Στη δεκαετία του 2000, σε γνωστό πολιτικο – επιχειρηματικό συνέδριο, πολιτειακός παράγοντας σχολίαζε κατ’ ιδίαν: «Μπα, το ξένο κεφάλαιο έχει παράπονα από την Ελλάδα;».

Προφανώς, δεν ήταν ο μόνος που εκφραζόταν απαξιωτικά για το «αποσυνάγωγο ξένο κεφάλαιο», δηλαδή τις κορυφαίες ξένες πολυεθνικές που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τα σχόλια αυτά δεν ήταν καθόλου σπάνια εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και κατακυρίευαν τα μυαλά αρκετών από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος.

Η κρίση, μέσα στα πολλά δεινά που επισώρευσε στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι τείνει να ανατρέψει την ιδεοληπτική αυτή πρόσληψη του «ξένου κεφαλαίου», το οποίο όχι μόνο βρίσκει επιτέλους τη «νομιμοποίησή του» στην Ελλάδα, αλλά και παρουσιάζεται, ολοένα και περισσότερο, σαν το νέο «ιερό δισκοπότηρο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντική μερίδα δε του πολιτικού κόσμου, της οικονομικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας εμφανίζεται να συγκλίνει στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει, κατά κύριο λόγο, από τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Χωρίς να παρατηρείται, διαχρονικά, χιονοστιβάδα ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, αποτελεί εξίσου γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει ή αρχίζουν να επενδύουν, ενίοτε σημαντικά ποσά, ή να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, σειρά παθογενειών και εγγενών δυσλειτουργιών σε κρίσιμους τομείς και θεσμούς ορθώνουν ακόμη εμπόδια και δυσχεραίνουν την προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η διεθνής πρακτική, όπως και σε πολλά άλλα πεδία, βρίθει καλών πρακτικών, τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν με τον προσφορότερο τρόπο και στα καθ’ ημάς.

Στις αρχές του 2018, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron, προσκάλεσε στις Βερσαλλίες 140 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία 15 Υπουργών του (!), για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του για τη Γαλλία ως ελκυστικό προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ιδού, ίσως, ο δρόμος και για την Ελλάδα.Ναι, η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων!

Αυτή είναι, άλλωστε, και η επιθυμία των στελεχών των ξένων εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μας. Να πείσουν, δηλαδή, τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους.
Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει και η Πολιτεία να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εγκύψει στις ανησυχίες τους και, κυρίως, να μελετήσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις των ξένων εταιρειών, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του πλαισίου για την υποδοχή ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Σε έναν διάλογο καλοπροαίρετο, χωρίς ανώφελες ωραιοποιήσεις ή ατεκμηρίωτη κριτική και, κυρίως, με θέσεις και προτάσεις ένθεν κακείθεν, για να πάει η Ελλάδα μπροστά και μακριά!


Ο κ.Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι ιδρυτής της «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»