Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι απίστευτος, αν δεν είναι κυνικός.
Αγνόησε τους υπουργούς, το κόμμα του, τους κοινωνικούς εταίρους και πήγε στη Σόφια για να παρουσιάσει την «Αναπτυξιακή Στρατηγική για το μέλλον της Ελλάδας» πρώτα στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Θα μου πείτε, αυτό όφειλε να κάνει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές –αλλά αυτό απέχει πολύ από την υποχρέωση που έχει ως υπουργός να ενημερώσει τους έλληνες φορολογουμένους και τον επιχειρηματικό κόσμο για τις επιλογές που αφορούν το μέλλον τους.
Βέβαια πιο σωστό για μια ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν να έχει ήδη ενημερώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ζητήσει τη γνώμη και τις προτάσεις τους για το σχέδιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η οικονομία τα επόμενα χρόνια, προτού καταλήξει σε αυτό.
Πέρα από την έλλειψη τακτ –αφού ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν γνώριζε τι θα πει –ο κ. Τσακαλώτος ακολούθησε αυτή την οδό θέλοντας να δείξει ότι αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη για το σχέδιο και τις επιλογές οικονομικής πολιτικής για την επόμενη των μνημονίων ημέρα.
Ας είναι…
Αντί άλλης κριτικής στο σχέδιο (που αποκάλυψε το www.tovima.gr την Πρωτομαγιά), για εμάς είναι αρκετή μία και μόνη παρατήρηση:
Μάταια κανείς θα αναζητήσει στην παρουσίαση μέσα, πολιτικές, κίνητρα στήριξης των νέων που έχουν πληγεί από την κρίση όσο κανείς άλλος.
Ο υπουργός βρήκε χώρο μόνο στην τελευταία γραμμή της προτελευταίας σελίδας του κειμένου να αφιερώσει επτά μόλις λέξεις στους νέους, αναφέροντας:

«Τοποθετούμε τους νέους στην κορυφή της ατζέντας».
Κανένας δεν απαντά σε αυτά τα παιδιά που είναι τα μεγάλα θύματα της ανεργίας, οι σύγχρονοι μετανάστες, για το πού θα μπορούσαν να βρουν δουλειά και τι θα μπορέσουν να κάνουν.
Είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούν στις διαβεβαιώσεις πως «πρόθεση της κυβέρνησης, να στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην έρευνα και καινοτομία (R&D) και να ενισχύσει το εκπαιδευτικό σύστημα».
Αυτά δεν είναι αρκετά, κύριε υπουργέ. Μέσα σε δύο γραμμές δεν περιορίζονται τα όνειρα και οι ελπίδες των νέων…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ