Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου πήρε μέρος σε ένα συνέδριο με τίτλο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη». Πολύ καλά έκανε.
Εκεί έλαβε και τον λόγο. Μεταξύ άλλων, αποφάνθηκε ότι ζούμε σε γενική κρίση και «αιτία αυτής της κρίσης είναι η οριζόντια και η κάθετη διαφθορά».

Οι υπόλοιποι γνωρίζαμε έως τώρα ότι η κρίση προέκυψε επειδή το έλλειμμα του 2009 πήγε στο 15,3% λόγω διόγκωσης των κρατικών λειτουργικών δαπανών, το χρέος είχε εκτοξευθεί, η κυβέρνηση που ακολούθησε νόμιζε ότι «λεφτά υπάρχουν!» και οι αγορές έκλεισαν. Κανείς δεν δανείζει μια χρεοκοπημένη χώρα.
Ακόμα περισσότερο όταν η χώρα αυτή παρουσιάζει τριπλό έλλειμμα: δημοσιονομικό, πληρωμών και ανταγωνιστικότητας.
Οι κανονικοί άνθρωποι αυτά θεωρούν αίτια της κρίσης. Ούτε οριζόντια, ούτε κάθετα, ούτε παράλληλα και κουραφέξαλα. Τέτοια λένε οι ψεκασμένοι και γελάμε μαζί τους.
Φυσικά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάτι περισσότερο θα γνωρίζει. Ιδίως όταν δηλώνει ότι «δεν υπάρχει φορέας για τον οποίο δεν έχει έρθει στη Δικαιοσύνη υπόθεση διαφθοράς».
Δεν ξέρω τι αποδεικνύει αυτό για τα αίτια της κρίσης. Σίγουρα όμως υποψιάζει. Διότι αν «όλοι» πάνε στη Δικαιοσύνη αλλά η Δικαιοσύνη καταδικάζει ελάχιστους, κάτι συμβαίνει.
Είναι οι άνθρωποι αθώοι και αδίκως τους τρέχουν στα δικαστήρια οι εισαγγελείς των οποίων ηγείται η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;
Ή μήπως είναι ένοχοι και η Δικαιοσύνη τούς αθωώνει για λόγους που η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωρίζει ή υποψιάζεται;
Για να το πω απλά. Οταν η ηγεσία της Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η χώρα χρεοκόπησε λόγω διαφθοράς, είτε δεν τα λέει σωστά είτε δεν τα κάνει σωστά.
Διότι, αν δεν απατώμαι, αρμόδια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η Δικαιοσύνη. Ούτε οι νηπιαγωγοί, ούτε οι ανθοπώλες, ούτε η φιλαρμονική «Νικόλαος Μάντζαρος».
Και επειδή μιλάμε για «διαφθορά», η Εισαγγελέας φώναξε άραγε τους υφισταμένους της εισαγγελείς διαφθοράς να δώσουν εξηγήσεις για όσα τερατώδη τους καταμαρτυρούν;
Θα δώσει εντολή να διερευνηθούν οι καταγγελίες και οι μηνυτήριες αναφορές κατά της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου;
Ή μήπως η Δικαιοσύνη έχει δυο μέτρα και σταθμά;
Διότι αν, όπως σωστά λέει η Εισαγγελέας, «δημοκρατία και διαφθορά δεν πάνε μαζί», οφείλουμε ασφαλώς να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τους διεφθαρμένους που την απειλούν.
Αλλά και από όσους αδιάφθορους την υπονομεύουν!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ