούνες –φοβάμαι κιόλας μήπως πέρασε ήδη η εποχή τους.
Αφήνω τους σκουπιδολάγνους και αναχωρώ, πάω Νιοχώρι-Λεχαινά να βεβαιωθώ πως πράγματι ήρθε φέτος η άνοιξη, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

«Εὐκολώτερον γάρ ἐστιν κάμηλον διὰ τρήματος βελόνης εἰσελθεῖν ἢ ὄργανον τῆς τάξεως εἰς τὴν βασιλείαν τῶν ᾽Εξαρχείων».
CTAΥΡΟC ΑΓΙΟΤΟΠΙΤΗC

nnn

Δηλαδή, Διόδωρε, οι χιλιάδες εμείς που καθημερινώς περιπλανώμεθα και μελετάμε τα γραφτά σας, τσαλαβουτάμε σε σκουπιδότοπο;
ΚΡΗΤΟΜΑΚΕΔΩΝ

nnn

«Σκουπιδότοπος» «Βήμα» – «ΝΕΑ» κατά τον εκπρόσωπο. Δεν τα έλεγε τουλάχιστον ΧΥΤΑ ο νεανίας, για να παριστάνει τον «αριστερό διανοούμενο»;
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Ψέγω ως ανεπρόκοπο / τον κυβερνοεκπρόσωπο, / που είπε σκουπιδότοπο,/ «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα». / Κι από ηλιθιότητα / ή κι από αθλιότητα,/ εκτόξευσε τον λόγο του ως τυφλού μίσους βλήμα!
Γ.ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

nnn

Βρε που οι μαρουλοφάγοι γίνανε σκουπιδοφάγοι και θέλουν εμείς να γίνουμε λωτοφάγοι!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Συνυπέγραψα (για την ψυχή μου) αίτημα μετονομασίας της «Ιόνιας Οδού» σε «Αγίου Κοσμά», μεγάλου διαφωτιστή και εθνεγέρτη: «Το κακό θα έρθει από τους διαβασμένους», «Ο Θεός μας έστειλε τους Τούρκους» και άλλα θεόπεμπτα και σωτήρια!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Εξαπάτησε μια ήπειρο, την Ευρώπη· μια χώρα, την Ελλάδα – και ένα νησί, τη Μυτιλήνη. Ευτυχώς όμως υπάρχει και η Λέσβος.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Φρεγάτες ενοικιάζονται (Κουβέλης), βαρκούλες αρμενίζουν (Κοτζιάς) και η πλεύση ασφαλείας… κρύβεται στην καλή γραβάτα (Κατρούγκαλος).
ΑΓΡΑΒΑΤΩΤΟΣ (ΑΒΑΔΑΙΟΣ )

nnn

Εντάξει, Πορφυρογέννητοι δεν είναι. Απλώς, Πορφυριοπλασμένοι.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

…κι εσείς, κύριε Πρωτοπαπά, πού ήσασταν όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ?
…εεεεεε… κοιτούσα τα άστρα από το μπαλκόνι μου…
Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεστε στον ΕΛΔΟ.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

Διάβασα το tweet του ΠανοΚαμμένου για τον Κουρή «καλό παράδεισο, Γιώργο, θα σε θυμόμαστε… σήμερα ανθίζουν τα περγαμόντα» και θυμήθηκα τις θείες σε γιορτές στο χωριό: «Περγαμόντο, μετά συγχωρήσεως, θα πάρετε;».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ