Οι πολυεθνικές που «πίνουν το αίμα των εργαζομένων» ξαναχτύπησαν. Η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris, ανακοίνωσε πως θα εγκαινιάσει ένα νέο εργασιακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, το οποίο έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε μονάδα παραγωγής ράβδων θερμαινόμενου καπνού για το IQOS. Μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ με 400 νέες θέσεις εργασίας. Tο νέο μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της διασφαλίζει την εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%, χωρίς όμως να επέλθει μείωση μισθού.
Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ρεπό. Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης τον χρόνο.
Ουσιαστικά, μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), με τις ίδιες απολαβές. Επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%, δηλαδή θα ακολουθήσουν και άλλές προσλήψεις πέραν των 400 ατόμων.
Οταν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Παπαστράτος τον περασμένο Αύγουστο είχε πει στους εργαζομένους: «Είστε τυχεροί που δουλεύετε εδώ». Και είχε δίκιο καθώς η εταιρεία παρά την κρίση και τη δραστική μείωση των πωλήσεων δεν είχε κόψει μισθούς. Αντιθέτως προχωρούσε σε νέες επενδύσεις που διασφάλιζαν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δημιουργούσαν ανάγκες για νέες.
Στις πολυεθνικές μπορείς να προσάψεις πολλά. Από τις τριγωνικές πωλήσεις για απόκρυψη εσόδων έως τις υψηλές τιμές που προσφέρουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά. Στις εργασιακές όμως σχέσεις και στις παροχές στους εργαζομένους δεν έχουν καμία σχέση με την πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών. Οι διοικήσεις τους είναι απαιτητικές, αλλά ταυτόχρονα πληρώνουν στην ώρα τους, δίνουν μπόνους, παρέχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαιδεύουν χωρίς να φείδονται εξόδων το προσωπικό. Και αν χρειαστεί να κλείσουν μια δραστηριότητα και να κάνουν απολύσεις αποζημιώνουν πλήρως τους εργαζομένους. Αυτονόητα πράγματα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα της μαύρης εργασίας και της υποαπασχόλησης για αυτά τα αυτονόητα πασχίζουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ